Är det säkert att ha ett elskåp i sovrummet?

Är det säkert att ha ett elskåp i sovrummet?

Säkerligen en dum fråga men orolig förälder… Är det säkert att låta sitt barn sova i ett rum i en lägenhet med elskåp eller kan det innebära någon risk för barnets hälsa?

Borde ju i och för sig inte finnas elskåp i sovrum om det innebar en hälsorisk. Men tanken har ändå slagit mig och vill gärna veta säkert. (Och då menar jag inte på det sättet att barnet öppnar skåpet osv).

Svar:

Det finns inga dumma frågor bara dumma svar.

Precis som du skriver så ska skåpet vara så säkert att det inte ska finnas någon risk där. Andra risker – jag misstänker att du funderar på elektromagnetisk strålning.

Den elektromagnetiska strålningen bildas av elektrisk ström, ingen ström heller ingen strålning. I en lägenhet är strömmarna så små att de elektromagnetiska fälten är svåra att mäta. På natten när det mesta är avstängt är det förmodligen obefintliga.

Med det sagt så finns det ingen vetenskap som kunnat påvisa skador från elektromagnetiska fält av normal art. Skillnad är om du jobbar med magnetröntgen eller liknande men där finns också särskilda säkerhetsrutiner.

Sök bland frågor och svar