Skip to content

TRYGGAELJOBB.SE

För dig som ska
köpa eltjänster

För dig som ska köpa eltjänster

Vilka elinstallationer man får göra utan behörighet?

Vilka elinstallationer man får göra utan behörighet?

Vilka elinstallationer man får göra utan behörighet? Tänkt köra eget med bla fastighetskötsel, har många års erfarenhet av service och en 2-årig elektrikerutbildning.

Svar:

De arbeten som är undantagna från Elsäkerhetslagens bestämmelser om att ha elinstallatör för regelefterlevnad, egenkontrollprogram och eventuell registrering i Elsäkerhetsverkets företagsregister finns 1 §, 3 kap. i Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsarbete, ELSÄK-FS 2017:3. Dessa undantag får inte tillämpas i potentiellt explosiv miljö.

Exempel på arbeten är byte av uttag och strömställare, en- och flerfasiga, för högst 16 A och 400 V till likvärdiga sådana. Man får inte förändra funktion som att ändra från strömställare till dimmer. Men för närmare detaljer hänvisar jag till föreskrifterna som kan laddas ner från Elsäkerhetsverkets hemsida. Enklast genom att ”googla” på ELSÄK-FS 2017:3.

Sök bland frågor och svar

Scroll To Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng