Söksvar

Din sökning gav 487 träffar

Fråga: Jag har en terrass där jag i dagsläget har tre lampor som är inkopplade i ytterväggen, dvs elen är dragen genom väggen. Jag saknar dock eluttag på terrassen och funderar därför om man på något sätt kan nyttja lamporna för att dra fram el. Antingen dra el från lamporna till nya eluttag eller byta ut lamporna mot eluttag. Är det möjligt eller måste jag dra en ”separat” ledning för eluttag?

Fråga: Jag har köpt en ny ojordad lampa vars kablar (en blå och en brun) går in i en typ skarvdosa, eller liknande. Jag har råkat köpa en lamppropp som är jordad, och som då har tre kablar, en blå, en brun och en grön/gul. Min fråga är, kan jag använda denna propp? Och vad gör jag isåfall med den gröngula kabeln? Tacksam för hjälp!

Fråga: Jag har en maskin som behöver installeras. På baksidan är det två anslutningar för ström och en för jordning. I manualen står det att det behövs mjuk koppar 10mm2 för elförsörjningen och 6mm2 för jordning. Maskinen är för 220v enfas. Hur ska jag installera den till en 230v kontakt? Ska jag konstruera en kabel av tre olika kablar och koppla till en kontakt eller? Jag har googlat lite och ser inga 3G10mm2 kablar och sen vet jag inte hur kontakten ska installeras på kabeln. Det vore bra om kabeln är lite tålig då den ska kunna vara utomhus.

Fråga: Jag undersöker möjligheten att dra utvändig 100m elkabel i 50mm kabelskyddsrör. Vilket är det billigaste alternativet ni kan rekommendera? 400 watt skall det klara av.

Skortsedsvägen 19B, Örnsköldsvik

Cylindervägen 18, Plan 7, Box 1113 131 26 Nacka Strand

Fråga: Blev utan ström i helgen. Jourelektriker tillkallades som ej åtgärdade problemet. Elektrikern antog att varmvattenberedare behövde bytas på grund av ålder. Felsökning gjordes ej, inte heller kopplades beredaren bort, däremot byttes jordfelsbrytare då den ansågs gammal. Strömmen fungerade en liten stund efter att elektrikern kört för att återigen försvinna. Söndagen kopplade maken bort strömmen från beredaren och nu fungerar nästan all el förutom i ena delen av huset. Min undran är därför, har ni möjlighet att hjälpa oss med att hitta felet och åtgärda så vi får tillbaka elen i hela huset.

Fråga: Har köpt en belysning i metall med som ska förses med 30 E14 LED ljuskällor. Från lampkroppen går en 2x0,75mm2 kabel upp till kopplinsplinten som sitter i toppkåpan. Jordkabeln som också är ansluten i det tredje hålet i kopplingsplinten har en kort "jordkabel" (gulgrön 0,75 mm2) som går från plinten och är fastsatt i en metallring som sitter fastgängad på lampans upphängningsstång som går upp genom takkåpan (båda dessa är alltså också i metall). Upphängningen av lampan från toppstången ner till själva lampkroppen sker sedan med en kedja i metall. Frågor: - är en sådan jordkoppling tillåten? (lampan har CE märke) - innebär det att kedjan leder jorden ner till lampkroppen? - eller "stannar" jorden uppe vid anslutningen i toppkåpan?

Fråga: Jag har köpt nya armaturer till taket i mitt kök samt ovanför diskbänken. De uttag jag har är jordade. De sladdar jag hittar till armaturerna är dock flera meter för långa och jag behöver korta dem. Köpte stickproppar för jordade uttag för att korta sladdarna. Men nu när jag ska montera konstaterar jag att sladdarna verkar ojordade, de är platta och på en av dem kan jag se att de bara finns två ledningar (om det nu heter så?). Jag förstår att jag då måste ha en ojordad kontakt istället. Men kan jag sätta en sådan i ett jordat uttag?

Fråga: Min spis vill ibland inte starta, men funkar igen om jag skruvar ur och i proppen! Har bytt propp, men samma problem kvarstår… Vad kan det vara för fel?

Fråga: Jag har har jord + brun o blå kablar i taket som sitter i sockerbit. Skall montera dubbelisolerad (märkt med fyrkanterna) taklampa till uttaget, dvs lampans kablar är endast brun och blå. Är det då OK att sätta brun mot brun och blå mot blå i sockerbiten?

Fråga: Jag har köpt en badrumsspegel med LED belysning som ska kopplas in direkt med kabel i väggen. Den ska dock användas som en sminkspegel i sovrummet och vi vill inte dra el i väggen där. Jag undrar då om det går att koppla in en sladd på kablarna som passar till ett vägguttag? och hur gör man det isåfall?

Fråga: I mitt hus finns inga lamputtag ovanför matbord, soffbord etc. Utan de sitter uppe på väggen i respektive hörn av rummen. Jag behöver därför förlänga alla taklampor så att de går att ha där jag vill ha dom. Över köksön i köket till exempel sitter en sockerbitsanslutning med jord och jag har en lampa utan jord som jag skulle vilja ha där. Lampan är dubbelisolerad, men eftersom stickproppen inte ska användas utan ledarna bara ska anslutas i sockerbiten så tolkar jag det som att det inte är tillåtet då det inte finns en jordkabel i lampan att ansluta, är detta korrekt eller får man lov att ansluta en ojordat lampa i ett jordat uttag?

Fråga: Jag funderar på att anlita en elektriker för att installera downlight/ spotlight med dimmer i fönstersmyg. Jag har ”vanliga” lamputtag ovanför alla fönstren. Är detta en enkel installation och tror ni de går att göra utan att riva upp tapeten/väggen mer än att skruva bort lamputtaget för att utföra installationen?  

Fråga: Min fråga handlar om hur man kopplar bort en gammal spis samt vad man gör med ett lysrör som sitter med sladd in bakom en gipsskiva i väggen. Vi ska strax renovera ett kök och byta ut allt till nya vitvaror samt nya skåp osv. Även den gamla spisen ska bort och istället ska en ny induktionshäll in. Detta vet vi måste göras av en behörig installatör och det kommer vi boka in så småningom, eftersom hällen kommer först i juli. Men vi vill kunna börja med att riva allt och göra plats för det nya, dessutom ska nytt golv läggas in. Då måste spisen bort. Spis: Den måste bort, eftersom vi ska ha induktionshäll. 1. Men min fråga berör hur vi helt enkelt kopplar bort den och vad för typ av koppling denna sitter ansluten med? Se bilderna. 2. Är detta något vi kan göra själva? Det handlar väl i grund och botten bara om att dra ur sladden - men är det rekommenderat att ta bort alla säkringar innan osv? Jag vet inte helt vad koppling kallas, kanske vet ni? 3. Sen när induktionshällen ska på plats, så antar jag installatören använder samma uttag - men måste vi ha en speciell koppling mellan häll och uttaget? Den nya hällen är en AEG IKB64301FB. Koppling lysrör Lysrör: Ska också tas bort. 1. Den här sitter rätt konstigt kopplad tycker jag. Sladden går alltså in bakom gipsskivan till ett uttag någonstans i väggen. Hur kopplar vi bort ett sådant lysrör, vi kan ju liksom inte bara klippa sladden och dra bort. 2. Måste vi avlägsna en gipsskiva eller vad är den bästa lösningen här? Diskmaskin: Som en sista grej undrar jag också om något speciellt gäller även för frånkoppling av diskmaskin. Eller är det en vanlig sladd till ett 220V eluttag? Stort tack för hjälpen. Fredrik

Fråga: Om jag köper en taklampa som är jordad, får jag då koppla ihop den med en jordad sladd med strömbrytare och stickkontakt på?

Fråga: Jag har en förlängningssladd med ip44 som jag råkat skada så att kopparmetallen är framme. Tyvärr glömde jag till råga på allt kabeln utomhus, som tur var urkopplad. Det regnade nästkommande dag och kabeln blev då blöt. Så nu till min fråga. Min tanke var att korta av kabeln där skadan är och sätta på en ny ip44 stickpropp men jag är lite osäker på hur fukten kan ha påverkat kabeln. Jag har nu förvarat kabeln inomhus i flera veckor för att torka den. Kan kabeln/kopparmetallen ha fått bestående skador av fukten eller är det fritt fram att sätta på en ny stickpropp så länge kabeln är torr?

Fråga: Jag bor i lägenhet och har dimmer på alla mina taklampor. Hade en elektriker på besök en dag för att dra ett nytt eluttag till mig och när elen skulle slås på så blev det någon form av kortslutning i dosan som vi hade tagit elen ifrån. För stunden var det inget problem och han såg till att det inte skulle ske när vi slog på strömmen på nytt. Däremot nu, någon vecka senare så har min taklampa i hallen börjat spöka (som jag tror kommer från samma dosa). Lampan tänds och släcks som den vill. Försöker jag tända lampan så går det inte, men den kan tända sig själv efter en längre stund... slår jag av och sen på den igen så tänds den inte. Vad har hänt, vad är felet? Pratat med min kompis som jobbar som elektriker och han tror att det är något fel på dimmern. Låter det rimligt och är det den som borde bytas? eller kan detta vara starten till något större problem? Tack för all hjälp!

Fråga: Jag ska byta ut en radiator i våtutrymmet på sommarstuga. Vid demontering visar det sig att ut ur väggen kommer endast två kablar - en jord och en fas (ingen nolla). Det nya elementet har stickkontakt som jag avser att kapa och sedan fastansluta i befintlig fast väggdosa. Hur ska jag koppla ihop dem? Självklart jord mot jord men hur gör jag med den överblivna kabeln i elementet? Kopplar jag valfri in i jordanslutningen?

Körsbärsvägen, 5, Karlskrona

Hantverksvägen 3A, Timrå

Svangränd 7, Motala

Fråga: Jag har en gammal grå strömbrytare på en dörrkarm som jag skall byta, där sitter tre ledningar, två gröna och en röd, jag kan inte se på baksidan vad om är vad, kan du guida mig? Jag kan skicka en bild på den också.

Fråga: Jag vill dra ut el för ett mindre element samt belysning i en isolerad friggebod på min tomt. Min fråga är hur mycket förarbete jag kan göra själv? Gräva ner rör för kabel mellan huset och friggebod? Vad för sorts rör behövs och är det något mer jag kan förbereda som att borra för genomförsel genom husfasad exempelvis? Kan jag även dra kabel genom röret så det bara är för elektrikern att ansluta till elcentral och bod och vad för kabel ska man använda då?

Fråga: Jag har en tvättmaskin inkopplad i min hyresrätt. Nu ska min hyresvärd ta bort den då de inte vill ersätta den. De godkände att jag kunde köpa en själv och när de kommer för att koppla ur den nuvarande så har de gått med på att samtidigt installera den nya. Jag vill inte att det ska bli fel så vill extrakolla om nu tvättmaskinen är inkopplad med ström via en tvättmaskinsbrytare och jag köper en tvättmaskin med jordad stickkontakt kan de då koppla in den eller behöver jag köpa någon sladd eller kolla efter andra alternativ?

Fråga: Får man förlägga en kabel i en vägg utan rör?

Fråga: Vi har ett fritidshus där en mätare sitter på en stolpe vid tomtgränsen. Min vän som är elektriker såg att vår inkommande fas har ett bränt kontaktbleck på inkommande el, före mätaren. Säkringarna är hela. Vattenfall hävdar att de har inget ansvar att åtgärda felet, endast att stänga av strömmen så att en elektriker kan åtgärda felet. Min vän hävdar att de har ansvar fram till mätaren och därför har ansvar att åtgärda. Vem har rätt?

Fråga: Bor i hyresrätt där lysrörsarmatur med två eluttag i änden är placerade ovanför diskhon. Jag är orolig för att det kan skvätta vatten i kontakterna när jag diskar. Vad kan hända? Jag vet inte vad det är för säkerhetsklass på uttagen, har ingen kunskap om sådant.

Fråga: Hej, Vi bygger ett komplementhus till vårt fritidshus, alltså på samma fastighet. I det befintliga huset finns en induktionshäll och varmvattenberedare som största energislukare. Årsförbrukningen har hitintills varit måttfulla ca 2900 KWh. Uppvärmning huvudsakligen ved. Tillfälligt kan det förstås även vara brödrostar, dammsugare mm öka energibehovet. Vi bygger nu ett komplementhus som kommer att ha ungefär samma energibehov. Idag har vi en 16 A säkring. Årsförbrukningen kommer säkert mer än fördubblas eftersom husen kommer att användas lite mer. Men årsförbrukningen kommer även i framtiden säkert vara måttfull. Jag oroar mig dock för hur det blir tex när båda husen samtidigt använder spis/ugn och kanske en del andra strömförbrukare. Kan man på något smart sätt koppla så att 16 A säkringen klarar sådan tillfälliga belastningar eller måste man byta till 20 A säkring med alla därtill kopplade kostnader?

Fråga: Jag har ett enplanshus med 6 smålägenheter på rad. Jag vill sätta enskilda elcentraler i varje lägenhet. Mina frågor är: 1. Kan man seriekoppla dessa centraler till huvudcentralen? 2. Om så, vilken tjocklek på kabel bör användas? Varje lägenhet kan ha en max förbrukning av 9500w 3. Alla centraler skall ha jordfelsbrytare, måste huvudcentralen ha det med? 4. Sist, vilken huvudsäkring bör användas i huvudcentralen 250A? Ps. Jag bygger i Sydamerika, och där är det inte så noga, men jag vill vara noggrann.

Fråga: Har flyttat till en nyproducerad bostadsrätt och vi finner att i badrummet finns endast ett eluttag och är placerat på en kortvägg precis vid toalettstolen / pappershållare / strömbrytaren. Det innebär att om man vill föna sig måste man plugga in fönen 1,5-2 meter från spegeln och dra den över rummet bort till långsidan av badrummet där spegeln finns. Samma med trådbunden rakapparat. Vill man ladda rakapparaten får den således stå på toalettstolen, på golvet eller laddas i annat rum. Jag förstår att SS 437 01 02 i detta fall inte är tvingande utan mer en komfort / boende standard men installationen är helt ologisk. Byggherren har bara hänvisat till att de inte behöver följa svensk standard i detta avseende. Har vi någonting att sätta emot? Kan vi formellt reklamera?

Fråga: Jag har en 4G 1.5mm2 kabel framdragen som är tänkt att användas till 2st à 2300w infravärmare. Jag har hört att det går att koppla in dem med 4G 1.5mm2 kabel om jag använder olika faser men min elektriker säger att det kan bli för varmt/överhetta nollan. 4G kabeln är skarvad på ett ställe i kattvinden. Vad säger ni?

Kareby Kyrkväg 258, Kareby

Skogsvägen 5, Degerfors

Fråga: Jag har en ojordad ventilationsfläkt i plast. Ledningen från den blir ojordad och det är i ett uterum. Inglasad och med trallgolv. I uterummet finns 2 jordade eluttag. Vad händer om jag sätter i en ojordad stickkontakt i det jordade uttaget och vill det vara säkert? Är det risk för brand? Kan ventilationsfläkten i plast bli strömförande? Rent ut sagt: är det farligt?

Fråga: Vi vill byta ut en gammal spis till en ny induktionshäll, huset är från 70-talet, vi har förstått att det gamla spisuttaget inte går att koppla till ny induktionshäll, stämmer det? Vad skulle det kosta att dra ny el i köket?  

Fråga: Jag undrar om man skulle kunna ha uppemot 40000 watt i ett hus. Går det att ha så mycket?

Fråga: Vi har centralventilation i huset. Jag vill köpa en vertikalfläkt till köket. Vilket passar till centralventilationssystem?

Fråga: Jag har fått en kompressor från en granne och den har en 3-fas-kontakt på 400 och jag har bara 230 volts-kontakt och jag undrar. Vad behöver jag för att kunna köra den i 230 volts uttag?

Industrigatan 1, Glimåkra

Fråga: Snickaren har enklat en gipsvägg. Elektrikerna ska göra en infälld installation i väggen. Vad innebär det att enkla en vägg?

Fråga: Jag kollar på att köpa in en utrustning till en foodtruck. Ska beställa en espressomaskin samt låta en elektriker koppla in en el-central. Jag har trefas med 16A att tillgå. Min fråga är hur vet jag vilken maxeffekt maskinerna får ha? Det måste väl bara mer än 230v x 16A =3680w?  

Fråga: Jag har fått en väldigt fin radio som en gång varit min fars. Problemet är dock att den är från 60/70-talet och således har en ojordad kontakt. Nu bor jag i ett hus där alla kontakter är jordade. Jag vet att det är livsfarligt att försöka använda radion som det är, men finns det något sätt att ändra radion så den fungerar? Är det något en elektriker kan utföra? Jag har ingen lust att försöka med något själv.

Fråga: Jag håller på bygga en camper van och har länge dragit på att fixa med all elektricitet då jag inte riktigt förstår hur man ska göra. Det jag vill göra är att ta ström från bilens batteri och koppla på det på ett externt batteri, jag vill att det externa batteriet laddar medan jag kör men slår av när bilen står stilla så det inte drar ut bilbatteriet. Med hjälp av det externa batteriet vill jag sedan dra 12v elektricitet till bilen. Behöver jag ha en inverter till detta? Finns det någon pryl som kan lösa laddningen av batteriet på det sätt jag vill ha det? Finns det något annat jag behöver tänka på?

Fråga: Min sommarstuga är helt off-grid. Jag driver mycket med solel men det systemet klarar inte att driva diskmaskin, tvättmaskin mm Därför har jag skaffat elverk som täcker detta, men endast en vitvara åt gången. När jag är i stugan är det enkelt - jag kopplar i/ur respektive kontakt. Nu vill jag hyra ut stugan och vill då att allt ska vara enkelt för gästerna. Jag söker en typ av strömbrytare som kan mata ström åt vitvarorna (3 st), men bara en åt gången. Och de andra 2 ska då vara helt bortkopplade. Jag hittar mängder av strömbrytare men är osäker på vilken sort som täcker mitt behov. Elverket ger 3200 W nominelt 230V 16A och är jordat samt har inverter för ren sinus. Den kommer inte kopplas samman med befintligt solcellspaket. Vitvarorna ligger på 2-2,3 kW vid peak förbrukning.

Fråga: Jag har två 12v batterier som är parkopplade och laddas av min 320W solcellspanel. Sen det har blivit dåligt med sol senaste tiden har batteriarna laddat mindre och mindre vilket jag förstår är naturligt. Men för ungefär en vecka sedan slutade jag använda energin från batterierna för att låta dom ladda upp lite men spänningen i batterierna fortsätter att minska. På dagtid när det är ljust går den upp till 24,5 men så fort det blir mörkt igen går den ner till 23,3. (normalt ligger den mellan 26–28). Borde dom inte laddas upp sakta nu när jag inte använder någon el från dem? Vad är det som kan vara felet? Är det nån tjuvel som läcker nånstans? Finns det något sätt jag kan åtgärda detta? Om jag tar ut batterierna för att ladda upp dom på husel kan jag ladda upp var och en för sig i med en laddare som funkar för 12 v?

Fråga: Varför använder man B-karakteristik på dvärgbrytarna till ugn och spishäll (och andra resistiva enheter)? Är det för att de ska slå av lättare vid eventuell överförbrukning eller helt enkelt för att de oftast är 16A och det då räcker med B-multipeln?

Fråga: Jag hade kopplat utebelysningar till träd osv via en Mini outdoor remote socket. En av slingorna blinkade till någon gång då och då trots att den var avstängd. Mätte med en volt detector och den gav utslag. Bytte till en outdoor timer och när den var avstängd gav den inget utslag alls. Alla kablar och slingor är anpassade för outdoor finns det ändå en risk med att använda Mini outdoor remote socketen när den släpper igenom volt i off-läge trots att inget tänds förrän man trycker på on-läget?

Fråga: Vi funderar på vad som är fel, ev att det är micron. Vi bor i ett äldre hus med proppar, sådana man skruvar ut och byter. Senaste två gångerna när vi använder micron så går strömmen, förutom rummet micron är i (köket). Inga proppar går heller utan behöver bara vrida om huvudströmbrytaren för att stänga av helt och sen på. Vi förstår inte om det är uttaget eller micron som orsakar överbelastning? Vi har haft micron i flera år utan detta nya problem. Tacksam för svar.

Kyrkvägen 3, Enviken

Fråga: Jag har en sladd till en lampa jag arbetar mycket med, sladden har en sån här "kloss" (vet inte vad det riktiga ordet är) och har output på 12 v. Den klossen gör ett lågt hummande ljud ifrån sig och undrar helt enkelt vad det är och om det är farligt osv.

Fråga: Jag flyttade in i en lägenhet där lamputtagen är enligt den den nya EU-standarden, jordade. Nu har jag en lampa som är ojordad (enligt Ikeas personal) och till den en ojordad DCL-kontakt. Är det möjligt att sätta upp lampan med ojordad stickkontakt i de jordade uttagen? Läste någonstans att det fanns en risk att lampan blev strömförande om man gjorde det med de gamla stickpropparna.

Halvors väg 15, Trollhättan

Fråga: Är det godkänt att riva en liten väggstump (40cm) för att bredda en dörröppning om det sitter en lampknapp där man ska riva? (tanken är att stänga av all el, riva, och sen ringa en elektriker för att fixa elen dit den ska gå istället) eller måste man koppla bort elen först?

Fråga: I min trappa slutade min lampa helt plötsligt att lysa. Kollade i lampan och i dess sockel var det damm och den kändes gammal. Köpte en ny och skruvade i den blå och bruna sladden (huset byggt början av 90 talet). Men nu funkar det inte att tända lampan vare sig nere eller uppe. Vad har jag gjort för fel? Måste någon av strömbrytarna vara i något speciellt läge, av eller på för att det ska funka när jag sätter i proppen igen? Jag har mätt och ser att lampsockeln får el till sig och lampan är hel. Jag blir galen här hemma! Hoppas någon kan hjälpa ?

Fråga: För att inte spika upp fel kabel innan elektriker kommer och kopplar in allt ville jag fråga vilken installationskabel som är godkänd att använda då man ska dra 3-fas/400V från elcentral i ett kallutrymme vidare till en utgående EKKJ 4x2,5+2,5 markledning?

Fråga: Jag har köpt ett 400V oljefyllt elelement av samma sort som satt där tidigare. I väggdosan fanns två fasledare samt skyddsjord. Detta fanns också i kabeln på det gamla elementet. I det nyinköpta elementet har kabeln två faser, skyddsjord samt en blå neutralledare. Den nya termostaten i elementet har funktion nattsänkning och om jag förstått rätt är det därför det finns en neutralledare. Min fråga är om elektrikern kan koppla de två faserna + jord som de satt tidigare i väggdosan, och sedan bara isolera neutralledaren i dosan, eftersom det inte finns något att koppla den till där? Eller måste elektrikern göra någon ytterligare kabeldragning?

Löftaåvägen 8, FRILLESÅS

Ledjavägen 1, Holmsjö

Industrigatan 11, Tranås

Fråga: Jag har en fråga angående en taklampa jag vill installera. Det är en vardagsrumslampa som verkar vara fast installation - men undrar om det är okej att installera den på detta sätt istället? Vänligen se bild. Funkar det?

Fråga: Har köpt en lampsladd till en taklampa som jag ska koppla in. Sladden kom med något som ser ut som två klämmor på ledarna. Jag undrar nu om de sitter där för att skydda ledarna i transport och man ska ta bort dem eller om det är för att allmänt hålla ihop ledarna och det är bara och koppla in dem som de är?  

Danmarksgatan 18, Uppsala

Fråga: Kan jag sätta en ljusslinga med medföljande transformator på balkongen och sätta i kontakten inomhus i ett vanligt uttag? Eller behövs ett särskilt uttag utomhus?

Fråga: Fått besked i ett varuhus att den ljusslinga för utomhusbruk som jag köpte där kan kopplas in i ett eluttag inomhus. Jag avser att ha en ljusslinga på min balkong och undrar om det verkligen är eldsäkert att koppla in den i ett eluttag inomhus.

Fråga: Har ett äldre 4 ledarsystem. Har en fristående byggnad på tomten som idag matas med 4g2.5mm2, ca 25 m, från en tregrupp i huvudcentralen. Dvs centralerna är inte parallellkopplade utan undercentralen utgår från 3 10A säkringar. Nu vill ta hit en elektriker för att installera jfb på huvudcentralen. Vad jag förstått så separerar man då jord och nollskena i huvudcentralen men det kommer väl inte funka om jag har en undercentral kopplad på detta sätt och som matas med en pen. Skulle det gå att lösa om elektrikern drar ner en 5g2.5mm2 till undercentralen så att det går att hålla isär jord och returledare i undercentralen eller vad är bästa, billigaste lösningen.

Fråga: Jag har nyligen flyttat in i en nyproducerad lägenhet som har induktionshäll på spisen, vilken jag inte haft på något ställe där jag bott tidigare. Hällen har två plattor/zoner. Använder jag en platta i taget fungerar det hur bra som helst, men så fort jag försöker använda båda samtidigt börjar värmen på minst en av dem att pulsera (som att den värmer "stötvis"). Det händer i princip oavsett temperatur på plattorna, d.v.s. långt innan maxvärme. Jag har kontaktat byggherren som hänvisar till tillverkaren (av hällen). Tillverkaren skickade efter mycket protester ut en tekniker som sa att beteendet är helt normalt, och att det beror på storleken (? mängden?) på den el som byggherren dragit in, att denna helt enkelt inte räcker till att värma båda plattorna samtidigt utan måste fördelas. Jag kan köpa att det blir så vid mycket höga temperaturer men beteendet uppstår redan när plattorna är t.ex. på nivå 4 av 9. I princip känns det omöjligt att använda båda plattorna samtidigt på ett normalt sätt. Jag har kollat i säkringsskåpet och valt den inställning på spisen som ska motsvara säkringsstorleken, men det hjälpte inte. Jag har kontaktat byggherren igen men de menar att de inte kan göra något om tillverkaren säger att det är normalt. Vad skulle ni säga om detta? Är det byggherren som har gjort en otillräcklig elinstallation eller måste man räkna med denna typ av beteende för en induktionshäll? Stort tack på förhand för hjälpen.

Fråga: Finns en redan nergrävd kabel 4g6mm2 för fyrledarsystem. 3 faser +gröngul PEN-ledare. Nu ska PEN vara 10mm2. Behöver kabeln bytas? Man får ju inte heller lägga ihop neutral- och jordledare om man har 5g6 mm2. Hur löser man detta ?

Fråga: Har precis kopplat in ny badrumsfläkt men den stängs inte av efter jag släcker den. Den har ingen timer eller fuktmätare, den är inkopplat till samma knapp som förra fläkten och stängs av när jag slår av proppen. Enda skillnaden är att den nya har ingen plats för den vita kabeln. Bara blå och brun. Kan det vara nåt med den? Tack för hjälpen!

Fråga: Jag har en lampa som har en maximal effekt på 13,5W. Till denna vill jag koppla en dimmer på 10-60W. Fungerar detta eller är effekten på lampan för låg för att klara av dimmerns maximala effekt?

Fråga: Vi byggde hus för 3 år sedan. Vi missade att sätta uttag för lampa över köksön. Finns de möjlighet att sätta in det nu? Är det mycket svårt och mycket dyrt i så fall? Vi har spottar i taket någon meter från där vi vill ha en taklampa över köksön, om de kan hjälpa.

Fråga: Vi har köpt en bostadsrätt och upptäckt att stora delar ligger på samma säkring, vilket gör att strömmen går för jämnan, vi kan knappt diska och koka vatten samtidigt. Pappret i elcentralen var omärkt, och vi har testat att oss fram för att se vilka som leder vart. Det visar sig att dom flesta säkringarna inte leder till något, utan att nästan allt i hela lägenheten ligger fördelat på 2-3 säkringar. Går det att "sprida" ut elen till fler säkringar på något vis, eller är det ett stort projekt?

Fråga: Jag köpte en tvätt och torktumlare i kombination på Blocket. När jag skulle koppla in den i sommarstugan klippte jag av stickkontakten och kopplade den till en dosa som redan fanns på väggen. Tyvärr var jag visst lite väl ivrig och hade inte ens tänkt på att det kan vara olika styrka som krävs. Resultatet blev att maskinen kortslöts då vi sköt in 380 W i en maskin som var avsedd för 220 om jag minns rätt. Nu till frågan. Är maskinen utom räddning eller är det något man kan göra. Gav bara 2 500 kr för maskinen så vill inte lägga för mycket på att laga om det drar iväg. Supertacksam för svar.

Fråga: Jag har en poolvärmare som jag tycker har dålig effekt. Enligt tillverkaren så måste den kopplas direkt till ett eluttag och att det inte går att använda en förlängningskabel. Kan detta stämma ??

Fråga: Köpte en spisvakt som har fyra stift, skulle sedan sätta i kontakten till spisen och märkte att den bara hade tre stift. Kan jag koppla spisen med tre stift till spisvakten som har fyra? Spisen har förut suttit med tre stift i uttaget på väggen som har fyra hål. Uttaget är gammalt, 60-,  70-talet någonting.

Fråga: Får jag själv byta bänkarmatur i köket över diskbänken, eller måste en elektriker göra det? (Har en vän mer erfarenhet som ska hjälpa mig i så fall). Armaturen ska kopplas till kopplingsdosa under en kåpa på väggen (alltså ej stick-kontakt).

Fråga: I min lägenhet är alla uttag ojordade förutom i kök och badrum där jag har jordat, med undantag på ett ställe i köket som har ojordat. Hyresvärdens elektriker sa att man kunde ha ojordat och jordat blandat så. Var något i stil att huset byggdes innan någon lag kom? Kan det stämma? Min andra fråga är: Om lamputtagen är ojordade, hur får jag koppla själv då? Den jordade lampans stickpropp fungerar ju inte i ojordade uttaget. Får jag byta lampans jordade stickpropp till ojordat?

Fråga: Jag har en rörelsevakt på toaletten som helt plötsligt inte vill släckas. Vad kan vara problemet? Kan jag byta den till en vanlig strömbrytare?

Fråga: Vi har en gäst-wc i hallen med handfat och toalett men ingen dusch. Det sitter en gammal vägglampa 1,10m ovanför handfatet som vi vill byta ut - måste denna vara vattentät, typ IP44 eller kan jag köpa vilken vägglampa som helst och anlita en elektriker att sätta upp den?  

Fråga: Mitt badrumsskåp har tre spots, halogenstift. Belysningen tänds och släcks lite hur som helst. Behöver jag byta transformator? Den som sitter i skåpet är märkt Skoff, ETH 70, 20-70w. Vilken transformator kan ersätta denna och som går köpa i Sverige?

Fråga: Vi bor i ett IKANO hus byggt 2014/2015. Belysningen på en toalett gick sönder, och det går ej att byta enbart lysrör. Den gamla armaturen har tre kablar, så jag köpte en ny armatur på IKEA och upptäckte att den bara har två kablars anslutning. Jord saknas. Kan jag installera den nya armaturen utan jordkabel? (Dvs klippa den gamla jordkabeln).

Fråga: Går det att installera Schneider exxact rörelsedetektor för led-belysning så att flera strömställare styr samma lampa, sk trappbelysning?

Fråga: Har nyligen flyttat in till en ny lägenhet och tyvärr är alla uttag ojordade, förutom köket. Jag antog att det inte var någon fara med tanke på att ojordade uttag förekommer en hel del. Men det senaste året så har tangentbordet börjat elektriskt "kittla" en när man rör metalldelen. Det är ingen stöt utan mer av konstant elektricitet. I början visste jag inte vad det var men tydligen så går det att temporärt fixa genom att trycka in Powerkabeln till datorn när den körs. Jag antog att powerkabeln läcker ström och bytte ut powerkabeln, men problemet dyker upp ibland ändå. Jag kör för övrigt Ojordat uttag>Jordad grenuttag>Dator, vad jag förstått är detta "safe", men skulle vilja ha lite rådgivning. Jag har aldrig haft detta problem med denna datorn förr och jag har inte ändrat den på något sätt.

Fråga: Jag har köpt en vinkyl för inbyggnad i pelarskåp där ugn och micro finns. Finns dock bara två uttag bakom skåpet. Kan man använda sig av grenuttag eller hur bör jag ansluta min vinkyl?

Fråga: Vi bor i ett hus från 50-talet och vet att ingen eldragning är uppdaterat sedan det byggdes. Vi har problem med olika eluttag i samma rum som reagerar mycket på varandra. I ett uttag har vi en sladd till en dator, i ett annat hörn har vi en lampa. Så fort datorn går igång blinkar lampan väldigt mycket, samt så har vi i år installerat fiber med dosa i samma rum. Sätter vi igång dator samtidigt som att vi tänder lampan så slås/startas fiber om? Är detta något farligt och vad behöver vi i så fall göra? Samt en möjligen galen fråga men! Vår granne över gatan, när han sätter igång med t.ex. en högtryckstvätt på uppfarten så blinkar en lampa till i takt med hur han trycker på högtryckstvätten! Är det ens möjligt och i så fall, vad sjutton handlar det om?

Fråga: Jag har två taklampor i samma rum som är kopplade till varsin brytare/lampknapp, alltså separerade från varandra. Jag vill kunna tända båda lamporna från en av de befintliga brytarna och undrar om ni vet om detta går att lösa med hjälp av t ex Nexas sändare? Att föredra vore även om lamporna går att dimra. Det är inget alternativ att dra om elen och jag vill helst inte att man ska vara beroende av att ha "smarta" lampor, varpå jag söker efter ett trådlöst/sändare-alternativ som går att installera bakom de befintliga ströbrytarna. Stort tack på förhand!

Fråga: En taklampa anger max 11 watt. Jag använder led men vill ha 13 watt på ljuskällan. Kan detta ha med strömmen att göra? Förr var det ju värmen från glödlampor som kunde bli för varmt o skada lampan.  

Fråga: Jag brukar sätta upp mina lampor själv men nu blev jag osäker. När jag tog bort takdoslocket med 3-pol så är det inkopplat fyra sladdar och inte tre som jag är van vid. Kan det vara så att anledningen till att det är fyra sladdar är att lampan är inkopplad till två lampknappar?

Fråga: Jag har nyligen byggt ett hus där jag fått en vattenskada o det rivs för fullt. Elektrikern som plockat bort eldosor till lampknappar har hittat 2 ställen där man använt rk tråd istället för fk tråd. Är detta felaktigt?  Får man inte använda rk idag?

Fråga: Vi har DCL-uttag i våra tak vilket är lite nytt för mig. Har hittills installerat några IKEA-lampor själv vilket var enkelt då man bara ansluter Fas och Neutral till resp och pluggar in. Nu vill vi ha två lampor över köksbordet som tänds med samma lampknapp, är det så enkelt att jag kan ansluta båda lamporna till samma klämmor på DCL-kontakten eller behöver jag någon slags grenkontakt?

Fråga: Jag har haft en incident hemma i min lägenhet då en kontakt med fyra uttag i köket varit felkopplad, troligen av någon tidigare boende. Enligt akutelektrikern var det ”fel sladd, fel koppling och fel spänning” i uttaget. Det ledde till att sladdarna började brinna i väggen när jag skulle använda min vattenkokare. Samtidigt hade jag i en radio och en mikrovågsugn (som inte användes) i samma fyrkontaktsuttag. Mikron började blinka 88:88 innan den övergick till att visa 12h som den gör när man kan ställa in tiden. Sedan drog jag såklart ut vattenkokare, radio och mikro ur uttaget så fort jag märkte att det började lukta bränt. Nu undrar jag om det är sannolikt att radion och/eller mikron tagit skada, och om det är ofarligt att prova det när jag installerat nya/säkra uttag? Eller är det bättre att köpa allt nytt? (Vattenkokaren kommer ett bytas ut oavsett)

Fråga: Vad gäller för IP-klass på en elcentral i ett kallförråd?

Fråga: Ska löda fast en ny säkringshållare i min Behringer Eurolive B215D-högtalare och undrar om det är vanlig lödtenn som ska användas till det eller om det är något annat? Det kanske inte ens finns något annat alternativ, har dålig koll, men vill vara säker så det blir rätt!

Fråga: Jag skulle behöva förstå vilka möjligheter man har att använda en elektrisk mjölkpump för getter på en plats utan elektricitet. Tänker att det borde vara möjligt att koppla ihop maskinen men någon slags batteri man har laddat upp. Vi har ingen bil men hade tänkt oss skaffa ett bilbatteri och allt som behövs. Men det kanske finns något betydligt enklare på marknaden redan, som en typ av batteriaggregat som man laddar upp och tar med sig till getterna? Har du några tips?

Fråga: Jag undrar om det går bra att ansluta dubbelisolerade apparater (exempelvis en nyare TV) med en platt, sk "europlugg" i ojordade uttag?

Fråga: Jag har en taklampa som jag vill montera en DCL-kontakt på. DCL-kontakten är jordad, men kabeln från lampan har bara två ledare. Funkar det att använda denna DCL-kontakt ihop med den ojordade lampkabeln?

Fråga: Ska det, som centralen är kopplad nu, verkligen vara 1-poliga säkringar för mina 2-fas element? Det är i dagsläget 3 st 3-fasslingor. På varje 3-fasslinga går det 3-4 st 2-faselement. Ska jag byta till 3-poliga säkringar istället?

Fråga: Jag köpte en telefon för ett par veckor sedan. Med telefonen kom en 30 watt laddare som passar till Storbritanniens eluttag. Min fråga är om jag använder en reseadapter kommer laddarens batterihastighet då att minska?

Fråga: Vi har anlitat en legitimerad elektriker och han har installerat elkontakten för diskmaskinen. Kontakten sitter i skåpet bredvid där vi har vatten till diskhon, den är placerad under vattenröret på den närmaste väggen till diskmaskin. Det känns konstigt med vatten precis över kontakten. Kontakten som han satte i är klassat som ip 21. Vad säger ni om denna kontakt? Ska man ändra något eller är det säkert trots att den sitter precis under rören från diskhon.

Fråga: Jag har ett element i mitt garage som varit där sedan 1949 och inte fungerar längre. Skruvade bort det häromdagen men det finns fortfarande små sladdar kvar. Kan man bara klippa bort dom?

Fråga: Kyl och frys med kontakt kopplad till jordfelsbrytare ska stängas av några veckor. Jag ska dra ur sladden men behöver jag göra något med jordfelsbrytaren?

Fråga: Vi ska byta en 3 fas spishäll till en 2 fas . Vilka ledningar ska kopplas ihop? Väggen i dosan så har vi fyra ledare: en blå, en svart, en brun och en jord I hällen har vi en jord, en blå och en brun.  Hur ska detta kopplas ihop? Tack på förhand!

Fråga: Vi bor i en villa byggt 2008, elskåpet i huset är från Hager med säkringar som går att stänga av (on-off). När jag började byta ut vår utomhusbelysning har jag kopplat bort säkringarna först och kollat att ljuset verkligen är av. Men trots det, under själva jobbet med att ta bort gammal armatur och koppla in den nya, går jordfelsbrytare och huset blir strömlöst. Det är iofs inget stor problem men jag förstår inte varför det händer och framförallt - är det någonting annat som jag borde gjort? Vi har en jordfelsbrytare för hela huset och 2 säkringar som styr ytterbelysningen (båda är av oavsett vilken armatur jag byter). Alla utomhuslampor har en N (blå), L (brun) och skyddsjord kabel (grön,gul) som skall kopplas in till den nya armaturen.  

Fråga: Jag har flyttat till en lägenhet med enbart jordade kontakter, men har jordad kontakt på symaskinen, hur ska jag göra?

Fråga: En sladd till fönen "brann" av och proppen löste ut. Locket till uttaget är lätt sotat, törs man använda uttaget igen?

Fråga: Hittade vitt kladd i en strömbrytare som jag tänkte byta ute i förrådet. Ser ut som om det runnit ner för kabeln invärtes. Följer jag kabeln upp till "fördelningslådan" så är även där kladd ifrån kablarna. Är det tecken på att kabeln smält? Eller vad kan detta vara?

Fråga: Är i Spanien. Behöver få in en säkring till i skåpet. Har inte sett säkringar som dessa förut. De tar två platser och både ledare och återledare går genom dem. Genom att byta ut en av dem mot en där endast ledaren (svart kabell) går igenom dem kan jag få plats. (enligt Spansk lag får jag själv göra ändringen ... för de som hellre besvarar det juridiska än den fråga jag ställer) Frågan är: 1. Går det att blanda? 2. Varför går även blå kabel genom säkringen?

Fråga: Om man skulle råka spilla vätska så att det kommer i ett grenuttag där man tex laddar en iPad som man sitter och spelar på - är det då livsfara? (Det finns jordfelsbrytare i lägenheten) Vad gör man om det händer?

Bäckgårdsvägen 18, Vårby

Fråga: Vår gamla kristallkrona har hängt i stugan, där elen är ojordad. Elen i kronan renoverades för ca 15 år sedan. Den har fungerat utmärkt med timer. Vi har precis renoverat vår lägenhet och låtit göra om till jordad el överallt. Kan vi hänga kristallkronan i lägenhetens tak utan åtgärd? Det går en brun och en blå sladd i varje kabel.

Gjuterigatan 38d, Karlstad

Fråga: Vi tänkte sätta upp en vägghängd etanolkamin på en betongvägg. Etanolkaminen blir enligt tillverkare aldrig varmare än 60-70 grader (strålningsvärme) i plåtens ytterhölje runt kaminen. Vi tänkte dra en TV-sladd runt en av kaminens yttre plåtsidor. Vi tänkte även klä in sladden i en silikonstrumpa (tänk en sådan man sätter i motorrum etc) för att skydda den mot värmen. Är detta ok eller finns det en påtaglig brandrisk att sladden brinner upp?

Fråga: Jag har dragit ur kablarna till elanslutningen till poolen och nu vet jag inte hur dom ska sitta? det finns en kontakt som har ett L, ett N och en figur på sig och kablarna är gul och grön randig och sen finns det två kablar som är svarta. Vad jag förstår ska den gul/gröna sladden sitta på N men hur ska jag veta vilken svarta som ska vara i vilket hål?

Fråga: Jag pratade med E.on idag och de pratade om att man kunde be en elektriker komma ut och läsa av ens amperemätare. De sade att att min stod på 20 A och att man kunde be en elektriker typ utvärdera eller så om man behöver att det står på 20 A eller om man kunde byta till 16 A. Min fråga är nu om ni skulle kunna hjälpa till att ge en uppfattning på ungefär hur mycket det kunnat kosta att ta hem en elektriker för detta. Jag förstår att det beror på flera faktorer och varierar från elektriker till elektriker, men det hade verkligen uppskattats om jag kunnat få ett hum om vad det kunnat kosta. Om det handlar om ett har hundralappar eller ett par tusenlappar eller över femtusen eller så. Tacksam för all hjälp jag kan få.

Fråga: I samband med att jag kikat på en sommarstuga uppkom en fundering, i en i övrigt med välgjord installation. I dess kök har kylskåpet utökats med en frys, ”side-by-side”. För att kunna avsäkra respektive eluttag med 10A har befintligt VP16 kompletterats med ytterligare en fas. Enligt ägaren har en fackman gjort jobbet och lösningen beror på att två ”blå” FK inte fanns plats för. Vad jag oroar mig för är om noll-ledaren tappas på grund av glapp i dess anslutning i gruppcentralen eller av annan anledning. Då seriekopplas ju de två kyl/frys över två faser. Anm. Skyddsjord finns men inte utritad i figuren. Alla ledare 1.5mm2 FK. Besvara på ett tydligt sätt så att jag har på fötterna när jag fortsätter diskussionen med säljaren. Regelvidrigt som måste åtgärdas eller formellt OK ?

Fråga: Jag undrar om det finns någon förklaring till varför alla våra taklampor i lägenheten börjar blinka när våra dimmers är inställda på "max". När man väl justerar lite på dimmrarna slutar det att blinka. Blinkandet syftar på att det tänds och släcks väldigt fort. Vet att det även är samma problem i en annan lägenhet i huset. Det jag undrar är om det är dimmrarna som behöver bytas, om det är fel lampor alternativt om det är något ”centralt” med elen.

Fråga: Vi har precis köpt ny lägenhet där vi valde att dra om elen till jordat i alla utrymmen. I köket satt redan jordade eluttag så där trodde vi att vi skulle slippa. Men vår elektriker märkte till sin förvåning att ledningarna var ojordade. Vad säger reglerna vid kök? Elektrikern tycker vi ska kontakta mäklaren/säljaren och hävda dolt fel, men jag vill gärna höra mer kring regelverket från någon annan oberoende. Köket har renoverats (flyttats) någon gång på 2000-talet.

Fråga: Vi har precis dragit om till jordad el vilket ju gör att vi måste byta ut alla ”kontakter” på våra lampor. Jag har bara hittat jordade dcl-stickproppar i diverse butiker, men de flesta av våra lampor har bara två ”tåtar” (ej den gulgröna, jordade) och den jordade dcl-proppen har ju plats för tre tåtar. Behöver jag leta efter en ojordad dcl-lamppropp eller kan jag använda en jordad och lämna den mittersta tom (den som är till för den jordade/gulgröna tåten)?

Jakobsgatan 23B, Örebro

Fråga: Har flyttat in i hyresrätt. Spisen är kopplad 1fas 2,5mm2 till 16A dvärgbrytare. Det går ej att köra två plattor samtidigt. Kontaktar hyresvärd som tar dit elektriker. Han byter till 4mm2 kabel (fortfarande 1 fas) och 1st 20A dvärgbrytare. Nu kan jag köra två plattor samtidigt men inte mer. En ny central med tre faser in sitter i lägenheten och det är gott om plats. Varför drar man inte tre fas 16A, 2,5mm2 och installerar ett Perilexuttag till spisen? När jag frågar hyresvärden så hävdar han att huvudsäkringen i källaren går om man kör spisen på tre faser. Detta förstår jag inte. Kan ni förklara?

Fråga: Proppskåpet i vår lägenhet är sedan huset byggdes 1949. När jag slog till huvudströmbrytaren blixtrade det till lite grann vid spaken. Är detta normalt eller kan något vara fel? Finns det risk att få en stöt?

Fråga: Jag ska korta sladden på min nya IKEA PS 2014. Änden på sladden satt i en kopplingsdosa och när jag tog ut kablarna ur dosan såg jag att det satt ett metallhölje runtom själva koppartrådarna på vardera kabel. Behöver man dölja koppartrådarna i sådana metallhöljen innan man kopplar sladden till kopplingsdosan? Sladden är ojordad och likaså uttaget. Liknande metallhöljen sitter runtom koppartrådarna på sladden till en lamppropp man var tvungen att köpa med. Behövs det metallhöljen runt de koppartrådarna också om jag skulle bestämma mig för att även korta den sladden? Tacksam för svar!

Fråga: Vi har stambyte i vår bostadsrätt. Efter sju veckors jobb flyttade vi hem igen och allt fungerade förutom micron som de hade flyttat på. Fick tag i elektrikern som kom och skulle fixa det men när han lämnade fungerade fortfarande inte micron – och än värre inte heller frysen. Elektrikerna sket fullständigt i det och efter kontakt med bostadsföretaget fick vi efter två veckor svaret att både micron och frysen bränt på grund av någon felkoppling som fanns innan. Varken elektrikerna eller bostadsföretaget tar något som helst ansvar. Jag undrar bara. Vi har haft dessa två  apparater i över femton år och de har alltid funkat. Hur kan det då vara vårt fel att detta hände när elektrikern sabbade allt. Det kan väl inte vara vårt ansvar. Vi vet inte vad vi ska göra för bostadsföretaget svarar inte ens. De bara säger ”Oj det var tråkigt det ska jag kolla upp” men sen hör vi inget ändå. Finns det någonting vi kan göra och i så fall vad? Tacksam för svar

Fråga: Vi har ett gammalt proppskåp, där en av propparna smält själva fästet. Fästet består av en keramikring med en liten metallplatta i mitten, som är det som proppen får kontakt med när den skruvas in. Just den plattan har smält. Går denna att byta ut på ett enkelt sätt?

Fråga: Jag ska koppla in ett grenuttag och fästa det på väggen nära ett element. Hittade att det gick att kila in dosan till grenuttaget rätt smidigt mellan underdelen av elementet och golvlisten samtidigt som det såg rätt så bra ut. Finns det någon risk i att grenuttaget nuddar elementet? Borde jag sätta det så att det istället finns ett visst avstånd?

Fråga: Jag har en gammal LP-spelare som jag har ärvt, men som jag inte kan använda då det endast finns jordade uttag där jag bor nu. Skulle det gå att byta ut kabeln till en jordad? Hos ett proffs då alltså. Eller är det bara att ge upp om att få använda den? Tack!

Fråga: Jag har en lampa där glödlampan sitter direkt i väggen men skulle vilja ändra det till en taklampa. Går det och vad skulle det kosta?

Fråga: Hej! Min fråga: Min dotter köpte en bostadsrätt i Umeå. Under flera månaders tid levde hon med att säkringen gick när ugn o Micro var på samtidigt. Hon anlitade till slut bostadsrättföreningens ”egen” certifierade elektriker som undersökte och rättade till orsaken. Detta kostade närmare 6000 kr. Mycket pengar för henne. Hon bad säljaren att stå för denna kostnad men han vägrade liksom tidigare att själv rätta till felet. Hon bad elektrikern att skriva ned hans syn på felet. Har hon rätt att kräva ersättning ?? Elektrikerns brev nedan:

” Hejsan.. Jag fick uppdrag att undersöka en överlast på en säkring i central. Där visade det sig att en säkring 10A märkt ugn var på 13A när både ugn och micro kördes samtidigt. Efter efterforskning visade det sig att den hade ett uttag just under tak ovanför ugnen och micron. Bakom en trälist som var fastlimmad. Vidare så skall vid installation dessa vara en fast installation bakom respektive enhet, dvs ugn och micro på var sin fas eftersom de Är på så hög belastning vardera. Micron brukar behöva en 10 själv och Ugnen en 16A själv. Det innebär också att den senare skall ha en 2,5 kvadrat area på kabel. Vidare så var dessa uttagna på köksbelysningsgruppen så det stämmer ju inte heller enligt regelverket. Vidare så spisen hade omdragen tråd till spisuttag men trådarna var längre än de skall vara och löst liggades enligt bild och uttaget kastat ner under underskåp som spishällen var monterat på. Detta allt som allt INDIKERAR på att detta kan inte vara en certifierad elektriker som utfört detta jobb ”
 

Fråga: Mina föräldrar köpte en ny spis idag och han i affären sa att det enda vi behövde var att byta kontakt och göra om från 1 fas till 3 fas, enligt kopplingsschemat som finns på spisen. Så vi köpte till en sån också, men min pappa hävdar att det inte kommer hjälpa då det är för mycket ström som kommer komma ut från vägguttaget. Deras gamla spis tog 380 V och deras nya som dem köpte tar 220-240 V. Så min pappa menar på att han måste minska strömmen som kommer från vägguttaget. Min fråga är då har han i affären rätt att det räcker med att man bara byter kabeln och ändrar kopplingsschemat?  

Fråga: Har bekymmer med några eluttag hemma, spänningen pendlar mellan 105v-230v.  Upptäckte detta då teven stängde av sig och startade igen efter ett tag, även lampan i ett uttag börjar blinka. Vad kan detta bero på?!

Fråga: Jag vill byta ut mina kompaktlysrör i en lampa som har en reaktor L13DL 230v 50hz. Vill byta till LED. Går det att byta till LED-rör eller måste jag köpa en ny badrumslampa? Jag vill ha kallvit.

Fråga: Jag håller på att renovera vårt nyköpta renoveringshus. Källaren har vi nu bilat ut 40 cm för att lägga makadam, cellplast, vattenburen golvvärme och ny golvplatta. Hade tänkt ha tvättstuga samt TV-rum i källaren och badrum. Elen är ett bekymmer för mig då jag helst inte vill behöva fräsa in all kabel i väggarna och tänkte då om det är möjligt att lägga det i golvet och isåfall vilket material? PVC-rör eller flexslang? Ska det ligga mellan två cellplastskivor eller i gjutningen, tänker att det landar för nära golvvärmen där? Har en elektriker som installerar, men vill gärna ha lite kött på benen och ha material på plats när de kommer.

Greviegatan 56, vellinge

Box 2038, Kungsängen

Fråga: Vi har ett proppskåp mitt på en vägg i tvättstugan. Väggen går rakt genom huset. Tanken är att ta ner den väggen för att bygga ett stort kök. Hur lätt, eller svårt, är det att flytta ett proppskåp? Elen går till rum på nedervåningen, och är ett av tre proppskåp i vårt hus.

Fråga: I vår lägenhet fanns det ett bubbelbadkar när vi köpte lägenheten. Igår kom en rörmokare för att ta bort badkaret och upptäckte att det fanns ett fast eluttag under badkaret. Han sa att det var helt felbyggt, för nära golvbrunnen och farligt att ha ett eluttag där. Uttaget var ca 25 cm upp på väggen och ca 30 cm från golvbrunnen. Det fanns silikon runt uttaget. Det fanns några cm mellan badkaret och väggen, så varje gång vi har duschat i badkaret har det runnit vatten på eluttaget. Är det en korrekt placering av eluttaget enligt er? Badrummet renoverades 2011 eller 2012. Rörmokaren menar att den placeringen kan göra att det går fukt in i väggen pga. tätskiktet är brutet och att vi hade kunnat få elstöt om vatten trängt sig in i uttaget. Är det något vi kan kräva från byggföretaget som renoverade badrummet? Jag har läst att de har ett ansvar i 10 år.

Fråga: Vi har köpt en nyproduktion, bostadsrätt, där vi på slutbesiktningen upptäckt att klädkammaren saknar en centrerad inkopplingspunkt för taklampa, samt tillhörande strömbrytare. I klädkammaren sitter idag en lampa där elen är dragen från dörrkarmen och som tänds med rörelsedetektor - detta kan ju inte vara enligt standard? Vi måste väl kunna installera en lamparmatur efter önskemål och även kunna tända och släcka med en lampknapp(?), har jag tolkat standarden rätt? Vad jag kunnat hitta hittills genom att googla är att enligt standarden SS 437 01 02 § 7.1.3 Anslutning för ljusarmaturer - skall varje rum man kan gå in i ha minst en inkopplingspunkt. Så min fråga är, måste inte klädkammaren (i vårt fall) ha en inkopplingspunkt för lamparmatur samt en tillhörande strömbrytare så att vi kan tända och släcka?

Fråga: Jag skulle fästa mitt lösa vägguttag och ser när jag tagit bort fronten att den ena strömförande ledaren är direkt vidarekopplad in i jordfästet på vägguttaget. Alltså direkt i serie från fästet till det ena strömledarfästet till jordkabelfästet på dosan. Kan detta vara riktigt? För övrigt är det inte jord i detta gamla hus.

Fråga: Min ugn gick sönder och jag beställde en ny med hemleverans. Drog fram gamla ugnen för att kontrollera uttaget och det var en vit fyrkantig plastbox med texten 380v, 25A. Frågade supporten på elgiganten om det fungerar med en 400v ugn när det står 380v på uttaget och fick svaret att det borde fungera. Men vid leverans säger budkillen att han inte kan koppla in ugnen eftersom uttaget är bara 1fas trots 380v. Och att det dessutom är norskt. Så ugnen har blivit stående utan att jag kan använda den. Vad bör jag göra? Köpa ännu en ny ugn men med 1fas? Men hur stor är chansen att jag hittar någon som passar i ett norskt uttag?

Fråga: Jag har monterat ner tidigare skenor med stora spotlights. De hade el draget utanpå, som nu hänger lösa. Sladden har fem små sladdar i sig, en vit, en brun, en svart, en blå och en jord (grön/gul). Jag har köpt en kopplingsdosa för att använda som avslut eftersom inget annat ska kopplas in. Nu till frågan, det finns en skruvplint som har markering för jord, men spelar det egentligen någon roll vilken sladd jag kopplar till vilken skruvplint?

Fråga: Har bytt strömbrytare i ett rum som har taklampa samt vägglampa. På ena väggen sitter en trappströmbrytare, på andra väggen sitter en krondubbel. Jag vill att trappbrytaren skall kunna tända och släcka endast i taket, medans krondubbeln skall kunna tända/släcka vägglampan med ena knappen samt tända/släcka taklampan med andra knappen. Får ej detta att fungera, vad gör jag för fel?

Fråga: Jag hade en elektriker här i fredags som bytte ut mitt gamla uttag i taket till ett nytt lamputtag, idag när jag hängde upp lampan och kopplade in lampan så lös den i en millisekund och slocknade sen. Den startar nu inte alls. Vi har testat att ta ner den, kolla så att den sitter som den ska i sockerbiten och i taket. Även skruvat på alla lampor (är 30st små 15w) men ingenting fungerar. Vad ska jag göra? Ska jag kontakta elektrikern igen? Eller finns det något jag kan testa själv?

Fråga: Jag har ett antal ljusslingor, batteridrivna (AA), som jag skulle vilja koppla ihop och sedan koppla in i vägguttaget då ja använder dem relativt ofta. Går detta och i så fall hur gör jag?

Fråga: Har ca 10 infällda led-lampor i en mur i trägården. En dag slutade samtliga att lysa. Jag bytte dels den första lampan i slingan samt transformatorn. Nu lyser den nya lampan starkt och fint, men de övriga lyser väldigt svagt, de syns knappt alls. Vad kan det bero på?

MYRSTUGUVÄGEN 175 LGH 0901, Vårby

Fråga: Jag har köpt en rakapparat och fick flera olika adaptrar till. EU och Brasilien ser exakt likadana ut och jag vet inte vilken som är vilken, spelar det någon roll? Funkar båda?

Fråga: Hej varje gång vi startar löpbandet hemma i lägenheten så går strömmen. Kan man göra något själv för att förhindra strömavbrott? Löpbandet har en 2.0HK motor (1500W).

Klövervägen 5, Solna

Blackensvägen 26, Älvsjö

Fråga: Alla taklampor i min gamla lägenhet flimrar, de som sitter i uttag i väggarna däremot beter sig normalt. Vad borde jag göra och borde jag vara orolig?

Fråga: Vi har idag kyl/frys vid en vägg som vi ska riva då vi ska öppna mellan kök och vardagsrum. Kyl och frys kommer vi då ställa mot en annan befintlig vägg i köket där dessa får plats osv. Min fråga gäller uttagen till kyl/frys. Vid den väggen som vi ska riva så sitter det två uttag i hög höjd (ca 185cm upp) bakom respektive kyl/frys. På den väggen dit vi ska ställa kyl/frys finns redan vanliga vägguttag, frågan är om vi kan använda oss utav dessa uttag till kyl/frys ? Kablarna från kyl/frys räcker till dem uttagen. Det är ett dubbeluttag som sitter längst ner på väggen, ca 15 cm ovan golv (standard). Sedan sitter det ytterligare ett dubbeluttag rakt ovan "golvuttaget", ca 80 cm från golv. Antar att båda dessa uttag går på samma säkring. Kan vi koppla in kyl/frys till dessa och slippa öppna upp väggen för att installera separata uttag bakom där kyl/frys skall ställas?

Fråga: Vi har flyttat till ett radhus byggt 1974 där de flesta uttagen för taklampor verkar vara i original, där det är tre hål istället för två, alla eluttag förutom vid köksbänk och i badrummet är ojordade. Jag undrar hur man gör med lamputtagen, kan man sätta in en "vanlig" ojordad eller jordad lampkontakt med två pinnar och lämna ett hål "tomt" så att säga? Jordfelsbrytare finns om det spelar någon roll.

Fråga: Får jag dra en förlängningssladd mellan två hål i väggen gjorda med hålsåg? Detta för att ge el till min vägghängda tv. Det är en isolerad gipsvägg. Sladden kan dras ur mellan hålen utan att skruva isär kontakter eller dylikt.

Grimmered Tranebo 1, Borås

Industrigatan 11, Tranås

Upplandsgatan 99, Stockholm

Parkvägen 7 Blikstorp, Hjo

Fråga: Har en luft luftpump och undrar om KONVEKTORELEMENT skulle kunna vara ett komplement ifall kylan slår till? Huset är gammalt med vattenburen värme som inte fungerar och rörmokaren måste bygga om en elpatron och byta ventiler för att få värmen att fungera. Jag är rädd att det kommer att kosta för mycket.

Fråga: Jag har köpt en taklampa med en klassisk lampropp. Men nu upptäckte vi att det sitter ett vanligt vägguttag högst upp på väggen, där det är tänkt att koppa in en lampa. Hur gör man så det blir rätt? Ska vi köpa ny sladd eller bör man låta en elektriker byta till ett klassiskt lamputtag, alltså en sån liten rund som finns i alla tak?

Fråga: Jag bor i en lägenhet från 70-talet. Vad jag kan se är det ojordade uttag i alla rum utan i köket där det är blandat. Jag har köpt en klass 1 lampa där en jordad kabel är ansluten i sockerbiten. Om jag inte vill koppla in jord då takuttaget är ojordat ska jag ta loss den jordade kabeln från sockerbiten och isolera den eller ska jag låta den vara och endast koppla in L och N till stickkontakten?

Fråga: Kan man sätta i/ Vad händer om jag sätter i en: 60w glödlampa i en lampfotsarmatur som är avsedd för MAX 40w? Kan man sätta i / Vad händer om jag sätter i en: 15w, 25w glödlampa i en lampfot armatur som där står Max 40w?

Fråga: Vi har jordade uttag i vår lägenhet och ska nu sätta upp taklampor. Alla taklampor utom en är ojordade och vi har därför anslutit dem med en ojordad stickpropp. Lampan som är jordad vet vi dock inte hur vi ska koppla. Ska vi använda en jordad stickpropp? Finns det några risker med att blanda ojordad och jordad stickpropp i lägenheten? Finns det någon risk med att ha ojordade lampor med ojordad stickpropp i jordat lamputtag?

Fråga: Jag har en relativt ny golvlampa. Häromdagen gick glödlampan sönder. Ok, skruvade i en ny, även denna gick sönder. Bytte uttag och försökte ytterligare en gång. Samma resultat även denna gång. Vad göra?

Fråga: Jag arbetar med design och ska rita en takkopp till en pendelarmatur. Jag har några funderingar kring detta då jag vill rita en takkopp som kan användas så många fall som möjligt, både i Sverige och utomlands.

  •  Är det ok att montera ned lamputtag i hemmet och istället koppla en armatur med kopplingsplint?
  •  Stämmer det att lamputtag med mittstolpe är en äldre och inte så vanlig variant?
  •  Stämmer det att de flesta lamputtag monteras i takdosor storlek 70–80mm.
Mycket tacksam för lite rådgivning!

Fråga: Fick en tvättmaskin installerad idag i mitt badrum, skulle sätta igång den, så släckte jag lampan och gick ut efter ett tag reagerade jag på att den inte lät så skulle jag kolla och då är den avstängd men startade när jag tryckte på lampknappen alltså är den kopplad på samma. Är detta ett korrekt sätt eller bör jag vara orolig?

Fråga: Jag har en väggkontakt bakom soffan som gör att soffan ej kan stå rakt emot väggen. Vilket gör mig galen. Vi använder ej uttaget. Går det att  på något sätt "stänga" det? Så man tar bort det vita skalet så att säga och sätter någon platt plastgrej så att inte strömsladdarna bara hänger ut. Men så att man får bort den där tjocka klumpen. Eller får jag själv sätta dit ett nytt plattare plastskal?

Fråga: Jag håller på att koppla min lampa hemma och letar efter en kopplingsplint med plats för tre sladdar varav en av dem är jordad. Jag har hittat kopplingsplintar men min fråga är om det måste finnas en markering att man kan koppla en jordad sladd eller det spelar ingen roll?

Fråga: Om jag ska byta vanliga lysrör till LED, är det då bara att byta glimtändare till en LED eller måste jag byta något mer än så?

Fråga: Jag håller på lite med svagström i min skåpbil. Jag har ett 13.8 v lipo4 batteri som är kopplad till bland annat en säkringsdosa med alla förbrukare. Säkringsdosan är en flatstiftshållare från Biltemas båtavdelning med små ljus som ska lysa när en säkring har gått/behöver bytas. https://www.biltema.se/bat/elutrustning/sakringar/sakringsbox-2000036339?gclid=EAIaIQobChMIgdiug5Hw5AIVC4uyCh2edgRTEAQYASABEgImM_D_BwE När jag mätte spänningen direkt efter säkringen, med säkringen i, blir den som förväntat samma som i batteriet. Jag upptäckte till min förvåning häromdagen att när jag tar ut säkringen blir spänningen på samma mätpunkt inte 0, utan enbart cirka 1 volt lägre. När jag testar att koppla ur säkringen på ett ställe där jag har en förbrukare bryter den som förväntat (fläkten stannar) men viss spänning kan fortfarande uppmätas (ca 4 volt). Jag har en förbrukare som bara drar cirka 0.2 amp, en LED- läslampa. Om jag kopplar ur säkringen dit dimmas ljuset kanske 70%, men bryts inte helt! Om jag bryter huvudströmmen innan säkringsboxen (vid batterilådan) bryts allt som det ska. Detta sammantaget får mig att tänka att det är säkringslådan i sig som är ledande, även när säkringarna är ur - men att den släpper igenom väldigt begränsad ström. Ska det vara så? I så fall, finns det en poäng eller är den defekt och bör bytas?

Fråga: Jag har precis flyttat in i en nybyggd lägenhet som följer den nya EU-standarden för lamputtag. Det finns inga lampor som säljs i nuläget med de uttagen. Jag har därför varit tvungen att köpa en DCL lampkontakt separat. Mitt problem nu är hur ska jag koppla lampkontakten med själva lampan? Jag har försökt på flera olika sätt men det fungerar fortfarande inte...

Fråga: Vi var på husvisning igår och där är det blandat ojordat och jordat i samma utrymmen. Jag undrade ungefär hur mycket detta skulle kosta att åtgärda? Är det alltför dyrt vill vi nog inte ge oss in i budgivningen. Det ska tydligen finnas jordfelsbrytare mm i varje byggnad på tomten, och eftersom det redan finns jordat i huset antar jag att man inte behöver byta ut hela elsystemet.

Fråga: Ska byta en 3-fas inkopplad Spis (3x16A skruvsäkringar) till en 2-fas häll + en 1-fas ugn. Har i dag 5 st 2,5 kvadrat ledare i ett VP-rör ,(3 faser + Neutral + Jord). I röret kan det få plats ytterligare 2 st ledare på 2,5 kvadrat. Är det ok standard att ha två grupper i röret efter denna uppdelning? Bör jag dra fram en till Neutral ledare så båda grupperna får egen nolla. Kan grupperna dela jordkabeln?

Fråga: Inuti vårt nuvarande förråd ute på tomten har vi en del utanpåliggande vägguttag, kopplingsdosor och strömbrytare monterade. Dessa ser ut att vara av samma modell som de som används för utomhusbruk. I detta förråd kan det säkerligen bli både kallt och fuktigt men det finns inga våtutrymmen och det regnar inte in. När jag nu läser kring kraven på installationer i dessa miljöer så verkar det som att de ska hålla en klass om minst ip21. Stämmer det? Varför verkar befintlig utrustning ha en högre ipklassning? Om vi i framtiden ska byta ut all el i förrådet, vilken ipklass bör allt som lägst hålla? Vi har även en radiator där, bör radiatorn och dess kopplingsbox hålla samma ipklass?

Fråga: Det är väldigt lätt att köpa lampproppar så man kan klippa av en lampkabel i rätt längd och montera på en propp. Men hur ska brun och blå kabel sitta inne i proppen? Blå kabel till höger eller vänster när proppen är roterad så de två pinnarna är nederst? Jag har sökt och sökt på hela internet men hittar ingen förklaring på detta. Man måste väl sätta i kablarna på samma sida (höger/vänster) som kablarna med samma färg är monterade inuti kontakten, annars så kan det väl omöjligen komma igenom någon ström? Eller är det farligt att göra fel?

Fråga: Jag håller på att bygga en lägenhet på andra våningen av ett hus och har då en fråga angående el. Hittills är det endast två rör som är ungefär 16 mm om jag inte har helt fel. På övervåningen kommer det att finnas ett sovrum, vardagsrum, ett mindre badrum och ett relativt litet kök. Hur många plaströr som går från elcentralen där nere behöver jag ha förberett innan elektrikern kommer och ska fixa resten? Kan ett plaströr ha flera elsladdar i sig?

Fråga: Jag försöker få en kristallkrona att lysa, det är inget fel på själva uttaget i taket då andra lampor funkar där. Det är en dimmer. Det är lättare med bilder, men jag måste få i de små ståltrådarna i den lilla vita grejen så att man i sin tur kan koppla in den i kontakten i taket. Ståltrådarna verkar inte sitta helt bra. Det är en liten skruv som man skruvar på för att trådarna ska sitta bättre i den lilla vita grejen men de sitter ändå inte helt bra. Hur får jag den att lysa? Det är en gammal kristallkrona. En vän som skulle göra den kortare klippte av de trådarna högst upp tror jag. Tacksam för hjälp.

Fråga: En ljusbåge uppstod av någon anledning i en taklampa mellan lampproppen och lampan vilket orsakade att automatsäkringen löste ut. Lampproppen var nästan helt ny men lampan var rätt gammal. Både lampproppen och lampan byttes omgående och bägge fungerar än så länge felfritt men jag drar mig ändå för använda den nya lampan. Hur allvarligt är det när detta uppstår och bör jag ta kontakt med en elektriker för säkerhets skull?

Kyrkvägen 44, Lidingö

Fråga: För att undvika att dra fler kablar mellan huset och friggeboden (ca 30m) tänker jag lägga EXLQ 5G1,5 kabel i rör (gul 50mm) och gräva ner i marken. Jag har idag 3 lediga vanliga C10A automatsäkringar i elcentralen i huset och då tänkte jag koppla in kabel (3 fas) i dessa och sedan i friggebod tänkte jag dela dessa 3 fas till 3 separata uttag. Min elektriker sa att man kan göra det men istället för 3 1-poliga säkringar kommer det att behövas en 3-polig säkring. Min fråga är om jag ändå får använda dessa 3 1-poliga säkringar som jag redan har och inte köpa en 3-polig 10A säkring?

Fråga: Vi har gamla (+20 år) 220V konvektorelement med bimetalltermostat och fast installation. När huset byggdes förberedde elektrikern så att det också skulle gå att ha 400V element. Nu börjar det bli dags att byta till moderna element så undrar jag om det finns någon praktisk eller ekonomisk anledning (förutsatt samma effekt) att byta till 400V eller om vi ska fortsätta med 230V?

Fråga: Vi har nyligen flyttat in i en bostadsrätt, där elen är omdragen för ca 10 år sedan. Efter någon månad har vi börjat märka av konstigheter i form av blinkande lampor (alla lampor blinkar då och då till i kanske 1/4 sekund två gånger med några sekunders mellanrum). Detta verkar bara märkas av när man använder halogenlampor, "smarta" led-lampor lyser konstant. En dag när vi drog igång en vattenkokare så gick säkringen. Säkringen är på 10A och inget annat var igång på den vid tillfället vilket jag tyckte var konstigt. För en vecka sedan skulle vi koppla in en ojordad fläkt i ett grenuttag. Då löstes jordfelsbrytaren i elcentralen ut, och utöver säkringen som fläkten kopplades in på så gick även två andra säkringar från andra delar av lägenheten. Låter det här som isolerade incidenter eller kan det finnas ett samband? Finns det något jag kan felsöka själv eller ska jag ta hit en elektriker direkt? Jag har svårt att uppskatta hur stort och allvarligt problemet kan vara.

Fråga: Min fråga gäller en uppblåsbar utomhusjacuzzi. En fuktig stickpropp sticks in i en förlängningsdosa för utomhusbruk och allt fungerar som det ska, sedan bryter ett åskoväder ut med regn och åska i flera timmar. Vi märker sedan att poolens display är släckt och att inget händer när vi trycker på resetknappen. Vad är troligtvis felet?

Fråga: Vi har jordade lampor och jordade kontakter. Men kan man ha ojordade sladdar till det?

Fråga: Jag har flyttat på en vägg och elen kommer nu från taket,  jag inte har möjlighet att dra nytt från centralen, tanken är att koppla en dosa och förlänga elkabeln till väggen. Det är till en strömbrytare till taklampan och ett dubbelt eluttag. Vill undvika att tvinga kablarna och istället använda plint i eldosan, vet dok inte hur den ska kopplas rätt. Dosan som är tänkt att användas heter SCHNEIDER IMT34469 från Bauhaus.

Fråga: Jag är på väg att byta spis, men är osäker på hur hög effekt jag kan ha på min nya spis. Till uttaget är det draget 3*1,5 mm2 ledningar med fas och nolla, till ett Perilex-uttag. Säkrat med 3*10 A. Elektriker har kollat och säger att det är för trångt i röret för att kunna dra in grövre ledningar. Jag skulle helst vilja sätta in en induktionsspis med varmluftsugn, men är osäker på hur hög effekt mina säkringar klarar. Behöver en induktionsspis högre effekt en en "vanlig" med glaskeramikhäll?

Fråga: Har ett hus från 1969. Eluttaget i taket i sovrummet verkar fungera utmärkt, strömmätaren visar ström när vi slår på strömbrytaren. Men - har försökt koppla på diverse olika taklampor utan att det vill lysa. När armaturen är på så är det strömlöst hela tiden, oavsett hur strömbrytaren står. Lamporna och armatur är kollad och fungerar i andra uttag. Varför blir det helt dött i uttaget när vi kopplar på nåt? Jordfelsbrytare finns inte och inga säkringar har gått, kopplar man ur armaturen så "fungerar" uttaget igen.

Fråga: Vår 3-fas spis är avsäkrad med C16A där kabelarean är 2,5 mm2 på alla FK-trådar, men utom skyddsjorden, som endast har 1,5 mm2. Jag tänker mig att skyddsjorden blir den svagaste länken istället för dvärgsäkringen. Vidare tänker jag mig att så fort skyddsledaren blir strömförande ska säkringen (inkl JFB) slå ifrån direkt, alltså finns det ingen risk för brand i detta scenario. Kort och koncist: Är det farligt att ha en 1.5mm2 skyddsjord "avsäkrad" med 16A?

Fråga: Har ett hus från 1969. Två taklampor går till samma strömbrytare. Bytte strömbrytaren då den gamla, en dimmer, började strula. Kan ha kopplat fel. Nu tänds ena lampan på ena läget och andra på andra läget. Går alltså inte att varken släcka eller tända bägge samtidigt men båda fungerar.

Fråga: Vi har köpt en kombitvättmaskin och vi tänker installera den i badrummet. Maskinen kommer att placeras bredvid badkaret på ett avstånd av en meter från vattenkranen . Vi undrar om vi behöver sätta en sockel på minst 10 cm under tvättmaskinen. Vi hörde att det finns regler kring detta.

Fråga: Kan vi ansluta en spis/spisplattor till ett jordat uttag utomhus?

Rörvägen 36, JORDBRO

Fråga: Jag ska byta min lampknapp till en dimmer. Har bytt armatur till dimbar led och köpt en kompatibel ”dimmerknapp”. Lampknappen styr två armaturer med en knapp. Nuvarande kontakt har en svart, en brun, en blå och en gulgrön kabel inkopplad. Den gulgröna är jord. Den bruna är kopplad till ”L” och den svarta är kopplad på motsatt sida. Den blå och den gulgröna är kopplade till ”B”, på samma sida som ”L”. Dimmern jag ska koppla in har ”live in”, ”switched live out” och ”optional neutral”. Har kopplat in likadana dimmrar på andra ställen hemma där det var mer självklart vad som var vad. Undrar nu vad som bör kopplas vart i denna. Tack!

Fråga: Har ett gammalt 380V uttag, som jag vill byta till ett nytt. Ser att man kan få ett kombinationsuttag (380v+220v). Mitt uttag har 5 kablar, kan man använda ett kombiuttag?

Fråga: Vi har en spis som är ca 12 år gammal. Förra veckan när ugnen hade varit på ganska länge började det lukta bränd plast. Vi stängde genast av. Spisen var väldigt varm. När den hade kallnat drog vi ut spisen och såg att både stickproppen och perilexkontakten var brända, en fas var förkolnad. En elektriker kom och bytte ut stickproppen och perilexkontakten, han var säker på att det berodde på fukt/flott som kommit in i kontakten. Efter bytet skulle allt vara frid och fröjd. Så satte vi på ugnen igen i helgen och då började det ryka fruktansvärt , smälla och blixtra inne i ugnen. Två av tre säkringar gick. Spisen är uppenbart kass men vi tittade på kontakten och stickproppen som såg ok ut. Men nu är vi oroliga att vi kan få problem om vi kopplar in en ny spis? Jag ringde elektrikern som trodde att det skulle gå bra men jag är ändå lite orolig, trist om en ny spis också börjar brinna efter allt detta!

Fråga: Har ett gammalt 380V uttag, som jag vill byta till nytt. Ser man kan få ett kombinationsuttag (380v+220v). Mitt uttag har 5 kablar, kan man använda ett kombiuttag?

Fråga: Vi har bytt värmezon i spishällen själva och tittade på Youtube hur man skulle göra, när vi vände på spishällen för att sätta in värmezonen hängde det en lös jordad kontakt med en metallögla i änden. Vi förstod inte var man skulle fästa denna. Vi fäste alla sladdar som de var tidigare. Plattan har fungerat sedan dess men först lyste det en värmelampa ett bra tag fast det inte kom någon värme och det hörs ett svagt susande ljud från hällen. Vi har funderat lite och undrar om det var så att man skulle fästa den jordade sladden någonstans? Vi letade inte efter någonstans att fästa den på men har i efterhand undrat över det. Tacksam för tips! Jag har förgäves försökt få tag i någon vitvarureparatör!

Fråga: Idag har vi en gammal 3-fas spis med inbyggd ugn. Enligt märkningen drar den ca 9kW, vilket blir ca 13 A per fas. Spisen har en egen 3-fas grupp på 16A (2,5mm2). Spisen vill vi nu ersätta med en separat induktionshäll och ugn. 1) induktionshällen har en totaleffekt på 6,6kW och 240V, vilket skulle ca 27A på en fas. Varken säkringen eller FK-trådarna klarar av detta. Jag tolkar det som att alla 4 plattor inte kan vara igång samtligt eftersom säkringen skulle gå, är detta korrekt? 2) Även ugnen går på 240V (effekten okänd). Kan elektrikern använda befintlig 3-fas (inkl nolla och jord) matning - till nuvarande spisuttag - till både induktionshäll och ugn?

Fråga: Jag har letat efter mina frågor men hittar inget konkret och kanske är det lite luddigt. Får jag dra, marklägga, göra fasta installationer på DC volt-sidan så länge jag håller mig under 120V DC? (12v dc) till inverter 230v AC får jag sedan göra fasta installationer på detta utan behörighet då det är offgrid och ingen möjlighet att kopplas till publika nätet? Solcellsanläggning offgrid, får man förlägga kabel i marken på egen tomt utan behörighet fram till kontrollern?

Fråga: Bor i hyresrätt där hyresvärden tidigare installerat tvättmaskin i badrummet. Vattensäkrat uttag installerat. Nu vill vi komplettera med en torktumlare då det är opraktiskt att torka alla kläder hängandes i lägenheten. Men, det finns endast plats för en kontakt i det fast installerade uttaget. Är det säkert att använda en ip44 klassad grenkontakt för att kunna ansluta båda maskinerna samtidigt? Jordfelsbrytare finns i uttaget.

Fråga: Jag har precis köpt en kristallkrona, förmodligen från 40-talet. Medföljande stickkontakten har tre pinnar, kontakten i mitt vardagsrumstak har två hål. Kan jag köpa ny stickkontakt och byta, kan jag ta bort jord-pinnen eller måste jag lämna in lampan för att byta hela sladden?

Fråga: Jag har köpt en portabel AC (Air Conditioning). I bruksanvisningen står det att eluttaget måste vara jordat! det rum jag ska placera AC:n finns inget jordat uttag. Vad kan hända om jag kopplar in den på ett ojordat uttag?

Fråga: Jag har en gammal lampa från första delen 1900-talet. I den sitter det 2 stycken gamla glödlampor 60W. Lampan är kopplad till dimmers. Innan vi gjorde om elen sa en elekriker att man inte kunde ha LED-lampor till de dimmers som satt då. 1) Kan man ha LED-lampor i så gamla lampor? 2) Bör båda lamporna vara samma: LED eller gammal glödlampa? 3) Är det (fortfarande) så att det är olika dimmers för gamla glödlampor och led?

Fråga: Vi har idag ett nytt badrum, 1 år gammalt med dusch. Barnen vill gärna ha badkar och tanken är att vi ska sätta in ett sådant. Problemet är att om vi gör det hamnar handdukstorken (el) över ena kortsidan av badkaret vilket inte är godkänt även om handdukstorken har IP 44. Jag tror vi är i våtrumszon 1. Min fråga är: om vi tar dit en behörig elektriker och kopplar bort elen från handdukstorken - är allt godkänt då? Naturligtvis genom auktoriserade elektriker. Vi vill gärna ha kvar handdukstorken då hålen blir fula om vi tar bort den och det funkar ju att hänga handdukar på sen ändå. Och om vi i framtiden vill ta bort badkaret och sätta in en dusch med duschvägg så kan vi helt enkelt koppla på elen igen på handdukstorken. Funkar detta resonemang?

Fråga: Kan man säga hur ledningar går i väggen till proppskåp? Jag skulle nämligen vilja sätta upp en hatthylla till höger om proppskåpet.

Fråga: I vissa infällda dosor är matningen till dosorna tejpade med eltejp, dvs fas, nolla och jord (1.5 mm2). Det rör sig om installationskabel av okänd beteckning i VP-rör och jag misstänker att man har gjort så pga att isoleringen på kardelerna är torr/sprucken i änden av kabeln från sent 80-tal. Kardelerna är noggrant tejpade så det borde inte innebära isolationsfel/ev läckströmmar. Är det tillåtet att göra så här?

Fråga: En elektriker har fixat elen till mitt bubbelbadkar ( jordat såklart). Han drog elen från köket , då borrade han från badrummet till köket o la dosan under badkaret. Men min fråga är: måste han inte täta till det hålet han borrade igenom? Så det inte kommer in vatten i väggen? Jag sa det till honom men han sa att det inte behövdes?? Jag känner mig orolig och vill inte ha fuktskador.

Fråga: Jag är intresserade av att skaffa ett bubbelbadkar till mitt badrum. 1fas, 230v, 4amp. Är lite fundersam över elanslutningen till badkaret.

  • Jag har ett eluttag (med knapp för avstängning) i mitt spegelskåp i badrummet, kan man koppla in badkaret med enkel kontakt till uttaget, eller måste det vara fast installation?
  • Ifall det måste vara fast installation och jag ringer elektriker, kan man dra fast installation till detta uttag? Räcker det?
  • Jag har en jordfelsbrytare till hela mitt elskåp, räcker det eller behöver man enskild jordfelsbrytare till badkaret/badrummet?

Fråga: Får man ansluta en inbyggnadsugn med skarvsladd?

Fråga: Vår bostadsrätt är byggd under 50-talet och därför finns det inte el/avlopp under diskhon, nu vill jag sätta in en diskmaskin - Skulle det vara möjligt?

Fråga: I äldre installationer var det standard att installera ojordade uttag i rum isolerade från jord. I vårt hus från 60-talet finns ojordade uttag i t ex sovrum, men i dessa rum finns även vattenburna element. Är rummet verkligen isolerat från jord?

Fråga: Jag vill ladda ca 40 st elscooters med laddare på 42volt DC & 2000A i en enda lång rad . Alltså 40 laddare kopplade till hushållsskarvdosor från en elcentral med 16 Ampere säkring. Måste man ha grov kabel om man sätter så många laddare i en enda rad?

Fråga: Jag har köpt en gammal lampa som har en rund ojordad nätkontakt. Min fråga är om jag på egen hand får byta till en eurokontakt (platt) eller om den måste lämnas in till en elektriker?

Södra Vollsjövägen 382-48, Vollsjö

Fråga: Jag har 8 spotlights (dimbara, halogen) i taket i sovrummet. Häromdagen när jag skulle tända dem blinkade de till och säkringen slog av. Har lokaliserat en spot som verkade ha en trasig glödtråd och bytte ut den mot en ny, men spottarna fungerar fortfarande inte (annan belysning på samma säkring fungerar dock). Är det mest troligt fel på någon transformator, eller låter det som att hela konstruktionen är trasig?

Fråga: Jag planerar att ha en fest & kommer förmodligen vara i behov av värmefläktar i ett tält utomhus. Har läst mycket att en propp kan gå då det drar mycket el. Hur förebygger jag detta? Vi kommer vara i behov av el till högtalare osv. så mycket elektronik kommer vara igång.

Fråga: Hej jag har en dosdimmer LED Schneider CCT99100 som ej kräver nolla. Jag ska flytta. Om det finns framdragen nolla på nya stället, kan min nuvarande dimmer kopplas in eller behöver jag köpa en dosdimmer som kräver nolla?

Fråga: Min sambo vill skaffa golvvärme i vår hall och badrum. Jag har väldigt stor respekt för allt som har med el att göra och undrar hur stor risk det är att golven eller annat i rummet blir strömförande pga golvvärmen? Hade för ett tag sedan en diskmaskin som blev strömförande vilket ökat på min rädsla. Om man har jordfelsbrytare, är man helt skyddad då?

Fråga: Jag har LED belysning i köket, styrt med fjärrkontroll, som slutat fungera. Har bytt batterier i fjärrkontrollen och det är inte felet. Kan det vara fel på transformatorerna ? Om en LED ger upp, betyder det att alla ger upp? (vet ej om det är seriekopplat eller ej) Kan det vara mottagaren för fjärrkontroll-signalen ? Vi installerade köket 2013.

Hålldammsvägen 7, Nykvarn

Persåkersvägen 2, Trelleborg

Generalshöjden 12, Malmköping

Mossvägen 57, Sandviken

Fråga: Jag har problem med två eluttag i samma rum. När jag kopplar i en dator och ska använda den funkar allt som det skall. Men så fort jag kopplar i ett headset med mikrofon så är den ett "hum" ljud som mikrofonen ger ifrån sig för den som lyssnar på andra sidan. Detta sker bara i de två eluttag jag har i ett rum. Resten av hemmet funkar det fint och inga störningar som mikrofonen känner av. Vad beror detta på?

Södra Klysna 519, Ervalla

Fråga: 1) Enligt en bok om ellära är det tillåtet förlägga en installationskabel (ej FK utan t ex EKLK) fritt i en vägg utan att den behöver ligga i ett rör. Det står att man kan dra den ”kortaste väg”. Får en installationskabel läggas i en isolerad vägg? Det borde bli högre värmeutveckling pga sämre nedkylning. 2) Får installationskabel (t ex EKLK) läggas i rör i en infälld installation? Även här borde det bli sämre nedkylning.

Lisagatan22, MALUNG

Järnvägsgatan 44, VANSBRO

Gamla Bangatan 52, LUDVIKA

Fråga: Jag bor i en  samfällighetsförening där man förbjudit laddning av elbil i garagen pga risk för brand eller skador då elinstallationen inte är dimensionerad för detta. Men det är däremot tillåtet att använda eluttagen för motorvärme och kupévärme under max 2 timmar per gång. Då tänker jag att jag måste kunna ladda bilen under max 2 timmar per gång. Jag har en Passat GTE där jag kan begränsa laddströmmen till 5 A. Det skulle t o m innebära mindre risk för brand etc med min laddning jämfört med att använda uttaget för motorvärme plus kupévärme.

Fråga: Bytte en lampa i badrummet till en Led-spotlight men den blinkar ca en gång varannan sekund fast den är släckt. När jag tänder lampan startar även en kanalfläkt som fortsätter att gå efter jag släckt igen. Har det med detta att göra? Går det göra något åt eller behöver jag byta till en halogenlampa med mer last?

Fråga: Vi håller på ett rivningsarbete i en ladugård just nu. För att riva innertaket behöver vi ta ned vissa armaturer. Det är enkelt att bryta strömmen till ladugården och dessa ledningar och därefter kan vi klippa bort dem (eller?). Men kan vi slå på strömmen därefter på ett säkert sätt? Strömmen går även till annan belysning som vi gärna vill fungerar under tiden då vi jobbar med rivningsarbetet. Är det enkelt eller är det ett jobb som kräver att elektrikern kommer ut?

Fråga: Kan jag sätta in spotlight i befintligt tak utan att sänka det. Det är 1,5 plans hus och det är nedervåningen så man kan inte komma åt uppifrån.

Fråga: Har precis flyttat in i en bostad där följande kabel har använts för att seriekoppla 2 utanpåliggande vägguttag (2 resp 4 uttag), Kulokabel EKRK/MPLM 3G1,5. Kabeln är dragen ovanpå golvlist med klämmor samt i öppen kabelkanal, är det ok?

Fråga: Vi har köpt en dyr taklampa och har installerat en dimmer till samt fått med 18 stycken G9 stiftlampor i LED. Det går inte att dimra ner till helt släckt. Dimmer är korrekt och är till för led lampor. Varför det såhär? Tacksam för flera lösningar eller förklaringar då jag försökt med allt!

Fråga: Kan jag byta en propp med elen på? Ska byta på en restaurang och kan därför inte stänga av elen då hela restaurangen kommer stängas av.

Fråga: Vi har ett problem i vårt hus då elen i vardagsrummet är indelad i två delar av rummet. Vi har nu testat dra ur alla proppar som finns i proppskåpet men några uttag fungerar fortfarande! Vad ska man göra då? Vi ska nämligen renovera och måste då stänga av elen tillfälligt.

Fråga: Jag har köpt en nyproducerad lägenhet och jag är missnöjd med placeringen av eluttagen. I vardagsrummet sitter uttaget ovanför fönstret inte i mitten utan ca 10 cm mot ena sidan. Även uttaget för taklampan i mitten av vardagsrummet skulle vara en aning till höger för att hamna mitt i rummet. I köket sitter två uttag i mittenpartiet intill varandra fast där bordet ska vara finns det inget och det som sitter ovanför fönstret är varken mitt i köket, ovanför matbordet, eller tillräckligt nära fönstret för att vara till en fönsterlampa. Byggaren säger att lägenheterna följer Svensk standard SS 437 01 02, och dessutom kompletterat med extra lamputtag i vardagsrummen. Jag tror inte att standarden specificerar de detaljerna som jag nämnde. Jag undrar om jag har rätt och hur jag kan gå vidare med den saken.

Fråga: Jag har enligt regler grävt ner elkabel i gult skyddsrör. Jag har nu lagt igen det och det sticker nu upp ca 50 cm skyddsrör med kabel i. Jag skall nu gjuta plint, elektrikern sa att jag skulle gjuta in någon meter skyddskabel så han kan dra anslutningar i dom, är det rätt? måste jag inte då också gräva fram en bit av den nedgrävda kabel så att han kommer åt att göra sina kopplingar?

Fråga: Vi har en gammal ugn, vet inte hur gammal då vi hyr. Säkringen gick när jag hade varmluftsugnen igång på högvärme. Det kan se ut som om varmluften har gått sönder. När jag kör på vanlig under- och övervärme stiger temperaturen (om än långsammare än förut) men om jag byter till varmluft + över- och undervärme sjunker temperaturen igen. Är detta allvarligt? Kan jag fortsätta använda ugnen på vanlig över- och undervärme eller borde jag kontakta hyresvärden?m

Fråga: Har köpt en lägenhet där den förre ägaren har installerat dimmer i köket och matplatsen. Strömmen över matplatsen fungerar och lampan går att tända och släcka. Strömmen i köket fungerar dock inte alls och det är inget fel när man tittar i elskåpet i lägenheten. Problemet är att den förre ägaren påstår att strömmen i köket fungerade när han bodde i lägenheten. Det enda som jag har gjort sedan jag flyttat in är att montera upp en knivmagnet på andra sidan av väggen mot där dimmer-strömbrytaren sitter. Kan magneten ha påverkat något?

Fråga: Jag bor i kedjehus. Förra vintern utlöstes min jordfelsbrytare 3-4 gånger utan jag förstod varför. En elektriker var här och kunde inte reda ut varför. Ev trodde han att min Kontakt El 46 Micro VA-anläggning inte fungerade. Men efter jul så har allt fungerat. Nu i oktober har det återigen hänt två gånger att jordfelsbrytaren har utlösts. I garaget har jag en gammal frys säkert 40 år gammal som fungerar bra men kan den vara orsak till att jordfelsbrytaren löses ut? Jordfelsbrytaren utlöstes en gång när jag hade tvättat i maskin. Tacksam era synpunkter.

Fråga: Jag har en pampig ljuskrona med 36 st E27 glödlampor i. Den gamla hederliga glödtrådsorten och jag har begränsat mig till 15W st. Redan där är det krångligt att hitta en dimmer som klarar totalt watt-antal (540W), och jag har dessutom strömbrytaren i en infälld dosa med kronkoppling (dvs bryter även en annan lampa). Så i 20 års tid har jag struntat i att skaffa dimmer till den. Nu börjar det dock bli lite jobbigare att hitta gamla klara 15W lampor så LED börjar bli intressant. Provade att stoppa i 1 st 1W från IKEA (1oo lm) och den ser helt ok ut. Då dök naturligtvis tanken upp på att byta ut alla lamporna till 1W LED vilket bara skulle göra totalt 36W. Då kan jag hitta dimmers som ska klara 40W LED samt rymmer dubbel i en dosa. Tex https://www.conrad.se/p/ehmann-4260c0701-dimmer-infaelld-passar-led-lampa-1547154. Men googlar jag lite mer så verkar det även vara begränsning på antalet LED man kan ansluta till en dimmer. Antar att det har att göra med hög startström och summan av 36 elektronikkretsars startström blir avsevärt högre än en lampa med motsvarande watt? Eller något annat som begränsar? Finns det någon rimlig lösning där jag kan dimma denna ljuskrona (+ en till lampa med egen brytare) och där lösningen ryms i en infälld dosa?

Fråga: Jag har köpt en begagnad spis på Blocket. Kan det vara så att en elektriker behöver ändra min elcentral i huset – till fler eller starkare säkringar? Den "nyare" har samma typ av kontakt, som ska in i vägguttaget, som den gamla spisen.

Fråga: Sen en vecka tillbaka fungerar inte spishällen utan bara ugnen på vår trefasspis. Vi kan inte se att någon propp har gått. Vad kan det vara för fel?

Fråga: Har sökt överallt efter ett svar men ej hittat. Det är så att jag städade mitt kontor och upptäckte att sladden till ett par hörlurar var alldeles kletiga/klistriga, känns som en beläggning av fett. Har inte använt dem på länge. Andra sladdar och kablar som låg tillsammans med hörlurarna hade inte "drabbats". Vad kan det bero på?

Fråga: Jag har ett effektslukande slutsteg som drar drygt 2kw men kan peaka högre i topparna. Om det inte är görbart att dra en 2,5 mm2 ledning ca 30 meter med spårning som följd, är min fråga om man tex skulle sammankoppla de inkommande 2 x Fas , samt 2 x 0:a från ett dubbeluttag. Alltså man flyttar bara ner de övre ledarna till det understa uttaget för att då få en kvadrattjocklek på 3,0 mm2. Vad jag vill uppnå? Mindre motstånd i leveransen av strömmen till high end slutsteget. Är detta möjligt, eller blir det 400 volt? (Ska isf anlita en elektriker som utför detta, men vill bara veta om det ens är möjligt och isf om det behövs kopplas om / säkras om i elskåpet?)

Fråga: Hur vet man hur stor sammanlagd effekt man kan ha på sina elelement? Huvudsäkringarna i huset är på 20 A, och elementen i huset är uppdelade på 2 st uppsättningar 10 A-säkringar (400 V-element). Jag vill ha så kraftiga element som möjligt men ändå kunna köra tvättmaskin/torktumlare/diskmaskin/luftvärmepump osv. utan att säkringarna går mitt i vintern!

Fråga: Vi håller på att bygga hus och kommer ha en fristående köksö mitt i köket, vi kommer vilja ha el dragen dit för att få ett eluttag, men hur löser man det? Huset levereras med golvvärme och skivor ovanpå sen kommer vi lägga parkettgolv senare.

Fråga: Plötsligt får vi stötar av blandaren i duschen när vi duschar. Det är små stötar, pulserande som ett elstängsel ungefär. Vi har inte ändrat något i badrummet. Vi har golvvärme, vattenburen, men den är inte igång nu på sommaren. Det vi med säkerhet vet är att blixten slog ner nära pumphuset (egen brunn som vi delar med grannar). Grannarna har dock inte upplevt några problem. Det är bara blandaren i duschen som ger stötar, inga andra blandare i huset. Är det elektriker eller rörmokare vi ska anlita? Vad kan det vara för fel?

Fråga: Jag skall bygga ett batteripack. Vilket alternativ är att föredra? Alt1. Jag bygger 2 st batteripackar med 6 st 3.7 v celler som har 2.2 ah. Dessa seriekopplas. Sedan paralellkopplar jag dessa. Det innebär att det blir 22.2 v och 4.4 ah vilket blir 97.68 watt. Alt2. Jag bygger 3 st batteripackar med 4 st 3.7 v celler som har 2.2 ah. Dessa seriekopplas. Sedan paralellkopplar jag dessa. Det innebär att det blir 14.8 v och 6.6 ah vilket blir 97.68 watt. Vilket alternativ är att föredra samt vad blir skillnaden? Jag skall använda packet till att driva en förstärkare som klarar 9 till 24 v och kräver minst 50 watt.

Fråga: Då jag 2015 byggde sommarhus på Blidö anlades också en elanläggning/elskåp varifrån det drogs el till husen. En gul kanalisation med elkabel i ligger sedan dess i dagen, i markytan. Innan jag kontaktar elinstallatören angående detta skulle jag vara tacksam om du/ni vill kommentera detta. Måste man inte gräva ned en elkabel på ett visst djup?

Fråga: Hade pastavatten som kokade över och nästa dag gick proppen när jag satte på ugnen. Riktigt läskigt när det small, testade två ggr. Några dagar utan att ha använt spisen kommer vaktmästaren och spisen funkar. De vill inte byta spisen om den funkar. Nu undrar jag hur farligt det är att ha en spis som kortsluter av vatten som tex kokat över?

Fråga: Är det okej att koppla en frys till ett vanligt vägguttag? Fast nu har uttaget börjat lukta plastigt, inte lika stark lukt som bränt plast men nästan.

Fråga: Transformatorn är alltid kall när den inte är ansluten till enheten. Det sägs att man ska dra ur transformatorn för att förebygga brand. Men hur sant är det när det inte går några nyheter i media om bränder som har startas av transformator? Man kan ju inte dra hypoteser i fall att (om) utan några vetenskapliga belägg? Jag vill ha källhänvisning till rapporter hur ofta det har inträffat. Jag ser ingen anledning att ta en brandman på allvar utan underlag för påståendet.

Gamla Bangatan 52, Ludvika

Fråga: Kan man koppla in ett relä som sätter på en fläkt eller tänder en lampa när man rör sig? Kan/får man göra det själv eller är det ett elektrikerjobb?

Fråga: Jag håller på att renovera en sekelskifteslägenhet som vi ska flytta in i med vår nyfödda dotter om 2 månader. Jag har spårat väggar för att baka in tomma flexrör men i vissa rum är det enklare att sätta det tomma flexröret i taket bakom taklisten, är det säkert och godkänt? Det kommer självklart en behörig elektriker som kopplar och drar alla kablar. Jag har läst massa olika svar på forum och vill vara säker, några skriver att man kan ha flexröret löst bakom listen, andra att det behöver vara 5 cm avstånd. Någon skrev även att man kunde spackla in flexröret med gips och sedan sätta taklisten.

Fråga: Jag har köpt en bostadsrätt men jag behöver köpa en spis. Det är endast enfas draget. Kan jag inte köpa vilken spis som helst då eller hur fungerar det? Är det komplicerat för en elektriker att ändra så jag kan köpa den spis jag vill ha?

Fråga: Jag skulle vilja ha ett litet uppträdande med artist utomhus i sommar. Det är ingen stor plats, men jag funderar på hur man gör med elen. Fråga 1: Är det säkert att ha el utomhus? Frågan 2: Vilken utrustning skulle jag behöva? Fråga 3: Vart kan man vända sig för att få hjälp med installation?

Fråga: Jag ska koppla en jordad takkontakt till en jordad stickpropp. Kablarna är genomskinlig, hur ska jag koppla då?

Fråga: Jag har ett gammalt telefonjack som jag vill ta bort. Sladden löper längs med ena golvlisten och går sedan in i väggen på andra sidan rummet. Kan jag riva bort uttag och sladd och sedan klippa av sladden där den löper in i väggen? Behöver jag stänga av någon el när jag i så fall gör detta?

Fråga: Jag har fått nya uttag i min lägenhet som är jordade, men äger en äldre skivspelare samt förstärkare som inte är jordade eller dubbelisolerade. Går det att skyddsjorda dessa enheter så att jag kan fortsätta använda dessa på ett säkert och lagligt sätt?

Fråga: Behöver man behörighet för att montera ner en befintlig, äldre lysrörsarmatur i vår matkällare, och ersätta den med en vanlig taklampa? Går det ens att montera dit en vanlig taklampa där lysrörsarmaturen har suttit, eller måste man byta prylar?

Fråga: Vi har idag en kombinerad integrerad kyl och frys och ska nu sätta in ett kylskåp och ett frysskåp istället för denna. Problemet vi har är att vi bara ha ett uttag just nu och skulle således behöva två. Mina frågor är, efter att försökt googla fram svaren, om man kan ha både en kyl och frys på samma säkring? Samt om man måste sätta dit ett uttag till eller om det går att bara koppla in en grendosa för att det ska fungera?

Fråga: Jag har ett jordat uttag där fas och nolla är ansluten i centralen. Jord mellan uttaget och centralen är bruten pga mekanisk åverkan. Om jag slår på strömmen får jag: 1) mellan uttagets jord och fas 230V (borde fått ca 110V) 2) mellan uttagets jord och ett element 0V (borde fått ca 110V) Jag tolkar mätresultaten att uttaget, trots avbruten jordledning, har kontakt med sann jord någonstans via elrören/eldosor). När den avbrutna jorden ansluts igen kommer det i så fall innebära att uttaget är ansluten till riktig jord (centralen) och via någon elrör/dosa. Är detta farligt?

Fråga: Har tre kontakter i hall till takbelysning (dessa kan tändas och släckas på vilken som helst). Nu vill jag montera dimmer, måste jag montera dimmer på alla tre?

Fråga: Jag har inte så stor erfarenhet av el och badrum. Skulle vilja ta bort mammas duschkabin som har radio och lite grejer i. Vilket krävde el när de renoverade badrummet. Nu vill vi ta bort duschkabinen, men i det hörnet där duschkabinen står så vill vi sätta dit duschdörrar bara. Men på väggen högt upp mot taket är där en dosa där vi får el ifrån. Hur ska man då göra? Måste vi anlita folk för att ta bort dosan och täta helt?

Fråga: Jag bor i en villa byggd när det var tillåtet att ha ojordade uttag i torra utrymmen. Är dagens regelverk ang jordade uttag tvingande så att jag inte kan bibehålla de ojordade om jag vill göra ändringar i befintlig installation. Jag är fullt medveten om att en nyinstallation kräver jordade uttag men min fråga gäller befintlig installation. Är förbryllad då jag får olika svar beroende på vem jag frågar.

Industrigatan 7, Norrköping

Industrigatan 11, Linköping

Palmérs väg 14, Åhus

Kardanvägen 67, Trollhättan

Gravörgatan 5, Ramlösa

Mått Johanssons väg 7, Eskilstuna

Villagatan 15, Torsby

Sörgårdsgatan 4, Sunne

Backegårdsvägen 4, Ljungskile

Fornminnesvägen 10, Frillesås

Fråga: I min elcentral har jag en jordfelsbrytare (JFB) (400V/40A). Servisledningen är ett fyrledaresystem, dvs PEN och 3 faser. - PEN är ansluten till jordskenan - från jordskenan går jord till JFB - från JFB går nollan till nollskenan Kort och gott, JFB skiljer jord- och nollskenan från varandra. När jag trycker på JFB testknapp löser den ut, men när jag kortsluter nolla och jord i anläggningen lösen den inte ut. Ska inte JFB lösa ut när man korsar nolla och jord?

Parkvägen 17, Solna

Vagnmakaregatan 9, GÖTEBORG

Dalvägen 4 / Box 3037, Solna

Apoteksvägen 4, SVÄRDSJÖ

Fråga: Har en ny taklampa som är ojordad (dubbelisolerad). Jag vill ansluta den till ett vanligt vägguttag och inte ett takuttag. Jag vill behålla den befintliga kabeln, modern textilkabel som är en del av designen. Kan jag själv (lagligen) montera en jordad stickkontakt för vägguttag på sladden istället för den taklampskontakt som följde med lampan?

Torpstigen 25, Kungsbacka

Dalagatan 6, Ängelholm

Traktorvägen 1C, Eslöv

Karupsvägen 2, Båstad

Högberg 17, Östra Ämtervik

Galeasvägen, 36, Åhus

Görsjövägen 8, Hagfors

Lockarpsvägen 10, Oxie

Parkvägen 3, Söderbärke

Fråga: Försöker felsöka en anläggning där det är 40 volt i spisuttaget. Kan någon ge mig råd? Det finns ingen transformator, det är draget till två kopplingsdoser och sedan går det till centralen. Finns bara 1 Inkommande Fas till centralen.

Fråga: Jag har köpt ett hus och ska anlita en elektriker. Hela nedre plan har renoveringsbehov och är strömlöst. Det finns ett problemområde för att dra in säkringarna på övervåningen, och det är att strömbrytaren saknas på väggen innanför hallen, där det är två faser och en nolla. Varför är det så?  Är det för att det finns en till strömbrytare på övervåningen som ena fasen endast skall gå igenom brytaren? Eller kan man installera en strömbrytare med två knappar så att ena fasen tänder brolamporna utanför dörren, trots att det endast är en blå nolla som går ut?

Fråga: Vi har fått ett litet bekymmer här hemma med att vår jordfelsbrytare löser ut. Från början verkade det helt oregelbundet när vi startade ugnen (inbyggnadsugn, separat häll). Det händer fortfarande oregelbundet men jag har börjat misstänka ett samband med att min dator är igång samtidigt som ugnen startas, men eventuell överlast bör väl inte kunna lösa ut brytare?

Fråga: Jag har fått installerat golvvärme i mitt badrum. Elektrikern har satt termostaten 1 meter ovanför golvet. Han har ställt termostaten på 35 grader och då blir det 30 graders golvvärme. Kan man få varmare.

Radiovägen 14 B, Tyresö

Fabriksgatan 8, Hultsfred

Fabriksgatan 3, Simrishamn

Öjersbovägen 7, Kungsbacka

Bjärshösgatan 60, Åstorp

Snickarstigen 24, Rönninge

Stävievägen 41, Furulund

Bredskärsvägen 23, obbola

Aröds Industriväg 54, Hisings Backa

Flatenbergsvägen 1, Smedjebacken

Kamaxelgatan 11, Malmö

Verkstadsgatan 8, Örebro

Fråga: Vi har haft en målare som byggde och skruvade fast en låda runt proppskåpet (äldre modell, samt jordfelsbrytare för badrummet). Efter det löste en av de äldre säkringarna ut, och gick varje gång proppen byttes. När hantverkaren skruvade ut skruvarna till lådans ena sida kunde vi byta säkring utan att den gick. Elen är utanpåliggande men troligen har skruven ändå kommit åt någon kabel till proppens fas. Målaren hävdar att det inte är någon fara eftersom elen fungerar igen, men jag undrar om detta innebär någon risk med elektriciteten?

Fråga: Jag har bara ett eluttag bakom/under diskbänken och det är upptaget av diskmaskinen. Nu vill jag installera en avfallskvarn under diskhon och behöver el. Kan jag sätta en grendosa i eluttaget och i den koppla in diskmaskin och avfallskvarn? Eller är det inte en säker installation?

Fråga: Har en lampa som ska monteras över köksbänken. Lampan är som en vanlig vägglampa, ej typisk för kök dock för fast montage. I väggen finns tre sladdar, måste jag koppla in alla tre? Kan jag avstå den jordade sladden? Är det farligt? Huset är byggt 2003.

Landskronavägen 659, Rydebäck

Raattamaavägen 50, Gällivare

Industrigatan 37, Hjo

Banner i sidhuvud sk panorama: Banner i mobilen (därför tänkte jag budskapet kunde vara samma som panorama): Banner integrerad på sidor:      

Fråga: Kan man använda en 400v spis i ett 220v uttag? Kopplar man om kablarna i spisens kontakt?

Fråga: Vi har ett gammalt elskåp i källaren med utrustning från husets byggår 1958. Till och från har vi besvär av en obehaglig lukt i elskåpet, det luktar ruttet eller sopor. Skåpet har sidor av betong och trä och har endast hål för ledningar. Kan gammal elanläggning, proppar, jordfelsbrytare, rör, kablar m.m. orsaka obehaglig lukt?

Pyramideksvägen 4, Lidköping

Vad är Trygga Eljobb? – för företag I dag finns det tyvärr företag som installerar el utan att veta vad de gör och utsätter då många för risken att råka ut för elskador på både person och egendom. Att detta kan förekomma i dag beror delvis på att det ä…

Fråga: Har nu: 3-fas 16 A till spisen (400 V) - med anslutningseffekt om ca 11000 W. Bygger om köket och behöver: 2-fas 16 A till häll (2x230V) – 7400 W. 1-fas 16 A till häll ugn nr 1 (230V) – 360 W. 1-fas 16 A till häll ugn nr 2 (230V) – 3600 W. Det behövs alltså ytterligare en 16 A. Finns det någon lösning, utöver att dra en till ledning från proppskåpet?

Fråga: Vilka elinstallationer man får göra utan behörighet? Tänkt köra eget med bla fastighetskötsel, har många års erfarenhet av service och en 2-årig elektrikerutbildning.

Fråga: Vi har problem med vår tryckdimmer.  Den styr tre olika lampor i kök och matplats. Det är en universal tryckdimmer av märket Eltako som sitter bakom knappsatsen. Om vi sätter i en låg energilampa så börjar det att blinka direkt utan att vi trycker på knappen. Om vi sätter i en lampa med högre wattal så händer ingenting. Den här dimmern ska fungera från 20 watt men vi har provat upp till 56 watt. Är det för klena lampor vi använt? Eller vad kan det vara för fel?

Fråga: Jag har en Mitsubishi vl 50 miniventilation problemet är att jag inte har jordad vägguttag i rummet är det inte någon fara att jag kopplar den i en ojordad uttag?

Fråga: Jag har en gammal fönsterlampa. Stickkontakten är ojordad. Jag vill sätta dit en jordad kontakt och även en jordad sladdströmbrytare. Måste lampsockel också vara jordad då? Sedan undrar jag angående sladden, ska man byta den med eller spelar sladden ingen roll?

Fråga: Jag undrar om det finns några förgreningskontakter som är godkända att använda i våtrum, så som ett badrum, att koppla en tvättmaskin i. Alltså, ett fast eluttag där tvättmaskin och torktumlare varit kopplade, sedan kopplas torktumlare bort, så sätts en förgreningskontakt i eluttaget och tvättmaskinens sladdkontakt kopplas in i ett av de två uttagen i förgreningen. Att jag undrar är pga. jag är skyddsombud på min arbetsplats och har satt ett skyddsombudsstopp på en tvättmaskin på arbetsplatsen - där arbetsgivare kopplat in ny tvättmaskin i en sådan förgreningskontakt i vårt badrum.

Fråga: Jag har precis köpt en förstärkare och vinylspelare, båda från början av 70-talet, men insåg efteråt att de har ojordade runda stickproppar och alla uttag i min lägenhet är jordade. Nåt sätt måste det väl finnas så jag kan använda mina apparater utan att behöva oroa mig för att bli grillad? Har jordfelsbrytare om det gör någon skillnad...

Fråga: Vi håller på att renovera vårt sovrum och har idag tretex väggar. Vår plan är att lägga gipsväggar över dessa. Våra uttag är en infälld vippströmbrytare. Ett utanpåliggande två-vägsuttag som är skarvat till ytterligare ett utanpåliggande två-vägsuttag. Jag undrar nu om man ska se till att dra elen bakom väggen (dvs i tretexen, innan man sätter upp gipsskivorna) eller om det är smidigast att lägga nya utanpåliggande uttag istället. Är detta något man får göra själv? (inte jag men inte heller en elektriker) eller är det bästa att anlita ett proffs?

Fråga: Drar en stolpe för motorvärme el även om kabeln endast sitter i uttaget på stolpen? Min bostadsrättsförening hävdar nämligen det.

Fråga: Kan man använda en lampa från ett annat land i Sverige? Den lampan jag önskar köpa har koden: Voltage: Här kan man välja: 110-120V, 220-230V, 230-240 V. ● CE approved and UL listed Kan man installera och använda den i Sverige?

Fråga: Jag har nyligen köpt en taklampa där kupolen uppe i taket är i metall. Legoboxen man kopplar ihop sladdarna med följde med och kablarna var redan ihopsatta, inklusive en jordad kabel. Från mitt tak kommer endast en N- och L-kabel, dvs ingen jordad kabel. Är det fortfarande okej att koppla ihop lampan och använda den eller är det rent ut sagt farligt, även om jag är väldigt försiktig och aldrig tar i lampan när den är på? Om det är det, finns det då någon annan lösning på problemet eller är det bara att lämna tillbaka lampan?

Fråga: Jag har köpt en lampa på Blocket. En taklampa. Nu när jag fick hem den har den bara en sladd liksom, men väldigt tunn. Och dom har delat den i två. Skulle behöva hjälp att först se så det går att koppla in, och sen anlita någon som gör det.

Fråga: Jag undrar vad jag kan göra åt min taklampa som flimrar nåt så hemskt, kan inte ha den tänd ens. Sex små led-lampor. Själva lampan har jag köpt second hand, jag var också tvungen att koppla om den själv då sladden var för kort till uttaget, koppling köpt på Ikea. Den ska gå att dimra men det funkar sådär. Vad kan vara fel?

Fråga: Jag har 15 spotlights/ledlampor i mitt vardagsrum. Dom ligger i vågräta rader om fem (tre rader med 5 lampor per rad). Dimmerfunktion och samtliga 15 lampor styrs av en strömbrytare på väggen. Igår började en rad om fem spottar att strula. Samtliga 15 lampor tänds vid knapptryck men efter en 1-2 minuter så slocknar hela mittenraden. Stänger jag av av lamporna och trycker igång dem så funkar alla 15 igen men kort där efter slocknar mittenraden på nytt. Detta kan återupprepas med samma resultat hela tiden. Dimmern funkar oxå för alla 15 lampor innan mittenraden dör. Vad kan felet bero på? Transformatorn? Hur går en felsökning till. Spottarna sitter i själva taket så jag har inte en susning om vart trafon sitter. Brukar den sitta i anslutning till ledlamporna med tillgång från taket? Hur funkar det med att anlita en elektriker? Blir det två besök? Ett besök för felsökning och ett besök för reparation/åtgärd?

Boge Mojner 828 B, Slite

Fråga: Jag har varit i kontakt med två elfirmor som ger mig två motstridiga svar. Jag vill dra cirka 25 meter kabel utomhus. Det som varit en diskussion är att jag vill ha två olika faser dragna. Detta för att det är en klocka som styr belysningen och sedan skall det var en fas för eluttag som inte skall styras med klocka. Den lösningen jag gick efter var att de införskaffade FR-N1XV kabel. 5G2,5. De skall lägga två faser och två nollor och en jord (om jag förstod dem rätt) i samma kabel. Detta förkastas av den ANDRA firman som gör en annan del av elen. De säger jag behöver dra två kablar. Det innebär att jag måste göra om dragningen utomhus. Den är inte inkopplad men förberedd. Vad gäller för att dra två faser i en kabel? (är det två faser jag drar?) Är båda alternativen rätt eller är ett av dem inte ok? Jag kan låta firman som gjorde utomhusinstallationen komma och koppla in deras dragning så de står för sitt arbete fullt ut.

Fråga: Vi har precis gjort elsanering i vår lägenhet i samband med en stamrenovering. Vi har fått ett modernt elskåp med jordfelsbrytare. Men efter saneringen så räcker det att vi sätter på kaffekokaren i köket så slår jordfelsbrytaren av. En annan gång satte vi på diskmaskinen och dammsugaren samtidigt och då slog den också av. Min fråga är om det verkligen ska vara så att vi inte kan sätta på kaffekokaren utan att strömmen går eller kan ha diskmaskinen igång samtidigt som vi dammsuger? Ansvarig tekniker för elsaneringen menar att vi inte kan ha flera saker/maskiner igång samtidigt för det klarar inte systemet. Är det så att vi har bytt ner oss, att det gamla elsystemet var tåligare än det som de har satt in till oss nu?

Fråga: Jag har en fråga angående en tvättmaskin som avgav en stöt en gång vid laddning av kläder in i tvättmaskinen. Efter det har den fungerat som vanligt, utan att avge någon stöt igen. Vad kan detta bero på? Är det något farligt?

Vem svarar på frågorna? På vår sida Fråga en elektriker kan du ställa alla möjliga frågor om elinstallationer. Svarar gör William Persäter, en elektriker med gedigen erfarenhet.  Vem är William?Jag är numera pensionär, bosatt i Knivsta strax norr om St…

Fråga: I köket finns ett föråldrat jordat kronuttag, tre hål och en pinne. Har nu köpt lamputtag 2-pol, jord och tänkte montera dit detta istället. Igår fick jag en elstöt då lampknappen var påslagen. Det borde väl jag inte få igen om lampknappen är av? Sedan finns det ju tre sladdar, en gulgrön, en vit och en blå. Eluttaget har tre ställen att sätta dem i, men det står inga bokstäver eller anvisningar om var jag sätter vilken sladd.

Fråga: Hur hittar jag en elektriker som är van att jobba med elinstallationer/-dragningar i kulturhistoriska miljöer? Sådana miljöer ställer höga krav på elektrikerns förståelse för det estetiska och förmåga att hitta lösningar som inte förvanskar byggnadernas värden.

Kilbergsvägen 2, Bollnäs

Rosendahlsgatan 5, Motala

Hantverkaregatan 14, STENUNGSUND

Tenngatan 11, Norrköping

Kungsgatan 37 8 tr, Stockholm

Stationsgatan 7, Hoting

Odenskogsvägen 35F, Östersund

Långängsvägen 12, Oskarshamn

Vallenvägen 7, Stora Höga

Stridslyckegatan 3, Mjölby

Mejerigatan 14, Skara

Malmövägen 99, SVEDALA

Sidenvägen 31, Ekerö

Metangatan 1V, Västra Frölunda

Tåby prästgård, Söderköping

HÄRADSVÄGEN 20, BORLÄNGE

Skaravägen 18, Axvall

Bästorp 295, Nygård

Kabelvägen 17, Norrköping

Stensätravägen 4, Skärholmen

Älggårdsvägen 26 B, Värmdö

Lagrådsgatan 14A, Eskilstuna

Gustavsberg Risholmen 122, Gustavsberg

Litslena Sneby 38, Enköping

Gunnarsbo 228, Varekil

Korsvägen 1, Varekil

Åkarp 17, Jönköping

Saleby Rutagården, Lidköping

Södra Ekelöv 155, Hålta

Granitvägen 3, LAHOLM

Finnforsvägen 57, Boliden

Kungsvägen 4C, Lövånger

Industrigatan 10, Jönköping

Sätraängsvägen 10, Danderyd

Vikingavägen 4, BÅLSTA

Fyrisborgsgatan 2, Box 916

Safirgränd 8, Hägersten

Kardanvägen11, Trollhättan

Herrviksvägen 3, Värmdö

Vannebergavägen 10, Åhus

Jakob Westinsgatan 2, Stockholm

Kungsklippevägen 7, Huddinge

Östra Järnvägsgatan 33, Bastuträsk

Brogatan 14, Älmhult

Finningevägen 75, Strängnäs

Fyrskeppsvägen 136nb, Johanneshov

Kungsörnsgatan 4, Malmö

Linköpingsgatan 7, Skänninge

Industrivägen 14, FAGERSTA

Kanngjutargränd 4, Vällingby

Postgatan 24, Mellerud

Mullbergsvägen 11, SKELLEFTEÅ

Gravörgatan 23, Ramlösa

Halmgatan 1, Ängelholm

Fabriksgatan 8, Hultsfred

Kajutvägen 6, Hudiksvall

Ängelholmsvägen 50, LAHOLM

Västra Lanesundsvägen 4, Uddevalla

Falsterbovägen 34B, Box 9, Skanör

Fagerstavägen 11, Skinnskatteberg

Hammarbybacken 45, Box 5108, Johanneshov

Vallmovägen 43, Tygelsjö

Industrigatan 7, Årjäng

Blå vägen222, Storuman

Kyrkogatan 8, Virserum

Karlavägen 27, VAGGERYD

Nastagatan 10C, Örebro

Gustafsvägen 2, Eskilstuna

Kalkstensvägen 35, LUND

Noleredsvägen 7, Torslanda

Konstmästaregatan 24, Kopparberg

Farmvägen 1, IDRE

Nobelvägen 101, Malmö

Box 1523 Klerkgatan 18, Örebro

Stenvägen 6, Stenkullen

Datvägen 14B, Askim

Kungegårdsgatan 7, Alingsås

Höstbruksvägen 12 C, Lund

Framnäsvägen 11, BOLLNÄS

Formvägen 12B, Umeå

Stävievägen 41, Furulund

Nosabyvägen 294, Kristianstad

Fråga: Vem får utföra elinstallationsarbete?

Svensebergsvägen 4, Uddevalla

Prästgårdsvägen 18, Skivarp

Klammerdammsgatan 15, Halmstad

Fråga: Vid vilka tillfällen bör jag anlita en elektriker?

Fråga: Vilka elarbeten får jag utföra själv?

Fråga: Vem är ansvarig för att en elektrisk anläggning är säker? Till exempel vid ägarbyte.

Fråga: Vi har köpt en bostad men det verkar inte finnas någon jordfelsbrytare. Får det vara så?

Tack för din fråga! Trygga Eljobbs elektriker återkommer till dig inom kort.

  Kontakt för företag Har du som företagare frågor kring Trygga Eljobb? Kontakta oss gärna! E-post postbox.fk@sef.se (Skriv gärna ”Trygga Eljobb” som rubrik) Telefon 010-434 05 00 Växelns öppettider: måndag– torsdag: 08:00– 16:30 fredag: 08:00– 15…

Industrivägen 39, Sävedalen

Jägargatan 1, Koskullskulle

Kärvingeborn 17, Grythyttan

VASAVÄGEN 7, LIDINGÖ

Mjödvägen 2a, Bålsta

Material för företag De företag som är godkända av Trygga Eljobb har rätt att använda Trygga Eljobbs logotyp i sin marknadsföring. Logotypen kan till exempel sättas på: firmabilen dörren till företagslokalen offerter fakturor företagets hemsida Hjälp o…

  Skräckhistorier Nybyggda drömvillan vimlade av elfel När Ronny Holmström och hans sambo Hanna Dahlén beställde ett prefabricerat passivhus i Vallentuna av husföretaget Eco Ready House, avtalade de om att elinstallationerna skulle göras enligt sv…

  Hitta ditt trygga elföretag här! Välj länBlekinge länDalarnas länGävleborgs länGotlands länHallands länJämtlands länJönköpings länKalmar länKronobergs länNorrbottens länÖrebro länÖstergötlands länSkåne länSödermanlands länStockholms länUppsala l…

Storgatan 70, Färjestaden

Qvidingsgatan 6, Göteborg

Faluvägen 17, Leksand

Infanterigatan 7, Solna

Arlövsvägen 2, Malmö

Dalvägen 17, Östervåla

Tullstorp 17, Borrby

Östervägen 12, Vara

Journalistvägen 8, Segeltorp

Resterödsbacka 113, Ljungskile

Steffens Väg 427, Karlstad

Växjövägen 22, Moheda

Maskinistgatan 3-5, Stockholm

REGEMENTSVÄGEN 8, SUNDSVALL

Bronäs 5, Mellerud

Örnsrogatan 10, Örebro

Vrenavägen 14, Bandhagen

Göteborgsvägen 8, Borås

  Om du inte är nöjd När du anlitar en elektriker från Trygga Eljobb ska du veta att företaget har förbundit sig att du ska få en utbildad och certifierad elektriker. Det har de lovat och det ska de stå för. Det är ändå ingen garanti för att du ko…

Fråga en elektriker Sök bland frågor och svar Ställ en fråga Alla 3-fasAnsvarÅskaBatteriBehörighetBelysningBrandriskDCLDimmerElförbrukningElmätareElsäkerhetGamla installationerGolvvärmeInstallationJordat/ojordatJordfelsbrytareKökKrånglande elLEDMaskine…

Vad är Trygga Eljobb? Trygga Eljobb är ett initiativ från fackförbundet Elektrikerna. Vi vill hjälpa dig som konsument att göra enkla­re och säkrare val av elinstallatörer. Trygga Eljobb visar vägen till seriösa företag som använder certifierade och ut…

Här kan ditt företag ansöka om att vara med i Trygga Eljobb Företagets namn* Antal anställda* Organisationsnummer* (xxxxxx-xxxx) Gatuadress* Postnummer* Postadress* Telefon* E-post* Webbsida Län där ditt företag är verksamt. Välj ett eller flera.* Blek…

Vad säger lagen? Som husägare är du även så kallad anläggningsinnehavare. Enligt lag är du ansvarig för att elektriciteten är riktigt installerad i ditt hem – inte elfirman. Tyvärr är lagstiftningen för svag på detta område. Den säger bara att elfirman…

Vilka krav ställer Trygga Eljobb på elfirman? För att vara en del av Trygga Eljobb måste företag: Tecknat kollektivavtal med Svenska Elektrikerförbundet. Vara auktoriserat för arbete på annans anläggning av Elsäkerhetsverket. Använda certifierade elekt…

  Checklistan Ska du dra el till ditt fritidshus eller nybyggda hus? Eller kanske installera golvvärme? Innan du köper eltjänster är det viktigt att tänka på följande: Välj ett eller fler företag från Trygga Eljobbs lista. På så sätt försäkrar du…

  Hör av dig till oss! Har du frågor om Trygga Eljobb får du gärna höra av dig till vår växel eller e-postbox. E-post postbox.fk@sef.se (Skriv gärna ”Trygga Eljobb” som rubrik) Telefon 010-434 05 00 Växelns öppettider: måndag– torsdag: 08:00– 16:3…

Hej, välkommen till Trygga Eljobb! Här hittar du seriösa elfirmor som tar säkerheten på allvar. Jag vill hitta en elfirma! Jag har en elfirma Modal Popup – ID Click here to edit the “Modal Popup” settings. This text will not be visible on frontend. Hit…