OK att sätta in ny spis?

OK att sätta in ny spis?

Vi har en spis som är ca 12 år gammal. Förra veckan när ugnen hade varit på ganska länge började det lukta bränd plast. Vi stängde genast av. Spisen var väldigt varm. När den hade kallnat drog vi ut spisen och såg att både stickproppen och perilexkontakten var brända, en fas var förkolnad. En elektriker kom och bytte ut stickproppen och perilexkontakten, han var säker på att det berodde på fukt/flott som kommit in i kontakten. Efter bytet skulle allt vara frid och fröjd. Så satte vi på ugnen igen i helgen och då började det ryka fruktansvärt , smälla och blixtra inne i ugnen. Två av tre säkringar gick. Spisen är uppenbart kass men vi tittade på kontakten och stickproppen som såg ok ut. Men nu är vi oroliga att vi kan få problem om vi kopplar in en ny spis? Jag ringde elektrikern som trodde att det skulle gå bra men jag är ändå lite orolig, trist om en ny spis också börjar brinna efter allt detta!

Svar:

Tråkigt när sådant händer!

Med största sannolikhet hade det uppstått ett isolationsfel mellan en fas och jord eller mellan ett par faser inne i spisen. Om det blir en fullt utbildad kortslutning ska ju säkringen gå, men vid en begränsad överledning kan strömmen ändå bli tillräckligt stor för att smälta isolationen kring ledarna. Det medför då både att det luktar bränd plast från ugnen, men det kan också få till följd att strömmen blir för stor för stickproppen och perilexuttaget, så att även plasten där smälter. Elektrikern borde ha misstänkt att felet var inne i spisen/ugnen och gjort en isolationsmätning i samband med bytet av uttaget.

Det är viktigt att kontrollera att uttaget inte är bränt innan du ansluter en ny spis, men det har du tydligen redan gjort. Är det OK kan jag sedan inte se några skäl till att den nya spisen inte ska kunna fungera problemfritt.

Jag hoppas framtida lukter kommer att härröra sig från söndagssteken och inte från plast. Lycka till – och glöm inte att krydda ordentligt!

Sök bland frågor och svar