Spotlights trasiga?

Spotlights trasiga?

Jag har 8 spotlights (dimbara, halogen) i taket i sovrummet. Häromdagen när jag skulle tända dem blinkade de till och säkringen slog av. Har lokaliserat en spot som verkade ha en trasig glödtråd och bytte ut den mot en ny, men spottarna fungerar fortfarande inte (annan belysning på samma säkring fungerar dock). Är det mest troligt fel på någon transformator, eller låter det som att hela konstruktionen är trasig?

Svar:

Troligen är det själva dimmern det handlar om. I de flesta dimrar finns det nämligen en liten rörsäkring för att skydda dimmern mot överbelastning. När en lampa går sönder går någon av glödtrådarna av, och de orsakar då kortslutning när de sedan slår ihop, vilket gör att säkringen löser ut, vilket alltså skett. Men samtidigt kan dessutom rörsäkringen i dimmern lösa ut – det har jag själv varit med om. Tänkbart är också att dimmern gått sönder på något sätt, men det är mindre troligt.
Om du inte är förtrogen med hur man gör, och hur man gör det på ett säkert sätt, föreslår jag att du anlitar någon fackkunnig som demonterar höljet på dimmern och byter säkringen i den. Hjälper inte det bör nog en erfaren elektriker komma och mäta ut var felet kan ligga. Jag tror och hoppas du har en lysande framtid med de åtgärderna!

Sök bland frågor och svar