Vad kan det kosta att få min amperemätare avläst?

Vad kan det kosta att få min amperemätare avläst?

Jag pratade med E.on idag och de pratade om att man kunde be en elektriker komma ut och läsa av ens amperemätare.
De sade att att min stod på 20 A och att man kunde be en elektriker typ utvärdera eller så om man behöver att det står på 20 A eller om man kunde byta till 16 A.

Min fråga är nu om ni skulle kunna hjälpa till att ge en uppfattning på ungefär hur mycket det kunnat kosta att ta hem en elektriker för detta.
Jag förstår att det beror på flera faktorer och varierar från elektriker till elektriker, men det hade verkligen uppskattats om jag kunnat få ett hum om vad det kunnat kosta.
Om det handlar om ett har hundralappar eller ett par tusenlappar eller över femtusen eller så.

Tacksam för all hjälp jag kan få.

Svar:

Jag antar att det handlar om att du kanske skulle kunna byta från en mätarsäkring (huvudsäkring) på 20 A till en på 16 A och därmed hamna på en lägre eltariff och få lägre elkostnad.

Det som elektrikern du skulle kontakta ska göra är att bedöma hur stor effekt du behöver i ditt boende, dvs. hur många ampere du högst använder. Han bör då veta bl.a. vad du har för typ av uppvärmning i bostaden, hur stor bostaden är, och om du har någon särskilt effektkrävande utrustning. Elvärmeradiatorer i en stor bostad kräver exempelvis ganska stor effekt, och det kan vara en avgörande faktor. I annat fall bör 16 A räcka till i en inte alltför stor bostad.

En bedömning av behovet bör en elektriker kunna göra på några få minuter. Det han tar betalt för är tiden och resan till dig, och det kanske han vill ha en tusenlapp för, men det bör rimligen inte vara mer. Jag föreslår att du helt enkelt ringer till en etablerad elfirma och frågar i förväg vad de skulle ta för att komma och göra en snabb översyn av ditt effektbehov, för att bedöma om de anser att en 16 A säkring skulle vara OK.

Själva bytet av mätarsäkringarna måste göras av nätägaren (EON i ditt fall?) eller av någon som arbetar på uppdrag av dem, eftersom säkringarna är förseglade så att man inte själv ska kunna byta till större säkring än vad man betalar för. Själva bytet är emellertid också snabbt gjort, men det kan du höra mer om av elektrikern.

Vi får hoppas det leder till att du kan spara in lite pengar på det hela! Jag kan nämna att väldigt många har sina anläggningar för högt säkrade, så det är bra att se över det. Lycka till!

Sök bland frågor och svar