Adapter för EU och Brasilien ser likadana ut – vilken ska jag använda?

Adapter för EU och Brasilien ser likadana ut – vilken ska jag använda?

Jag har köpt en rakapparat och fick flera olika adaptrar till. EU och Brasilien ser exakt likadana ut och jag vet inte vilken som är vilken, spelar det någon roll? Funkar båda?

Svar:

Om båda adaptrarna passar, kan du använda vilken som. Vanliga adaptrar är ju bara till för att kunna ansluta olika kontaktsystem till varandra. Och de har i sig ingen annan funktion.

Tyvärr har man under gångna tider tagit fram uttag och stickproppar med olika utseende och konfiguration över världen, innan man började med internationellt standardiseringsarbete, och det är inte så lätt att ändra på nu. T.o.m. inom Norden är det lite olika – för att inte tala om England. I Sverige har vi två typer: typ C utan skyddsjord och typ F som har kontakt för skyddsjord. I Brasilien har man också typ C – och den passar ihop med det svenska systemet – och så har man typ F, där kontaktstiften sitter på lite annorlunda sätt. Du kan faktiskt googla på ”uttag typ C” osv. för att se hur olika uttag kan se ut.

Jag kan också nämna att man i Brasilien har ett elsystem med 117/220 V och 60 Hz, som man även har i USA. Det gör att man inte kan använda samma elapparater här som där, eftersom både spänning och frekvens skiljer sig åt. När det gäller t.ex. rakapparater är de dock ofta utförda så, att de går att använda i båda systemen.

Att börja dagen med en nyrakad haka ger en skön känsla – eller hur? Lycka till med dina kontakter …

 

Sök bland frågor och svar