Dimra ner lampa med 18 st Led G9 ljuskällor

Dimra ner lampa med 18 st Led G9 ljuskällor

Vi har köpt en dyr taklampa och har installerat en dimmer till samt fått med 18 stycken G9 stiftlampor i LED. Det går inte att dimra ner till helt släckt. Dimmer är korrekt och är till för led lampor. Varför det såhär? Tacksam för flera lösningar eller förklaringar då jag försökt med allt!

Svar:

När det gäller nya lampor av Led-typ och styrning av dessa finns det så mycket nytt och nya kombinationer, så det är svårt att ge helt säkra svar.
Dimrar är emellertid normalt inte är gjorda så, att man kan dra ner belysningen till noll. Kanske är en av anledningarna att dimmern behöver en viss ström för att kunna fungera korrekt. Jag har för mig att det finns sådana på marknaden som helt kan koppla bort strömmen, men då är det ett extra steg, ett “knäpp” man passerar när man kommit ända ner, och det är då helt enkelt en inbyggd strömbrytare.
Men det torde framförallt vara så, att dimmerfunktionen inte är avsedd att släcka belysningen helt med, eller så långt att man inte ser något ljus i lampan. Det skulle innebära, att det inte blir något riktigt avbrott när man släcker ner, utan dimmern skulle hela tiden dra en viss ström och förbruka sin livslängd snabbare. Eftersom det hela tiden skulle ligga spänning på, skulle det kunna uppstå ett fel i den med tråkiga konsekvenser, t.ex. när man är bortrest. Vill man släcka ner helt ska man därför använda den strömbrytare som normalt är installerad i serie med dimmern (eller är inbyggd i den).

Sök bland frågor och svar