24v solcellsystem som inte laddar

24v solcellsystem som inte laddar

Jag har två 12v batterier som är parkopplade och laddas av min 320W solcellspanel. Sen det har blivit dåligt med sol senaste tiden har batteriarna laddat mindre och mindre vilket jag förstår är naturligt. Men för ungefär en vecka sedan slutade jag använda energin från batterierna för att låta dom ladda upp lite men spänningen i batterierna fortsätter att minska. På dagtid när det är ljust går den upp till 24,5 men så fort det blir mörkt igen går den ner till 23,3. (normalt ligger den mellan 26–28). Borde dom inte laddas upp sakta nu när jag inte använder någon el från dem? Vad är det som kan vara felet? Är det nån tjuvel som läcker nånstans? Finns det något sätt jag kan åtgärda detta? Om jag tar ut batterierna för att ladda upp dom på husel kan jag ladda upp var och en för sig i med en laddare som funkar för 12 v?

Svar:

Hej Hanna!

Som så ofta i sådana här fall är det svårt att svara något definitivt, eftersom det finns många faktorer som kan påverka det hela. Ett alternativ är att batterierna börjar bli gamla – batterier klarar inte hur många laddningscykler som helst. Sedan är det alltid en viss självurladdning, som också kan öka med tiden – eller bero på något inre fel i något av batterierna. Detta medför i så fall att laddningen minskar utan att något är anslutet.  Eller kan det möjligen vara något som är anslutet utan att du uppmärksammat det?

Om du lossar batterierna helt, bör du kunna ladda dem som du föreslår. Se bara till att de är rätt polvända, då du ansluter ett batteri i taget till laddaren, (dvs. + mot +). Då kan du sedan efter ett tag konstatera om spänningen sjunkit på båda batterierna eller på något av dem, trots att de bevisligen inte haft någon belastning. I så fall är det självurladdning, och då kanske du bör fundera på att byta batterier.

Hoppas det ordnar sig, och att solen snart börjar skina igen, så att det blir bättre fart på det hela!

Sök bland frågor och svar