Elektriker bytte till ett nytt lamputtag i taket – men varför funkar det inte?

Elektriker bytte till ett nytt lamputtag i taket – men varför funkar det inte?

Jag hade en elektriker här i fredags som bytte ut mitt gamla uttag i taket till ett nytt lamputtag, idag när jag hängde upp lampan och kopplade in lampan så lös den i en millisekund och slocknade sen. Den startar nu inte alls. Vi har testat att ta ner den, kolla så att den sitter som den ska i sockerbiten och i taket. Även skruvat på alla lampor (är 30st små 15w) men ingenting fungerar. Vad ska jag göra? Ska jag kontakta elektrikern igen? Eller finns det något jag kan testa själv?

Svar:

Bland det första man bör göra, när en elektrisk utrustning inte fungerar är att kontrollera om någon säkring har löst ut, men det har du kanske redan gjort.

Att lamporna lyste till ett ögonblick och sedan slocknade tyder i annat fall på att någon förbindelse är glapp eller har lossnat. Det kan vara en anslutning i uttaget eller i ”sockerbiten”. Men det kan också vara någon ledare som gått av någon annanstans.

Jag kan i det här fallet bara råda dig att kontakta elektrikern igen och be honom se igenom det hela, bl.a. genom att kontrollera att inte någon ledare lossnat vid en anslutningspunkt. Det kan vara nödvändigt att använda ett instrument för att hitta felstället. Men det bör ligga i elektrikerns ansvar att lämna ifrån sig en fungerande anläggning.

Vi hoppas att situationen snart ska ljusna för dig!

Sök bland frågor och svar