Svensk standard för ”anslutningar för ljusarmaturer”
Svensk standard för ”anslutningar för ljusarmaturer”
Vi har köpt en nyproduktion, bostadsrätt, där vi på slutbesiktningen upptäckt att klädkammaren saknar en centrerad inkopplingspunkt för taklampa, samt tillhörande strömbrytare. I klädkammaren sitter idag en lampa där elen är dragen från dörrkarmen och som tänds med rörelsedetektor – detta kan ju inte vara enligt standard? Vi måste väl kunna installera en lamparmatur efter önskemål och även kunna tända och släcka med en lampknapp(?), har jag tolkat standarden rätt?
Vad jag kunnat hitta hittills genom att googla är att enligt standarden SS 437 01 02 § 7.1.3 Anslutning för ljusarmaturer – skall varje rum man kan gå in i ha minst en inkopplingspunkt.
Så min fråga är, måste inte klädkammaren (i vårt fall) ha en inkopplingspunkt för lamparmatur samt en tillhörande strömbrytare så att vi kan tända och släcka?
Svar:
Först vill jag säga att standarden SS 437 01 02 i det här avseendet inte är tvingande, utan den kan ses som en rekommendation – en mycket bra sådan tycker jag. Det är alltså inte här fråga om elsäkerhet utan mer om boendestandard och komfort. Sedan är det parterna som får komma överens om man ska tillämpa allt.
I klädkammare är det vanligt numera att man har rörelsedetektor, eftersom man inte vill att lyset ska stå på under kanske långa tider, om man skulle glömma att släcka. Det finns alltså i ditt fall redan en inkopplingspunkt, men den har utnyttjats för den armatur som nu finns där. Man kan inte tolka standarden så, att det måste finnas ytterligare någon inkopplingspunkt – och inte heller att man därmed skulle avse ett vägguttag förutom anslutningen för armatur. Om du vill ha en annan armatur går det nog att byta. Och om du av någon anledning bara vill kunna tända och släcka själv, bör man kunna byta ut rörelsedetektorn mot en vanlig strömbrytare.
Det är viktigt att armaturer i klädkammare inte har för hög effekt och inte är placerade så, att det finns risk för att kläder kommer på eller för nära dem och därmed medför risk för brand. Om man skulle finna det nödvändigt, kan man troligen dra en ledning från nuvarande armatur till en extra, kompletterande armatur, som placeras på ett annat ställe i klädkammaren men med samma strömbrytare, men det är en sak som i så fall en auktoriserad elektriker måste utföra.
Vet ej om jag kunnat belysa frågan, men hoppas det blir god belysning i klädkammaren i alla fall!
Sök bland frågor och svar
Jag har ett eluttag i badrummet där tvättmaskinen är installerad. Uttaget har plats för två stickkontakter och sitter ca 120 cm från golvet b…
Jag köpte två lampor som på produktbilderna inte hade någon synlig sladd, men som visade sig (när lamporna kom hem) har vanliga stickkontakt-k…
Hade en elektriker hemma som skulle koppla in några nya eluttag tillsammans med en jordfelsbrytare. När huvudströmbrytaren slogs på igen efter …
Min keramikhäll slutade fungera efter proppskåpsbyte. Strömmen finns i 3-fas-uttaget. Allt annat fungerar som det ska. Jag undrar vad som kan ha…
Jag har hittat en taklampa med jordad kabel som jag vill ha. I vardagsrummet där jag tänkt ha den finns det ingen stickkontakt utan är bara två…
Vi ska renovera en lägenhet och i samband med det byta samtliga eluttag samt lampknappar. Vi ska alltså inte flytta något, enbart byta ut själv…
Vad händer om man ökar strömuttaget från en likströmsgenerator?
Vi har vår ettåring sovandes i samma rum som elskåpet till lägenheten, samt att det finns ett större elskåp bakom väggen som jag antar är t…
Jag ställde tidigare en fråga om en riskokare från Japan och då att jag hade en transformator som klarade max 50w. Det står att den drar 750w,…