Hur ska jag koppla min taklampa?

Hur ska jag koppla min taklampa?

Har skaffat en lampa med 30 st ledlampor (Flos). Från lampan kommer det fyra stycken sladdar: gulgrön jord, svart, brun, och blå.

Den var monterad i tre stycken sockerbitar, där svart och blå var tillsammans i samma hål. Kan det stämma? Ska monter en jordad kontakt, som har blå-brun-gulgrön. Trodde att de två, svart-brun, var ledare som skulle vara i samma om man inte har krontändning?

Samt, denna lampa är ju jordad, och kontakten i taket är ojordad. Kan det vara ett problem? Samt att det sitter på en dimmer.

Tacksam för svar om hur jag ska koppla, då jag testat med svart-brun i samma mot brun och då tändes enbart halva lampan.

Svar:

Det var många frågor på en gång. Jag skulle resonerat som du att de svarta och bruna ledarna var för krontändning. Men för att vara säker skulle jag läsa tillverkarens anvisning. Det brukar gå att hitta på nätet in du har lampans namn. Är det en Flos lampkrona så kan denna beskrivning stämma.

Att lampan är jordad är i sig inget problem då rummet bestämmer vilken skyddsmetod som används, i det här fallet isolerad miljö där du troligen har ojordade eluttag i rummet.
Dimmer är väl inget problem i sig bara den fungerar för de ljuskällor som sitter i lampkronor.

Sök bland frågor och svar