Hur många LED kan man ansluta till en dimmer

Hur många LED kan man ansluta till en dimmer

Jag har en pampig ljuskrona med 36 st E27 glödlampor i. Den gamla hederliga glödtrådsorten och jag har begränsat mig till 15W st. Redan där är det krångligt att hitta en dimmer som klarar totalt watt-antal (540W), och jag har dessutom strömbrytaren i en infälld dosa med kronkoppling (dvs bryter även en annan lampa). Så i 20 års tid har jag struntat i att skaffa dimmer till den. Nu börjar det dock bli lite jobbigare att hitta gamla klara 15W lampor så LED börjar bli intressant. Provade att stoppa i 1 st 1W från IKEA (1oo lm) och den ser helt ok ut. Då dök naturligtvis tanken upp på att byta ut alla lamporna till 1W LED vilket bara skulle göra totalt 36W. Då kan jag hitta dimmers som ska klara 40W LED samt rymmer dubbel i en dosa. Tex https://www.conrad.se/p/ehmann-4260c0701-dimmer-infaelld-passar-led-lampa-1547154.

Men googlar jag lite mer så verkar det även vara begränsning på antalet LED man kan ansluta till en dimmer. Antar att det har att göra med hög startström och summan av 36 elektronikkretsars startström blir avsevärt högre än en lampa med motsvarande watt? Eller något annat som begränsar?
Finns det någon rimlig lösning där jag kan dimma denna ljuskrona (+ en till lampa med egen brytare) och där lösningen ryms i en infälld dosa?

Svar:

Eftersom detta faller lite utanför mitt område har jag talat med en specialist på Osram. Hans allmänna svar är att det beror på både de aktuella lamporna och på den aktuella dimmern. För att ha mer på fötterna bör man då alltså prata med tillverkarna av dimmer och lampor eller deras ombud för att se om kombinationen passar ihop. Gör de det torde inte heller inkopplingsströmstötarna vara något problem. Det bästa är enligt Osrams råd att man har en äldre, lite “dummare” dimmer, dvs. inte en av de nyaste typerna med en massa intelligenta finesser, som är känsliga och lättare kan göra att dimmern släcker ned.

I övrigt var rådet man gav att man helt enkel får prova den lösning du föreslår. Nu vet jag ju inte varifrån IKEA tar sina lampor och dimrar, och själva kan de nog inte ge något uttömmande svar, så samrådet kanske inte är så lätt. Att prova lär dock inte vara farligt – utom möjligen för plånboken.

Går det bra kanske du kan höra av dig. Lycka till!

Sök bland frågor och svar