El till camper van

El till camper van

Jag håller på bygga en camper van och har länge dragit på att fixa med all elektricitet då jag inte riktigt förstår hur man ska göra. Det jag vill göra är att ta ström från bilens batteri och koppla på det på ett externt batteri, jag vill att det externa batteriet laddar medan jag kör men slår av när bilen står stilla så det inte drar ut bilbatteriet. Med hjälp av det externa batteriet vill jag sedan dra 12v elektricitet till bilen. Behöver jag ha en inverter till detta? Finns det någon pryl som kan lösa laddningen av batteriet på det sätt jag vill ha det? Finns det något annat jag behöver tänka på?

Svar:

Ja, det är roligt med kreativa lösningar, men jag är något lite tveksam till din idé i det här fallet, även om den kanske kan fungera. Om du kopplar ett extra batteri parallellt med bilbatteriet, är det inte säkert att bilbatteriet laddas tillräckligt under körning, och då kan det bli problem med att starta bilen. Ska du koppla bort det extra batteriet när du stannar, måste du göra det manuellt med en strömbrytare mellan batterierna. Sedan måste du via andra ledningar med en manuell strömbrytare koppla in det extra batteriet till den andra belastningen, när du ska använda den. Någon inverter behöver du inte, om du inte måste ha växelström till den utrustningn du sedan ska mata i bilen.

Någon färdig lösning känner jag inte till, men du kan kanske tala med någon husbils- eller husvagnstillverkare, om de kanske har någon utprovad lösning. Det vanliga är ju annars att man laddar extra batterier via en transformator från nätet. Tyvärr är jag ingen expert på hur man kan använda bilbatterier för andra ändamål än det avsedda.

Sök bland frågor och svar