Skador på elektronisk utrustning?

Skador på elektronisk utrustning?

Jag har haft en incident hemma i min lägenhet då en kontakt med fyra uttag i köket varit felkopplad, troligen av någon tidigare boende. Enligt akutelektrikern var det ”fel sladd, fel koppling och fel spänning” i uttaget. Det ledde till att sladdarna började brinna i väggen när jag skulle använda min vattenkokare. Samtidigt hade jag i en radio och en mikrovågsugn (som inte användes) i samma fyrkontaktsuttag. Mikron började blinka 88:88 innan den övergick till att visa 12h som den gör när man kan ställa in tiden. Sedan drog jag såklart ut vattenkokare, radio och mikro ur uttaget så fort jag märkte att det började lukta bränt.
Nu undrar jag om det är sannolikt att radion och/eller mikron tagit skada, och om det är ofarligt att prova det när jag installerat nya/säkra uttag? Eller är det bättre att köpa allt nytt?
(Vattenkokaren kommer ett bytas ut oavsett)

Svar:

Ja, det var ju en tråkig incident, och det är ju också en god förklaring till varför lagstiftningen säger att man måste ha auktorisation för att utföra eller att ändra en installation. Det som hänt är troligen att den tidigare ägaren kopplat om det så att apparaterna fått 400 V i stället för 230 V, som det ska vara. Många inser tyvärr inte sin begränsning, och inser inte farorna med att göra fel.

Det är inte helt lätt att svara på frågan om apparaterna tagit skada av den höga spänningen. Felfunktionen hos mikron kan mycket väl bara bero på den tillfälliga spänningshöjningen, men det kan naturligtvis ha uppstått ett inre fel, och då är det nog bara att byta till en ny apparat. Du kan naturligtvis försiktigt prova om den fungerar som den ska, när du fått nytt uttag. Om felet kvarstår eller om det luktar eller låter konstigt, bör du inte använda den utan byta till en ny. Detsamma gäller radion. Om allt verkar OK och du väljer att ha kvar utrustningen bör du naturligtvis ändå övervaka den under den första tiden.

Och sprid gärna även till andra hur viktigt det är att man bara låter en auktoriserad elinstallatör göra installationsjobb. Då följer man lagen, lever säkrare och kan lättare få ut på försäkringen om det händer något.

Sök bland frågor och svar