TRYGGAELJOBB.SE

För dig som ska
köpa eltjänster

För dig som ska köpa eltjänster

Montera stickkontakt för vägguttag på taklampa

Montera stickkontakt för vägguttag på taklampa

Har en ny taklampa som är ojordad (dubbelisolerad). Jag vill ansluta den till ett vanligt vägguttag och inte ett takuttag. Jag vill behålla den befintliga kabeln, modern textilkabel som är en del av designen. Kan jag själv (lagligen) montera en jordad stickkontakt för vägguttag på sladden istället för den taklampskontakt som följde med lampan?

Svar:

Denna fråga har diskuterats många gånger i lite olika varianter. Men man kommer alltid fram till samma svar. Man får inte byta ut anslutningsdonet (stickkontakten) till annan typ. Det beror på att tillverkaren har provat och dokumenterat produkten i ett visst utförande och CE-märkningen grundas på detta. Så ”lagligen” kan man inte byta ut anslutningsdonet. Formellt ska man kanske svara att man efter överenskommelse med tillverkaren får byta anslutningsdon. Men jag tror inte detta är praktiskt genomförbart.

Sök bland frågor och svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng