Får jordkabeln från min lampa anslutas i toppkåpan?

Får jordkabeln från min lampa anslutas i toppkåpan?

Har köpt en belysning i metall med som ska förses med 30 E14 LED ljuskällor.
Från lampkroppen går en 2×0,75mm2 kabel upp till kopplinsplinten som sitter i toppkåpan.

Jordkabeln som också är ansluten i det tredje hålet i kopplingsplinten har en kort ”jordkabel” (gulgrön 0,75 mm2) som går från plinten och är fastsatt i en metallring som sitter fastgängad på lampans upphängningsstång som går upp genom takkåpan (båda dessa är alltså också i metall). Upphängningen av lampan från toppstången ner till själva lampkroppen sker sedan med en kedja i metall.

Frågor:
– är en sådan jordkoppling tillåten? (lampan har CE märke)
– innebär det att kedjan leder jorden ner till lampkroppen?
– eller ”stannar” jorden uppe vid anslutningen i toppkåpan?

Svar:

Alla sådana metalldelar i armaturen som kan bli spänningssatta vid ett (isolations)fel ska anslutas till skyddsjordledare, alltså en gul-o-grön ledare. Om en del är ansluten till den inkommande skyddsledaren kan man därifrån gå vidare till andra delar som behöver skyddas och som inte är direkt mekaniskt förbundna med denna.

Kedjor av metall anser jag inte ensam kunna tjänstgöra som skyddsledare, eftersom de inte har någon garanterad ledningsförmåga, beroende på typen av metall i kedjan, ev. beläggning på länkarnas yta osv. Du bör därför i förekommande fall komplettera dem med en godkänd skyddsledare. Ren, gedigen metall mellan olika delar får man dock anse ha godtagbar ledningsförmåga.

Sök bland frågor och svar