Badrumsfläkt stängs inte av

Badrumsfläkt stängs inte av

Har precis kopplat in ny badrumsfläkt men den stängs inte av efter jag släcker den. Den har ingen timer eller fuktmätare, den är inkopplat till samma knapp som förra fläkten och stängs av när jag slår av proppen.

Enda skillnaden är att den nya har ingen plats för den vita kabeln. Bara blå och brun. Kan det vara nåt med den? Tack för hjälpen!

Svar:

Den troligaste förklaringen är att det blivit en felkoppling, så att den spänningsförande ledaren passerar utanför strömbrytaren. En annan möjlighet är naturligtvis att strömbrytaren hängt upp sig/gått sönder.

 

Den vita kabeln är för mig ett frågetecken. Det skulle kunna vara en skyddsledare, men den bör i så fall vara gul-och-grön, fast man kan ha valt fel färg. Det kan i så fall vara så, att den nya fläkten är vad vi kallar dubbelisolerad, och då används inte någon skyddsledare.

 

Jag har inget annat förslag än att du anlitar en elektriker, som får mäta ut vad de olika ledarna är och se till att det blir rätt kopplat, och naturligtvis också kontrollera om strömbrytaren har en fungerande brytfunktion.

Sök bland frågor och svar