Svensk standard för ”anslutningar för ljusarmaturer”
Svensk standard för ”anslutningar för ljusarmaturer”
Vi har köpt en nyproduktion, bostadsrätt, där vi på slutbesiktningen upptäckt att klädkammaren saknar en centrerad inkopplingspunkt för taklampa, samt tillhörande strömbrytare. I klädkammaren sitter idag en lampa där elen är dragen från dörrkarmen och som tänds med rörelsedetektor – detta kan ju inte vara enligt standard? Vi måste väl kunna installera en lamparmatur efter önskemål och även kunna tända och släcka med en lampknapp(?), har jag tolkat standarden rätt?
Vad jag kunnat hitta hittills genom att googla är att enligt standarden SS 437 01 02 § 7.1.3 Anslutning för ljusarmaturer – skall varje rum man kan gå in i ha minst en inkopplingspunkt.
Så min fråga är, måste inte klädkammaren (i vårt fall) ha en inkopplingspunkt för lamparmatur samt en tillhörande strömbrytare så att vi kan tända och släcka?
Svar:
Först vill jag säga att standarden SS 437 01 02 i det här avseendet inte är tvingande, utan den kan ses som en rekommendation – en mycket bra sådan tycker jag. Det är alltså inte här fråga om elsäkerhet utan mer om boendestandard och komfort. Sedan är det parterna som får komma överens om man ska tillämpa allt.
I klädkammare är det vanligt numera att man har rörelsedetektor, eftersom man inte vill att lyset ska stå på under kanske långa tider, om man skulle glömma att släcka. Det finns alltså i ditt fall redan en inkopplingspunkt, men den har utnyttjats för den armatur som nu finns där. Man kan inte tolka standarden så, att det måste finnas ytterligare någon inkopplingspunkt – och inte heller att man därmed skulle avse ett vägguttag förutom anslutningen för armatur. Om du vill ha en annan armatur går det nog att byta. Och om du av någon anledning bara vill kunna tända och släcka själv, bör man kunna byta ut rörelsedetektorn mot en vanlig strömbrytare.
Det är viktigt att armaturer i klädkammare inte har för hög effekt och inte är placerade så, att det finns risk för att kläder kommer på eller för nära dem och därmed medför risk för brand. Om man skulle finna det nödvändigt, kan man troligen dra en ledning från nuvarande armatur till en extra, kompletterande armatur, som placeras på ett annat ställe i klädkammaren men med samma strömbrytare, men det är en sak som i så fall en auktoriserad elektriker måste utföra.
Vet ej om jag kunnat belysa frågan, men hoppas det blir god belysning i klädkammaren i alla fall!
Sök bland frågor och svar
Jag håller på att renovera vårt nyköpta renoveringshus. Källaren har vi nu bilat ut 40 cm för att lägga makadam, cellplast, vattenburen golv…
Vi har ett proppskåp mitt på en vägg i tvättstugan. Väggen går rakt genom huset. Tanken är att ta ner den väggen för att bygga ett stort k…
I vår lägenhet fanns det ett bubbelbadkar när vi köpte lägenheten. Igår kom en rörmokare för att ta bort badkaret och upptäckte att det fa…
Jag skulle fästa mitt lösa vägguttag och ser när jag tagit bort fronten att den ena strömförande ledaren är direkt vidarekopplad in i jordf…
Min ugn gick sönder och jag beställde en ny med hemleverans. Drog fram gamla ugnen för att kontrollera uttaget och det var en vit fyrkantig plas…
Jag har monterat ner tidigare skenor med stora spotlights. De hade el draget utanpå, som nu hänger lösa. Sladden har fem små sladdar i sig, en …
Har bytt strömbrytare i ett rum som har taklampa samt vägglampa. På ena väggen sitter en trappströmbrytare, på andra väggen sitter en krondu…
Jag hade en elektriker här i fredags som bytte ut mitt gamla uttag i taket till ett nytt lamputtag, idag när jag hängde upp lampan och kopplade …
Jag har ett antal ljusslingor, batteridrivna (AA), som jag skulle vilja koppla ihop och sedan koppla in i vägguttaget då ja använder dem relativ…
Har ca 10 infällda led-lampor i en mur i trägården. En dag slutade samtliga att lysa. Jag bytte dels den första lampan i slingan samt transform…