Dra el till friggebod – hur mycket får jag göra själv?

Dra el till friggebod – hur mycket får jag göra själv?

Jag vill dra ut el för ett mindre element samt belysning i en isolerad friggebod på min tomt.

Min fråga är hur mycket förarbete jag kan göra själv? Gräva ner rör för kabel mellan huset och friggebod? Vad för sorts rör behövs och är det något mer jag kan förbereda som att borra för genomförsel genom husfasad exempelvis? Kan jag även dra kabel genom röret så det bara är för elektrikern att ansluta till elcentral och bod och vad för kabel ska man använda då?

Svar:

De arbeten du får göra själv är mycket begränsade enligt Elsäkerhetsverkets nuvarande regler. Du får gräva för att kunna lägga ner rör och borra hål i väggen. Du får inte göra anslutningar själv. Att dra kabeln, och numera även att förlägga rören, kräver också auktorisation.

50 mm gula plaströr för markförlagd kabel är relativt billiga enligt vad jag vet. Fördelen med förläggning i rör är ju att man relativt lätt kan byta ut kabeln vid behov. Annars är det också möjligt att förlägga kabel (som är godkänd för detta) utan rör men med en gul markeringsremsa över kabeln för att förebygga att man gräver på den. Det finns ett par lämpliga kabeltyper för ditt ändamål, t.ex. FQQJ. Ledararean 2,5 mm2 torde räcka.

Jag skulle föreslå att du först samråder med elinstallatören om arbetet, så att ni är överens om var och hur kabelgraven ska grävas, ledningarna dras och hålen borras.

Lycka till med ett trevligt jobb!

 

Sök bland frågor och svar