Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme

Min sambo vill skaffa golvvärme i vår hall och badrum. Jag har väldigt stor respekt för allt som har med el att göra och undrar hur stor risk det är att golven eller annat i rummet blir strömförande pga golvvärmen? Hade för ett tag sedan en diskmaskin som blev strömförande vilket ökat på min rädsla. Om man har jordfelsbrytare, är man helt skyddad då?

Svar:

Golvvärme är numera en väl etablerad uppvärmningsmetod, och som du säkert vet finns den både i form av elektrisk och vattenburen golvvärme. När man inför det i befintliga bostäder är väl den elektriska varianten oftast den enda tänkbara möjligheten.
 Golvvärme ska förläggas och installeras av en auktoriserad elinstallatör och i enlighet med tillverkarens anvisningar. Som vid alla elinstallationer är det viktigt att följa de reglerna. Elledningarna i golvvärmen är väl skyddade och isolerade, och i de allra flesta fall är dessutom golvet isolerande och icke ledande, så även om det ändå skulle uppstå ett isolationsfel, ska det inte uppstå någon
fara. Dessutom måste man enligt gällande bestämmelser skydda golvvärmeanläggningen med jordfelsbrytare som en ytterligare säkerhetsåtgärd, och därmed kan man säga att man är helt skyddad mot farlig strömgenomgång.
Jag hoppas det blir en lyckad lösning, om ni väljer den, och att du får njuta av att ha det varmt under fötterna!

Sök bland frågor och svar