3 1-poliga 10A säkringar istället för en 3-polig säkring?

3 1-poliga 10A säkringar istället för en 3-polig säkring?

För att undvika att dra fler kablar mellan huset och friggeboden (ca 30m) tänker jag lägga EXLQ 5G1,5 kabel i rör (gul 50mm) och gräva ner i marken.

Jag har idag 3 lediga vanliga C10A automatsäkringar i elcentralen i huset och då tänkte jag koppla in kabel (3 fas) i dessa och sedan i friggebod tänkte jag dela dessa 3 fas till 3 separata uttag. Min elektriker sa att man kan göra det men istället för 3 1-poliga säkringar kommer det att behövas en 3-polig säkring. Min fråga är om jag ändå får använda dessa 3 1-poliga säkringar som jag redan har och inte köpa en 3-polig 10A säkring?

Svar:

Det kan vara en god idé att dra el till friggeboden, så du får belysning och kan ansluta verktyg mm. Den kabeltyp du föreslår får förläggas i mark, under förutsättning att den skyddas mot mekanisk påverkan, vanligen genom att man drar den i rör som du föreslår. En annan möjlighet är att använda en kabel som är godkänd för direkt markförläggning, t.ex. FQQJ, som ska förläggas på minst ca 45 cm djup (60 cm om det är mark som ska brukas för odling). Däremot får inte kabel av typ EKK/EQQ förläggas i mark.

Jag ser inget skäl till att byta till 3-polig säkring, och något sådant krav finns inte. Tvärtom kan det vara bra att inte all strömförsörjning till friggeboden bryts, om det blir ett fel i en fas.

Lycka till med elektrifieringsprojektet innan höstmörkret når oss!

Sök bland frågor och svar