Glödlamporna går sönder i lampan

Glödlamporna går sönder i lampan

Jag har en relativt ny golvlampa. Häromdagen gick glödlampan sönder. Ok, skruvade i en ny, även denna gick sönder.
Bytte uttag och försökte ytterligare en gång. Samma resultat även denna gång. Vad göra?

Svar:

Faktiskt ett ovanligt fall. Jag kan bara komma på några något så när rimliga förklaringar:

  • Glödlamporna är avsedda för en lägre spänning än 230 V, som ju är den spänning vi ska ha i bostäder i Sverige . Du bör kolla vad det står på glödlamporna, så att spänningen stämmer.
  • En annan tänkbar orsak är att det är för hög spänning i uttagen, men då borde det å andra sidan gälla hela lägenheten. Man skulle kunna tänka att det är felkopplat i båda de uttag du provat, så att det är huvudspänning, dvs. 400 V i stället för 230 V, men det är osannolikt. Du borde emellertid kontrollera spänningen i uttagen med en voltmeter. Spänningen bör alltså ligga på omkring 230 V.
  • Det skulle möjligen kunna finnas någon slags inbyggd utrustning i lampan, t.ex. en transformator av något slag, men jag kan inte se något skäl till detta, om det inte är ett mycket speciellt slag av armatur. Om du mäter spänningen bör du emellertid kontrollera även spänningen i lamputtaget. Om du inte är van med spänningsmätning bör du konsultera någon som kan det, så det inte uppstår en kortslutning.
  • Du kan ha råkat få tag på ett antal undermåliga glödlampor. Du kan ju prova samma slag i en annan lampa och se om det fungerar bättre – i så fall är det knappast själva glödlamporna det är fel på.

Jag vet inte om detta kan vara till någon hjälp, men jag hoppas det skulle kunna bidra till att lösa problemet.

Din fråga är nu publicerad på tryggaeljobb.se

Med bästa hälsningar

William P

Ps. Du vet väl att du på tryggaeljobb.se kan hitta seriösa elektriker som tar säkerheten på allvar.

Sök bland frågor och svar