Byta ojordad kabel på LP-spelare

Byta ojordad kabel på LP-spelare

Jag har en gammal LP-spelare som jag har ärvt, men som jag inte kan använda då det endast finns jordade uttag där jag bor nu. Skulle det gå att byta ut kabeln till en jordad? Hos ett proffs då alltså. Eller är det bara att ge upp om att få använda den? Tack!

Svar:

Det finns nog hopp för din LP-spelare. Från  den 1 jan 1994 måste ju alla nya uttag vara jordade, och det ställer till problem för en del äldre utrustning. Antingen måste då apparaten vara jordad (kallas klass I) och ha stickpropp med jordkontakt, eller också kan den vara utförd med extra isolering (klass II), och då kan den ha en s.k. eurostickpropp som kan användas även i jordade uttag. Du kan gå till en fackhandel och be att de ser om de kan ordna till det. Det finns då två alternativ:

  1.  De konstaterar att det inte finns några berörbara metalldelar som kan bli spänningssatta vid fel (höljet kanske är helt i  plast) eller så kan de sätta in en isolerande del, så att berörbara metalldelar inte kan bli spänningssatta. Man gör alltså om apparaten till klass II. Sedan får de byta till en stickpropp som du kan använda (eurostickpropp). På  det sättet har vi tillåtit att man bygger om armaturer, där
    Eurostickpropp

    Eurostickpropp

    det varit möjligt.

 

  1. De byter till en sladd med skyddsledare och skyddsjordar apparatens berörbara metalldelar. Sedan ansluter man en stickpropp med jordkontakt, och då kan du använda den i alla uttag.

 

Jag håller tummarna för att de ska klara av det åt dig!

 

Sök bland frågor och svar