Förstörd frys och micro

Förstörd frys och micro

Vi har stambyte i vår bostadsrätt. Efter sju veckors jobb flyttade vi hem igen och allt fungerade förutom micron som de hade flyttat på. Fick tag i elektrikern som kom och skulle fixa det men när han lämnade fungerade fortfarande inte micron – och än värre inte heller frysen. Elektrikerna sket fullständigt i det och efter kontakt med bostadsföretaget fick vi efter två veckor svaret att både micron och frysen bränt på grund av någon felkoppling som fanns innan. Varken elektrikerna eller bostadsföretaget tar något som helst ansvar.

Jag undrar bara. Vi har haft dessa två  apparater i över femton år och de har alltid funkat. Hur kan det då vara vårt fel att detta hände när elektrikern sabbade allt. Det kan väl inte vara vårt ansvar. Vi vet inte vad vi ska göra för bostadsföretaget svarar inte ens. De bara säger ”Oj det var tråkigt det ska jag kolla upp” men sen hör vi inget ändå.

Finns det någonting vi kan göra och i så fall vad? Tacksam för svar

Svar:

Verkligen tråkigt. Så ska inte ansvarsfulla elektriker eller bostadsföretag agera.

Vad grundorsaken var till att utrustningen slutade fungera är svårt att säga, men det kan mycket väl ha blivit någon felkoppling i samband med stambytet. Har det fungerat under så lång tid är det ju troligt att apparaterna matats med rätt spänning tidigare. Så pass gamla utrustningar brukar i för sig gå sönder förr eller senare, men att det skett just nu för båda tyder naturligtvis på något fel vad gäller matande spänning.

Jag kan tyvärr inte svara på juridiska frågor, men för att få hjälp i det avseendet råder jag dig att kontakta konsumentvägledaren på orten eller att gå direkt till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig att få rättelse.

Innan du kopplar in ny utrustning (eller de gamla apparaterna för att kolla om de verkligen är felaktiga) skulle jag råda dig att anlita en seriös auktoriserad elinstallatör för att göra en kontroll, så att det inte blir fel igen. Helst bör du anlita en som är ansluten till Installatörsföretagen (tidigare EIO), för de ställer krav på sina medlemmar. Elinstallatören bör kontrollera att spänningen till uttagen är rätt och att det är rätt kopplat och avsäkrat osv. Det är i sig snabbt gjort.

Här på sidan tryggaeljobb.se hittar du seriösa, auktoriserade, godkända elektriker på din ort som tar säkerheten på allvar.

Jag hoppas att du lyckas få tag på en bra ny frys och micro. Jag önskar dig en fin och vacker vår!

Sök bland frågor och svar