Byta elradiatorer, 230 V eller 400 V?

Byta elradiatorer, 230 V eller 400 V?

Vi har gamla (+20 år) 220V konvektorelement med bimetalltermostat och fast installation. När huset byggdes förberedde elektrikern så att det också skulle gå att ha 400V element. Nu börjar det bli dags att byta till moderna element så undrar jag om det finns någon praktisk eller ekonomisk anledning (förutsatt samma effekt) att byta till 400V eller om vi ska fortsätta med 230V?

Svar:

Det har ingen större betydelse vilket alternativ man väljer. Fördelen med anslutning till huvudspänningen 400 V är att för samma effekt blir strömmen motsvarande mindre, dvs. bara ca 57,5 %. Det innebär mindre ström och mindre påkänning på säkringarna – men samma elkostnad. Det blir också jämnare belastning på inkommande ledning, vilket också medför mindre risk för att en huvudsäkring ska lösa ut, då man har på lite för många andra effektkrävande objekt samtidigt, som kaffebryggare, tvättmaskin, diskmaskin, ugn osv. Samtidigt måste man ovillkorligen komma ihåg att skruva ur båda säkringarna (dvärgbrytarna) om man ska reparera eller byta elementet.

Om anläggningen är rätt dimensionerad och ni har goda erfarenheter sedan tidigare är det naturligtvis inte några problem med att bibehålla installationen som den nu är och ansluta till en fas och neutralledaren, dvs. 230 V. Pris och fabrikat med gott renommé är också faktorer att se på. Är allt annat lika skulle jag dock föredra 400 V-alternativet.

Sök bland frågor och svar