Koppla in ny tvättmaskin

Koppla in ny tvättmaskin

Jag har en tvättmaskin inkopplad i min hyresrätt. Nu ska min hyresvärd ta bort den då de inte vill ersätta den. De godkände att jag kunde köpa en själv och när de kommer för att koppla ur den nuvarande så har de gått med på att samtidigt installera den nya. Jag vill inte att det ska bli fel så vill extrakolla om nu tvättmaskinen är inkopplad med ström via en tvättmaskinsbrytare och jag köper en tvättmaskin med jordad stickkontakt kan de då koppla in den eller behöver jag köpa någon sladd eller kolla efter andra alternativ?

Svar:

Om din nuvarande maskin är av äldre modell kan den antingen vara fast ansluten till en dosa i väggen eller stickproppsansluten. Är den fast ansluten måste elektrikern ta bort stickproppen på den nya maskinen och göra en fast anslutning även av denna. Alternativt kan du ha kvar stickproppen och ansluta den till ett vägguttag, om det finns något sådant som är lämpligt placerat.

Om den befintliga tvättmaskinen är stickproppsansluten bör du bara kunna ansluta den nya maskinen till samma vägguttag som den gamla maskinen nyttjar. Vägguttag för sådana ändamål är alltid  ”jordade”. När du köper en ny tvättmaskin bör du normalt kunna räkna med att den är försedd med lämplig sladd och stickpropp, och då är det bara att koppla in och köra igång. (Men först måste du ordna med vatten och avlopp förstås …)

Om det skulle krävas fast anslutning måste den göras av auktoriserad elinstallatör.

Lycka till med den nya maskinen!

 

Sök bland frågor och svar