Är det säkert att använda smarta strömbrytare på det här sättet?

Är det säkert att använda smarta strömbrytare på det här sättet?

Jag har köpt en smart strömbrytare till mina lampor hemma. Den kommer med en gul kondensator om man saknar ”noll” där strömbrytaren ska installeras. I köket har jag noll och har använt den, men efter att ha använt strömbrytaren några gånger stängs strömbrytaren av och då måste jag stänga av strömmen i elskåp och sätta på igen för att den ska hoppa igång. Det jag gjorde var att trots allt koppla in medföljande kondensator och det löste problemet.

Min fråga är om det är säkert att använda både noll och kondensator samtidigt? Vill även tillägga att det är två strömbrytare av samma typ som kopplades till samma L och N men olika L1 och L2, det är i köket då finns det två lampor vid matbord och en entré som styrs då separat av två olika strömbrytare.

Jag har även installerat samma typ av strömbrytare i vardagsrummet där det är 2 gang i samma strömbrytare och har kopplat in medföljande gul kondensator till varsin gang, det vill säga till taklampan för L1 och lampan överföra fönstret som är L2. Det fungerar utmärkt men jag undrar om det är säkert att använda den så?

Svar:

Att byta ut en strömbrytare mot en produkt med en annan funktion är elinstallationsarbete som endast får utföras av ett elinstallationsföretag. Du får endast byta en strömbrytare mot en med samma funktion.

För övrigt har jag ingen aning om vad det är för produkt, eller hur den ska kopplas, men tillverkaren måste ha skickat med en anvisning hur den ska kopplas in.
Att koppla in produkter i elinstallationen på ett felaktigt sätt kan resultera i både personskada och brand.

Sök bland frågor och svar