Grenuttag och element

Grenuttag och element

Jag ska koppla in ett grenuttag och fästa det på väggen nära ett element. Hittade att det gick att kila in dosan till grenuttaget rätt smidigt mellan underdelen av elementet och golvlisten samtidigt som det såg rätt så bra ut. Finns det någon risk i att grenuttaget nuddar elementet? Borde jag sätta det så att det istället finns ett visst avstånd?

Svar:

Det finns inte något föreskrivet avstånd för placering av grenuttag. Fasta vägguttag placeras vanligen på en lägsta höjd av 20 cm från golv till undersidan. Detta kan motiveras av att det är mer skyddat, t.ex. när man dammsuger golvet, och att det är lite lättare att ansluta stickproppen om det inte är för lågt. Sedan är det ju en estetisk fråga att man har en enhetlig höjd på uttagen.

Om du nu placerar dosan under elementet måste du se till att det ändå finns något avstånd, så att det inte ligger mot elementet, och att det inte blir för varmt, eftersom dosan och anslutna sladdar då kan ta skada. Man måste också kunna ansluta stickproppar utan svårighet och utan att bränna sig på elementet. Känner du dig osäker är det naturligtvis bättre att placera dosan på ett lite större avstånd.

Blir det balansgång mellan estetik och säkerhet, bör man alltid välja säkerheten.

Sök bland frågor och svar