Hur gör jag med mina lampor i lägenhet med DCL-uttag (Ny EU-standard)

Hur gör jag med mina lampor i lägenhet med DCL-uttag (Ny EU-standard)

Jag har precis flyttat in i en nybyggd lägenhet som följer den nya EU-standarden för lamputtag. Det finns inga lampor som säljs i nuläget med de uttagen. Jag har därför varit tvungen att köpa en DCL lampkontakt separat. Mitt problem nu är hur ska jag koppla lampkontakten med själva lampan? Jag har försökt på flera olika sätt men det fungerar fortfarande inte…

Svar:

Ja, som du känner till har man inom EU beslutat om en gemensam standard för lamputtag och stickproppar för dessa, de s.k. DCL-kontakterna (Device for Connecting Lamps). Syftet är naturligtvis att för framtiden underlätta användningen av armaturer, oavsett var inom EU de är tillverkade. Men under en övergångsperiod ställer det tyvärr till besvär för den som flyttar till en nybyggd bostad.

Det man måste göra är att montera bort den gamla stickproppen (”kontakten”) och byta ut den mot en ny, som är DCL-anpassad. Denna ansluts på samma sätt som den gamla med två eller tre ledare, beroende på lampans utförande. Man får utföra detta själv, om man säkert vet hur man ska göra. Känner du dig osäker bör du antingen anlita något ljushuvud du känner som är kunnig på området eller också gå till en lampaffär och be dem byta stickproppen. Vet man hur man gör är det enkelt och tar inte många minuter.

Jag har försökt ta reda på om det finns någon adapter som man  i stället skulle kunna använda, men så verkar inte vara fallet. Det skulle dessutom bli en klumpigare lösning.

Hoppas du kommer att trivas i den nya lägenheten – och att den blir riktigt ljus och trevlig!

Sök bland frågor och svar