Blinkande lampor

Blinkande lampor

Jag undrar om det finns någon förklaring till varför alla våra taklampor i lägenheten börjar blinka när våra dimmers är inställda på ”max”. När man väl justerar lite på dimmrarna slutar det att blinka. Blinkandet syftar på att det tänds och släcks väldigt fort. Vet att det även är samma problem i en annan lägenhet i huset. Det jag undrar är om det är dimmrarna som behöver bytas, om det är fel lampor alternativt om det är något ”centralt” med elen.

Svar:

Att lampor blinkar i vissa lägen när man har dimmer är tyvärr ett ganska vanligt problem. Det kan finnas olika skäl till det, och därför är det omöjligt att ge ett säkert svar på frågan. Jag ska i alla fall lämna några synpunkter.

Det som är känt, är att en dimmer av äldre typ inte fungerar helt tillfredsställande när man har LED-lampor – det blir två elektroniska system som inte riktigt passar ihop. Nu finns det emellertid dimrar som är gjorda för att styra LED-lampor och de fungerar förhoppningsvis bättre i det avseendet.

Ett annat skäl till blinkningarna kan tänkas vara att det är så många lampor anslutna, att totala effekten blir större än vad dimmern kan klara. Eller också är dimrarna kanske gjorda så, att de helt enkelt inte fungerar tillfredsställande i max-läget.

Att det är något ”centralt” med elen är knappast troligt. Man kan ju alltid kolla att spänningen håller sig inom rimliga gränser. Reglerna medger ganska stora avvikelser från den nominella spänningen 230 V i den inkommande elen, nämligen +/- 10 %.  Är spänningen nära det övre eller undre gränsvärdet (253 resp. 207  V) kan jag möjligen tänka mig att det kan ge problem – men jag har aldrig hört om något sådant.

Det du kan göra är naturligtvis att till att börja med byta ut en dimmer mot en som säkert klarar den effekt du behöver, och som framför allt klarar LED-belysning – LED kommer förr eller senare även om du inte skulle ha det nu. Och tills vidare bör du naturligtvis reglera ner dimrarna så att lamporna slutar blinka. Någon risk med de befintliga tror jag inte det finns – annat än att man kan bli galen av blinkande lampor, och det är nog illa det.

Sök bland frågor och svar