Batteri till mjölkpump för getter

Batteri till mjölkpump för getter

Jag skulle behöva förstå vilka möjligheter man har att använda en elektrisk mjölkpump för getter på en plats utan elektricitet. Tänker att det borde vara möjligt att koppla ihop maskinen men någon slags batteri man har laddat upp. Vi har ingen bil men hade tänkt oss skaffa ett bilbatteri och allt som behövs. Men det kanske finns något betydligt enklare på marknaden redan, som en typ av batteriaggregat som man laddar upp och tar med sig till getterna? Har du några tips?

Svar:

Vad trevligt med getter – jag älskar getost!

Jag antar att mjölkpumpen är avsedd för växelström, och då behöver du en växelströmsgenerator. Jag har inte personlig erfarenhet av just detta användningsområde, men jag vet att det finns flera typer, fabrikat och storlekar av bensin- och  dieseldrivna elaggregat som är transportabla, och som kunde vara lämpliga att använda i det här fallet. Storleken på aggregat man väljer beror naturligtvis bland annat på antalet getter och alltså hur länge man behöver använda det varje gång. Jag föreslår du hör med något företag som säljer lantbruksmaskiner eller andra maskinutrustningar för att hitta en lämplig lösning. Lantbruk använder ofta sådana aggregat som reserv vid elavbrott.

Vad gäller bilbatteri kräver det en pump som drivs med likspänning på kanske 24 V, och jag tvivlar på att det finns sådana mjölkpumpar. Sedan räcker inte ett bilbatteri särskilt länge för ett sådant jobb, och då måste man ändå ta det till en plats där man kan ladda det från elnätet.

Sök bland frågor och svar