Spisvakt med stickpropp Perilex, hur får jag koppla?

Spisvakt med stickpropp Perilex, hur får jag koppla?

Köpte en spisvakt som har fyra stift, skulle sedan sätta i kontakten till spisen och märkte att den bara hade tre stift.
Kan jag koppla spisen med tre stift till spisvakten som har fyra? Spisen har förut suttit med tre stift i uttaget på väggen som har fyra hål. Uttaget är gammalt, 60-,  70-talet någonting.

Svar:

Svårigheten med att svara på den här frågan är att jag ju inte vet vilka tre ledare som nu går till spisen, och vad som därför tillkommer i stickproppen med fyra stift. Det kan nämligen vara skyddsledare eller möjligen neutralledare, om spisen är ansluten med 400 V, dvs. mellan två faser. Eftersom de tre ledare som spisen nu är ansluten till med största sannolikhet passar till spisvakten, och konfigurationen bör vara densamma, så bör det fungera om du kopplar in spisvakten. Du kan ju därför prova, men om det inte fungerar direkt bör du anlita en elektriker som får mäta ut vad de olika stiften levererar.

Om spisen står i ett kök skulle jag ändå rekommendera att du anlitar en elektriker. Det kan som jag nämnde ovan vara så, att det i dag inte är framdraget en skyddsledare, så att spisen är skyddsjordad, och det måste den vara i ett kök även enligt tidigare gällande regler.

Sök bland frågor och svar