Krav på jordfelsbrytare?

Krav på jordfelsbrytare?

Jag har varit på visning av en bostadsrätt i ett femtiotalshus. Elen är gammal (mestadels utanpåliggande, blandat jordade och ojordaade kontakter), likaså elcentralen med proppar. Nuvarande ägare håller på att installera en tvättstuga med tvättmaskin i ett fd badrum, enligt mäklaren är det en elfirma som kopplar in elen. Vi upptäckte däremot under visningen att det saknas jordfelsbrytare och enligt mäklaren verkar det inte finnas några planer på att installera en sådan. Detta gör mig osäker inför att eventuellt lägga ett bud på lägenheten.

Min fråga är om det finns några krav på att en jordfelsbrytare ska finnas i lägenheter där både disk- och tvättmaskin finns? Borde inte en professionell elektriker (dvs firman som installerar tvättmaskinen) rekommendera att en sådan installeras i samband med tvättmaskinsinstallationen?

Svar:

Det finns inget allmänt krav att montera jordfelsbrytare i äldre lägenheter. Men om det monteras ett eluttag i ett bad eller duschrum ska uttaget föregås av jordfelsbrytare. Nu fattar jag det så att utrymmet tvättmaskinen monteras i inte längre används som bad eller duschrum, då finns inte längre kravet. Men det hade varit bra.

Sök bland frågor och svar