TRYGGAELJOBB.SE

För dig som ska
köpa eltjänster

För dig som ska köpa eltjänster

Vem svarar på frågorna?

Mats-030

På vår sida Fråga en elektriker kan du ställa alla möjliga frågor om elinstallationer. Svarar gör Mats Jonsson, en elektriker med gedigen erfarenhet. 

Vem är Mats?
Jag bor utanför Säter i södra Dalarna och började min karriär inom elyrket i slutet av 70-talet och arbetade som elektriker under cirka 15 år. Därefter fortbildade jag mig och sedan 1994 arbetar jag som specialist inom elsäkerhet, främst med utbildningar för näringslivet men deltar även i olika typer av utredningar. Sedan 2003 är jag ledamot i den tekniska kommitté som utarbetar installationsregler, TK64.

Varför är det så viktigt med säkerhet kring el?
Elektricitet är en av de farligaste produkterna vi hanterar i vårt dagliga liv. Den kan orsaka allvarliga skador på såväl person som egendom om den inte hanteras på rätt sätt. Spänningen 230 volt som vi har i våra uttag orsakar nästan varje år dödsfall och bränderna orsakade av elektricitet är många. Men en riktigt utförd elinstallation som underhålls på ett korrekt sätt ger en betryggande säkerhet. En förutsättning för betryggande säkerhet är att allt arbete utförs av personer med tillräckliga kunskaper och färdigheter.

Vad har du för målsättning med dina brevsvar?
All säkerhet grundas på kunskap om faran och kännedom om riskerna. Målet är att sprida kunskap om den elektriska faran och öka förståelsen för vikten av kunskap för att kunna hantera faran. Det är också väsentligt att förstå att bara för att det inte krävs formell kompetens för ett visst arbete, till exempel arbete som inte kräver auktorisation som elinstallatör, så kräver elsäkerhetslagen att allt arbete utförs av person som har för arbetet nödvändiga kunskaper och färdigheter. Det finns inga ”fria arbeten”. Innehavaren av en elanläggning är alltid ansvarig för att arbetet har utförts på rätt sätt.

Varför är det viktigt med Trygga eljobb?
Lagstiftaren har överlåtit till företagen att besluta om vilken kompetens som erfordras för elinstallationsarbete. Det är inget krav i elsäkerhetslagen att elektriker ska utföra elinstallationsarbete. Med andra ord är det möjligt att den som utför elinstallationsarbete har en helt annan yrkeskunskap än elektriker. Elektrikerförbundets krav på att elinstallationsarbete ska utföras av certifierade elektriker ger en grund för betryggande elsäkerhet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng