TRYGGAELJOBB.SE

För dig som ska
köpa eltjänster

För dig som ska köpa eltjänster

Får jag ta bort ett vägguttag?

Får jag ta bort ett vägguttag?

Jag har en väggkontakt bakom soffan som gör att soffan ej kan stå rakt emot väggen. Vilket gör mig galen. Vi använder ej uttaget. Går det att  på något sätt ”stänga” det? Så man tar bort det vita skalet så att säga och sätter någon platt plastgrej så att inte strömsladdarna bara hänger ut. Men så att man får bort den där tjocka klumpen. Eller får jag själv sätta dit ett nytt plattare plastskal?

Svar:

Ja, det går att ta bort själva uttaget, om du inte ska använda det. Troligen räcker det i ditt fall med att skruva bort den yttre delen av uttaget och ersätta det med ett tillräckligt stort s.k. doslock, som man kan köpa i en elaffär. Enligt gällande bestämmelser måste doslock skruvas fast i väggen om det sitter lägre än 2 m över golvet (och det gör det ju).

Det ligger emellertid i regel en tunn plåt utanpå väggen för fastsättning av uttagets insats. Vill man ta bort den också, måste man ta bort hela insatsen, skruva loss ledarna och isolera dem med lämplig materiel. Detta bör du låta en elektriker utföra.  Innan man gör detta måste uttaget göras spänningslöst genom att man skruvar ur säkringen eller bryter dvärgbrytaren. Sedan skruvar man fast doslocket så att det täcker dosan. Observera att man inte får tapetsera över ett doslock, utan dosan måste vara åtkomlig.

Hoppas du hinner låta utföra detta innan snedställningen av soffan gjort dig helt galen. Lycka till!

Sök bland frågor och svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng