Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Vi bor i en villa byggt 2008, elskåpet i huset är från Hager med säkringar som går att stänga av (on-off).
När jag började byta ut vår utomhusbelysning har jag kopplat bort säkringarna först och kollat att ljuset verkligen är av.
Men trots det, under själva jobbet med att ta bort gammal armatur och koppla in den nya, går jordfelsbrytare och huset blir strömlöst. Det är iofs inget stor problem men jag förstår inte varför det händer och framförallt – är det någonting annat som jag borde gjort?
Vi har en jordfelsbrytare för hela huset och 2 säkringar som styr ytterbelysningen (båda är av oavsett vilken armatur jag byter).
Alla utomhuslampor har en N (blå), L (brun) och skyddsjord kabel (grön,gul) som skall kopplas in till den nya armaturen.
Svar:
Jag förstår din undran, och det här är något som gett många huvudbry, och problemet har hänt även mig en gång. Jag ska försöka förklara:
När du tagit ur säkringarna eller slagit från dvärgbrytaren till den grupp där du ska jobba, så blir fasledaren (den bruna i ditt fall) spänningslös. Däremot har man inte därmed brutit neutralledaren, dvs. den blå ledaren, som är spänningslös. Den är liksom neutralledarna i de andra säkringsgrupperna i anläggningen ansluten till samma neutralskena i centralen. De andra neutralledarna för ju då ström från sina belastningar tillbaka till denna skena. Om nu neutralledaren till belysningen du jobbar med råkar komma i kontakt med skyddsledaren eller med något annat jordat föremål, så kommer en viss liten ström från de andra belastningarna att ”smita” bakvägen från skenan i centralen via din neutralledare till skyddsledaren eller direkt till jord.
Jordfelsbrytaren är gjord så, att den känner om inte exakt lika stor ström som kommer in via fasen också kommer tillbaka via neutralledaren, och då slår den från. Eftersom nu en viss ström smiter ut en annan väg till jord, så blir det obalans och jordfelsbrytaren löser då ut. Det är helt normalt och inte farligt – men retsamt. För att undvika det kan man naturligtvis försöka se till att neutralledaren inte kommer i beröring med någon jord under arbetets gång. Man kan t.ex. dra ut den försiktigt och isolera den innan man blir klar att ansluta den nya armaturen.
Lycka till med jobbet!
Sök bland frågor och svar
Kan jag använda 35 watt (halogen G9) när armaturen säger max 28watt?
Jag tycker det blir för svag belysning med 28 watt.
På en ojordad förlängningskabel/grenuttag, kan jag klippa av den ojordade dubbelisolerade stickkontakten och sätta en ojordad lamppropp på den…
Jag har fått hjälp av elektriker att dra in el och nätverksuttag i mitt nybyggda garage.
Jag jobbar nu med att sätta upp innerväggar, me…
I mitt proppskåp till vår villa sitter det tre huvudsäkringar. På dessa står det 25A500V men i dessa sitter det proppar på 20 A. Under vinter…
Om man har räknat ut att en elkabel behöver ha en viss dimension kan man då använda en mindre dimension på en viss del av sträckan (svårt at…
En av mina led-lampor i en taklampa har börjat blinka för att sedan till slut slockna efter ett tag. Jag har nu tagit ned samtliga lampor och ser…
Jag har en portabel jordfelsbrytare på stickkontakten utomhus (under tak). När jag har elgrillen ansluten och slår på strömmen piper den till …
Jag ska koppla ihop en Govee belysning med en styrningsdosa, och från styrdosan är det vit, röd och svart, men ifrån själva listen är de typ …
Vi har köpt en taklampa som vi tänkt att ha över köksbordet.
Vi bor i en villa byggd 1976 och har både jordat och ojordat i köket. Lamp…
Vi har köpt ny induktionsspis som går på 230V. Gamla spisen är på 400V. Den nya spisen har en extra plugg på perilexkontakten som den gamla s…