Vad krävs för elanslutning till ett bubbelbadkar?

Vad krävs för elanslutning till ett bubbelbadkar?

Jag är intresserade av att skaffa ett bubbelbadkar till mitt badrum. 1fas, 230v, 4amp.
Är lite fundersam över elanslutningen till badkaret.

  • Jag har ett eluttag (med knapp för avstängning) i mitt spegelskåp i badrummet, kan man koppla in badkaret med enkel kontakt till uttaget, eller måste det vara fast installation?
  • Ifall det måste vara fast installation och jag ringer elektriker, kan man dra fast installation till detta uttag? Räcker det?
  • Jag har en jordfelsbrytare till hela mitt elskåp, räcker det eller behöver man enskild jordfelsbrytare till badkaret/badrummet?

Svar:

Låter trevligt med bubbelbadkar. Enligt gällande regler ska sådana elapparater i badrum vara fast monterade och fastanslutna. Det innebär att de inte kan anslutas med stickpropp, utan bara med en fast förlagd ledning. Den kan man inte dra från uttaget i spegelskåpet utan från en dosa, vanligen utanför badrummet. Ibland får man på lämpligt ställe gå genom ett hål i väggen, som man sen tätar noga. Helst bör bubbelbadkaret matas av en egen grupp (säkring) i centralen. Förläggning av ledningen och anslutning måste göras av en auktoriserad elinstallatör.
Bra att du har jordfelsbrytare! Det räcker med att du har en för hela installationen i bostaden. Vill man minska risken för att en eventuell utlösning ska mörklägga hela fastigheten, kan man naturligtvis med fördel dela upp installationen på flera jordfelsbrytare. Det kan vara en fördel, särskilt när man ansluter utrustning som förväntas ha stora läckströmmar, men det är inget krav.

Sök bland frågor och svar