Är eluttaget säkert?

Är eluttaget säkert?

Jag har ett eluttag som ser lite osäkert ut? Ström och neutral är kopplade från en lampa, men den lampan verkar inte ha någon jord så vad det ser ut som är en skarvsladd som är avklippt, och det ser ut som att man har klippt bort själva uttaget på sladden för att komma åt kablarna. Sen så har strömmen och neutralen i slutet av sladden en sån där `röd hatt` men jorden är kopplad till en annan sladd som sen är kopplad in till uttaget jag frågar om. Så det går ström och neutral från en lampa i taket och jord från ett vägguttag. Jag vet redan att det såklart inte borde vara så men jag undrar bara om jag behöver byta det eller om det fungerar och inget kommer att hända. Det är inte en elektriker har gjort det så jag klagar inte.

Svar:

Tyvärr är ”hemmagjorda” elinstallationer inte så ovanligt, det är många som tycker att de kan själva. El och särskilt felkopplad el är inte att leka med.

Nu vet jag inte förhållanden i övrigt, är det en hyreslägenhet ska du felanmälan enligt de regler din hyresvärd angivit. Är det däremot en bostadsrätt eller egen ägd bostad ska du kontakta ett elinstallationsföretag som hjälper dig att se till att elinstallationen är säker. I en bostadsrättsförening finns det ofta ett elinstallationsföretag som brukar göra jobb i föreningen, kolla med styrelsen.

Passa på att installera en jordfelsbrytare om du inte har det tidigare. Det ger dig en extra säkerhet mot både elchock och brand.

Sök bland frågor och svar