TRYGGAELJOBB.SE

För dig som ska
köpa eltjänster

För dig som ska köpa eltjänster

Elspis/elplattor utomhus

Elspis/elplattor utomhus

Kan vi ansluta en spis/spisplattor till ett jordat uttag utomhus?

Svar:

Hej Anna!

Även om en spis eller en kokplatta ansluts till ett jordat uttag är de inte avsedda eller lämpade att användas utomhus. Men om det är helt kortvarigt, om den står på ett torrt och säkert underlag, om du har jordfelsbrytare och det är helt säkert att det inte blir regn eller att den blir kvar ute under natten, tycker jag ändå att du utan risk kortvarigt skulle kunna ha en liten kokplatta utanför huset, t.ex. vid en utomhusfest på sommaren.

De flesta elektriska bruksföremål är försedda med en märkning, IP och två siffror, t.ex. IP 23. Första siffran anger skydd mot inträngande föremål och andra siffran skydd mot inträngande vatten. För en elapparat utomhus måste första siffran vara minst 2 och andra siffran vara ha minst 3. I praktiken är dock båda siffrorna nästan alltid fyra för produkter som ska användas ute, och de är då märkta IP44. En vanlig spis eller kokplatta skulle nog ha beteckningen IP20 (inget skydd mot vatten), och då förstår du att den inte är lämpad för utomhusbruk.

Hoppas maten blir bra, även om du måste laga den inne. Lycka till i alla fall!

Sök bland frågor och svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng