Allt ligger på samma säkring – strömmen går för jämnan

Allt ligger på samma säkring – strömmen går för jämnan

Vi har köpt en bostadsrätt och upptäckt att stora delar ligger på samma säkring, vilket gör att strömmen går för jämnan, vi kan knappt diska och koka vatten samtidigt. Pappret i elcentralen var omärkt, och vi har testat att oss fram för att se vilka som leder vart. Det visar sig att dom flesta säkringarna inte leder till något, utan att nästan allt i hela lägenheten ligger fördelat på 2-3 säkringar. Går det att ”sprida” ut elen till fler säkringar på något vis, eller är det ett stort projekt?

Svar:

Ja, teoretiskt går det ju att fördela de olika belastningarna, dvs uttag och fasta anslutningar på fler säkringar. Hur omfattande arbete det blir beror dock framför allt på om ledningarna till de olika objekten går direkt till elcentralen eller om de är fördelade i dosor längre ut i anläggningen. I det senare fallet måste man då dra nya ledningar till centralen, och det kan bli ganska omfattande arbete – särskilt om ledningarna ska förläggas dolt i vägg. Jag kan bara föreslå att du tar hem en auktoriserad elinstallatör som ser efter i elcentralen hur ledningarna går, och sen kan göra en bedömning av hur omfattande en ombyggnad skulle bli.

 

Samtidigt kan installatören då upprätta en aktuell s.k. gruppförteckning, som ska sitta anslagen i centralen, och som visar vad de olika säkringarna skyddar, och hur installationen är uppbyggd. Tyvärr finns det mycket slarv från tidigare elektriker i det avseendet, särskilt i äldre fastigheter.

 

Nu är det ju så, att moderna kaffekokare har hög effekt för att det ska gå fort att få sig en kaffetår. Dessutom har diskmaskinen också hög effekt för att värma diskvattnet. De två objekten bör därför inte ligga på samma säkring, för den blir då väldigt lätt överbelastad och löser ut. Jag skulle därför föreslå det som ett prioriterat projekt att fördela de två objekten på olika säkringar. Tills vidare hoppas jag du skulle kunna ansluta kaffebryggaren till ett annat uttag, som går på en annan säkring.

 

Lycka till med en liten modernisering av fastigheten!

 

Sök bland frågor och svar