Gammalt proppskåp

Gammalt proppskåp

Vi har ett gammalt proppskåp, där en av propparna smält själva fästet. Fästet består av en keramikring med en liten metallplatta i mitten, som är det som proppen får kontakt med när den skruvas in. Just den plattan har smält. Går denna att byta ut på ett enkelt sätt?

Svar:

Själva bottenplattan i säkringshållaren går i princip lätt att byta ut – om det nu inte är så att den pga. värmen svetsat fast, för då kan det medföra att man behöver byta lite fler delar. Bottenplattan är till för att begränsa storleken på den säkring som man får använda, och den förhindrar därmed att man sätter i en säkring som är för stor för den aktuella ledningen. Grön platta medger till exempel max 6 A säkring, röd max 10 A osv. Byte av en bottenplatta tillhör de arbeten som endast får utföras av auktoriserad elinstallatör.

Även keramikringen på säkringshållare ska kunna bytas, men jag tror man måste byta hela den säkringshållaren i så fall. Det är lite mer jobb med det, och då måste man kortvarigt bryta matningen till hela skåpet. Förhoppningsvis har elinstallatören kvar den gamla typen av säkringshållare, och annars bör han väl lätt kunna skaffa en. Även om man numera nästan bara installerar dvärgbrytare finns det ju proppsäkringar i de flesta gamla hus, så det bör vara ett rutinuppdrag.

Så jag föreslår du kontaktar en elinstallatör med det snaraste, så att inte påskmaten äventyras. Glad Påsk förresten!

Sök bland frågor och svar