Är min tvättmaskin utom räddning?

Är min tvättmaskin utom räddning?

Jag köpte en tvätt och torktumlare i kombination på Blocket. När jag skulle koppla in den i sommarstugan klippte jag av stickkontakten och kopplade den till en dosa som redan fanns på väggen. Tyvärr var jag visst lite väl ivrig och hade inte ens tänkt på att det kan vara olika styrka som krävs. Resultatet blev att maskinen kortslöts då vi sköt in 380 W i en maskin som var avsedd för 220 om jag minns rätt. Nu till frågan. Är maskinen utom räddning eller är det något man kan göra. Gav bara 2 500 kr för maskinen så vill inte lägga för mycket på att laga om det drar iväg. Supertacksam för svar.

Svar:

Det var ju tråkigt att ditt initiativ skulle sluta så. Förmodligen var maskinen några år gamma med något försämrad isolering, annars skulle den möjligen kunnat klara en kortvarig överbelastningen utan att det hade blivit en kortslutning. Om man inte har väldig tur, så att felet är lätt att upptäcka och åtgärda, kan det bli svårt att lokalisera var kortslutningen eller kortslutningarna inträffat, och då kan det bli en ganska kostsam felsökning, om man lämnar det till en verkstad. Och även om de skulle kunna hitta var felet sitter, innebär det troligen att man måste byta vissa ledningar och kanske fler delar. Det kan i värsta fall bli en ganska hög kostnad. Jag skulle därför rekommendera dig att överväga om det inte vore bättre att i stället satsa på en ny maskin – kanske som en fin julklapp till dig själv.

 

Och sedan ett viktigt råd: Att göra en s.k. fast anslutning, t.ex. till en dosa som i ditt fall, det är en åtgärd som kräver att man har auktorisation som elinstallatör. Du förstår säkert varför efter den här lilla praktiska erfarenheten. Om du skaffar en ny maskin kan den ofta anslutas till ett vägguttag, men om du väljer att ha kvar den gamla eller köper en ny som är avsedd för fast anslutning ska du alltså anlita en elektriker för jobbet för att uppfylla gällande lagkrav. Sen ska man också veta, att om man tar bort en befintlig stickpropp och gör en fast installation, då ha man gjort en sådan förändring, att tillverkningsföretaget kan hävda att deras garanti inte längre gäller.

 

Jag hoppas det hela ska lösa sig utan alltför stora ingrepp i din plånbok!

 

Sök bland frågor och svar