Blinkade Led-spot

Blinkade Led-spot

Bytte en lampa i badrummet till en Led-spotlight men den blinkar ca en gång varannan sekund fast den är släckt. När jag tänder lampan startar även en kanalfläkt som fortsätter att gå efter jag släckt igen. Har det med detta att göra? Går det göra något åt eller behöver jag byta till en halogenlampa med mer last?

Svar:

Ja, något är helt klart fel, men jag har inte hört om just ett sådant här problem.

Det är inte säkert att problemet är själva lampan. Tydligen bryts inte strömmen, även om du slår ifrån strömbrytaren. Det beror sannolikt på att strömbrytaren är trasig, så att den inte bryter som den ska. Om du har en dimmer i stället för en vanlig strömbrytare, kan det vara så att den är av en äldre typ som inte är avsedd för LED-lampor och därför inte fungerar som den ska. Men bryta strömmen borde den ändå. Den kan dock ha fått en skada.

Om jag förstår det rätt, styrs fläkten och lampan från samma strömbrytare. Fortsätter fläkten att gå med avslagen strömbrytare är det också ett tecken på att strömbrytaren inte bryter strömmen som den borde. Det du i första hand bör göra är att undersöka om strömbrytaren inte fungerar felfritt, och troligen bör du byta den med det snaraste. Mycket tyder alltså på att den släpper igenom åtminstone krypströmmar, så att det räcker till för att den nya lampan, som ju kräver mycket mindre ström, ändå kan blinka (t.ex. genom att en kondensator någonstans laddas upp och ger ifrån sig strömstötar då och då).

Om du alldeles säkert vet hur man gör för att byta en strömbrytare, hur man kontrollerar att matningen är säkert frånkopplad och hur man kontrollerar att det är spänningslöst, så får du byta strömbrytaren själv mot en av samma typ. Alltså inte t.ex. en konventionell brytare mot dimmer eller tvärtom. Är du det minsta osäker, eller om felet inte blir avhjälpt med detta, ska du anlita en auktoriserad elektriker.

Det är ett bra initiativ att gå över till LED, som drar sisådär en åttondedel av strömmen för samma ljusmängd.

Sök bland frågor och svar