Fel på dimmer

Fel på dimmer

Jag bor i lägenhet och har dimmer på alla mina taklampor. Hade en elektriker på besök en dag för att dra ett nytt eluttag till mig och när elen skulle slås på så blev det någon form av kortslutning i dosan som vi hade tagit elen ifrån.

För stunden var det inget problem och han såg till att det inte skulle ske när vi slog på strömmen på nytt. Däremot nu, någon vecka senare så har min taklampa i hallen börjat spöka (som jag tror kommer från samma dosa). Lampan tänds och släcks som den vill. Försöker jag tända lampan så går det inte, men den kan tända sig själv efter en längre stund… slår jag av och sen på den igen så tänds den inte.

Vad har hänt, vad är felet? Pratat med min kompis som jobbar som elektriker och han tror att det är något fel på dimmern. Låter det rimligt och är det den som borde bytas? eller kan detta vara starten till något större problem?

Tack för all hjälp!

Svar:

En dimmer innehåller ju en del känslig elektronik, och det är vanligt att dimrar krånglar på lite olika sätt, och den kan också ha blivit skadad av t.ex. en spänningsspik i samband med kortslutningen. Men det kan också vara så, att det blivit en glappkontakt eller skada på ledningen i dosan vid kortslutningen. Ytterligare en möjlighet är naturligtvis att elektrikern gjort någon felkoppling, men det är mindre troligt. Mitt råd är därför att du ber elektrikern kontrollera anslutningarna i dosan, och du bör också byta ut dimmern – man kan inte laga sådana, om det är något inre fel i dem.

Om det visar sig att elektrikern gjort något fel bör han inte debitera dig för att rätta till det.

Jag vet inte om detta gav något ljus i det flimrande mörkret, men jag tror din kompis har rätt. Men för att undvika skador på utrustning och installation bör du se till att felet åtgärdas med det snaraste.

Sök bland frågor och svar