3-fas vägguttag – vilken är max kontinuerlig ström?
3-fas vägguttag – vilken är max kontinuerlig ström?
3-fas vägguttag är ju klassade för en ström t ex 3x16A, 3x32A, 3x63A etc…
Innebär detta att uttagen är klassade för t ex. 3x63A kontinuerlig eller är detta max ström?
Om detta nu är max ström vad är då max kontinuerlig ström dessa tre olika uttag är klassade för?
Svar:
Det är en viktig fråga som dessvärre inte har något rakt och enkelt svar. Det finns nämligen inte uttalat i någon tillverkningsstandard hur stor den maximala kontinuerliga strömmen får vara utifrån uttagets märkning. I bästa fall kan respektive tillverkare ge svar, om de utfört egna prov. Frågeställningen torde vara densamma oavsett storleken på uttaget och om det är 1- eller 3-fasigt.
Den åsatta klassningen på uttaget avser normalt att det får användas för en belastning som inte annat än kortvarigt når ända upp till märkningen. Det har t.ex. uppstått allvarliga problem med en hel del bränder som följd, när man anslutit elbilar för laddning under längre tid, kanske över en natt, och strömmen då t.ex. nått upp till 10 A för ett 10 A-uttag. Uppvärmningen har trots märkningen varit för stor, med brandskada som följd. Elsäkerhetsverket har därför varnat för användning av vanliga schukouttag för elbilsladdning annat än kortvarigt, och rekommenderat att man ansluter till uttag som är avsedda för just denna användning, och där tillverkaren provat uttaget för uttagets angivna märkbelastning under obegränsad tid.
Mitt svar måste därför bli, att om inte tillverkaren angett att ett uttag, oavsett storlek, får användas kontinuerligt ända upp till belastningen enligt märkningen, så bör man inte göra det. Har man en kontinuerlig last, kan man i stället tänka så, att värmeförlusterna i uttaget är proportionella mot kvadraten på aktuell ström. Om jag utnyttjar t.ex. endast 80 % av märklasten, så blir värmeutvecklingen bara 64 % av den vid maxbelastningen, och då bör det knappt vara någon fara, om det finns normal kylning, så att uttaget till exempel inte är inpackat i någon isolering. Är man osäker bör man därför enligt min mening välja en storlek som klart överstiger den kontinuerliga maxlast man förväntar sig.
Sök bland frågor och svar
Jag har en ljusslinga med 1200 ledlampor som behöver en transformator. Det står att det ska vara en med 31V och 9W. Jag hittar en på Jula med 31…
Jag jobbade som elektriker på 80 och 90 talet from till ca år 2000. Jordfelsbrytare och regler runt den har jag inte koll på riktigt.
Ig…
Jag bor i en hyresrätt med tre rum och kök. Alla uttag i hela lägenheten har jordade uttag. Vid kontroll så verkar inga uttag i ett av sovrumme…
Jag har varit i kontakt med några elfirmor gällande hjälp med att byta till jordad stickpropp på en gammal symaskin. Ingen av de jag pratat med…
I vår tidigare lägenheten så blev den infällda strömbrytaren till belysningen i badrummet lös, och vi fäste den provisoriskt med fogmassa. N…
Jag ska riva en mellanvägg med elledning, eluttag och strömbrytare i. Antar att elektriker måste koppla ur installationen från resten av huset.…
Hur beräknar jag 1. E och 2. I i en parallellkopplad krets med två resistorer där R1 är 10 Ohm och R2 är 20 Ohm samt I2 är 4mA?
Jag har en äldre (70-tals) stereoförstärkare med en sån där äldre, rund elkontakt, som endast går att använda i sådana uttag. Nu har jag f…
Jag ska sätta upp en plafondlampa i min nya lägenhet. Då upptäcker jag att den ”gamla lampan” som sitter där är kopplad via en ”sockerb…
Kan jag använda 35 watt (halogen G9) när armaturen säger max 28watt?
Jag tycker det blir för svag belysning med 28 watt.