Spotlight i fönstersmyg

Spotlight i fönstersmyg

Jag funderar på att anlita en elektriker för att installera downlight/ spotlight med dimmer i fönstersmyg. Jag har ”vanliga” lamputtag ovanför alla fönstren. Är detta en enkel installation och tror ni de går att göra utan att riva upp tapeten/väggen mer än att skruva bort lamputtaget för att utföra installationen?

 

Svar:

Ja det bör vara fullt möjligt att ansluta spotlights. Du kan naturligtvis ansluta dem med stickpropp till uttagen, om de har eller förses med stickpropp. I annat fall måste man montera bort de befintliga uttagen och göra en direktanslutning till inkommande ledning. Då bör man tänka på att de sitter i en dosa, och man bör då ha en spotlight som har en bottenplatta som täcker dosa och ev. täcklock.

Dimmern måste ju sedan placeras tillsammans med den strömbrytare där man tänder/släcker resp. lampa, och det kan medföra extra arbete, om befintliga strömbrytare även används för t.ex. annan takbelysning. Kolla också att spotlighten är dimbar!

Både vad gäller att byta strömbrytare till dimmer och, om det blir aktuellt, att ta bort befintliga takuttag och göra direktanslutning, så är det arbete som endast får utföras av auktoriserad elinstallatör, så det får du alltså inte göra själv. Enklast är att be en elektriker komma och ”kolla läget”, så kan han lätt avgöra vad som behöver göras, skaffa erforderligt material och ge ett kostnadsförslag.

Lycka till. Önskar dig en ljus framtid!

Sök bland frågor och svar