Kan jag byta till Norwesco-sladd?

Kan jag byta till Norwesco-sladd?

Jag planerar att byta ut min spis och har tittat runt på Blocket. Det jag har noterat är att det är väldigt få med Norwesco uttag, hur mycket kostar det om man ber en elektriker byta från en mer vanlig perilex stickpropp till Norwesco? Får man göra detta själv eller måste det utföras av en elektriker?

Svar:

Här måste du vara säker på vad spisen kräver av installationen. Är det trefas, vilket är vanligast idag, eller en enfas spis som du behöver?

Norwesco är ett svenskt företag som tillverkar eluttag av olika typer och både för trefas och enfas så att bara säga Norwescouttag brukar indikera att man avser enfasuttag. En enfasspis behöver ofta säkras upp till 25 A vilket kan vara mer än vad huvudsäkringen tillåter. En trefasspis går aldrig att koppla in på ett enfasuttag då spisen kräver flera faser och neutralledare för att fungera.

Utan att veta säkert låter det som du har ett enfasuttag som spisuttag och då kan det vara vettigt att be ett elinstallationsföretag att dra fram ett trefasuttag för att få bättre funktion. Detta förutsätter naturligtvis att du har trefas i lägenheten. Har du endast enfas i lägenheten är du begränsad till enbart enfasiga spisar.

I princip är det tillåtet att själv byta stickpropp på spisen förutsatt att du är säker på vad du gör men du kan inte sätta en enfas stickpropp på en trefas spis.

Ett felkopplade uttag kan göra spisen livsfarlig.

Sök bland frågor och svar