Fel på jacuzzin efter åskoväder

Fel på jacuzzin efter åskoväder

Min fråga gäller en uppblåsbar utomhusjacuzzi. En fuktig stickpropp sticks in i en förlängningsdosa för utomhusbruk och allt fungerar som det ska, sedan bryter ett åskoväder ut med regn och åska i flera timmar. Vi märker sedan att poolens display är släckt och att inget händer när vi trycker på resetknappen. Vad är troligtvis felet?

Svar:

Ja du, åskan kan ställa till en hel del. Vid åsknedslag kan det uppstå mycket höga spänningsspikar i elnätet. De kan orsaka överslag och kortslutningar i ledningar och i ansluten utrustning, och då kan det bland annat uppstå kortslutningsströmmar och jordfel som löser ut säkringar, dvärgbrytare och jordfelsbrytare. Det första man bör göra om en apparat inte fungerar är därför att kontrollera att inte någon säkring eller brytare löst ut. Det kan möjligen också finnas en inbyggd säkring i den anslutna utrustningen, dvs. i jacuzzin, som du då bör kolla.

Prova också att sätta in en liten lampa eller elverktyg i förlängningsdosan och se om du har ström dit fram – annars finns felet i eller före den. Om det är OK så långt, finns nog felet i utrustningen i själva jacuzzin, och då måste troligen den delen bytas ut. Ofta kan det vara svårt att laga det, eftersom det kan vara sönderbrända delar eller avbrott i tunna ledare mm. Om du skulle öppna apparaten och titta efter själv – glöm inte att dra ur sladden först, och reparera bara om du är säker på hur du ska göra!

Så vill jag varna för att använda fuktiga stickproppar eller dosor. Det kan lätt uppstå farliga överslag som kan orsaka brand eller annan skada.

Hoppas det ordnar sig. Ni kan kanske bada i en trevlig liten sjö i grannskapet till dess!?

Sök bland frågor och svar