Handdukstork vid badkaret?

Handdukstork vid badkaret?

Vi har idag ett nytt badrum, 1 år gammalt med dusch. Barnen vill gärna ha badkar och tanken är att vi ska sätta in ett sådant. Problemet är att om vi gör det hamnar handdukstorken (el) över ena kortsidan av badkaret vilket inte är godkänt även om handdukstorken har IP 44. Jag tror vi är i våtrumszon 1. Min fråga är: om vi tar dit en behörig elektriker och kopplar bort elen från handdukstorken – är allt godkänt då? Naturligtvis genom auktoriserade elektriker. Vi vill gärna ha kvar handdukstorken då hålen blir fula om vi tar bort den och det funkar ju att hänga handdukar på sen ändå. Och om vi i framtiden vill ta bort badkaret och sätta in en dusch med duschvägg så kan vi helt enkelt koppla på elen igen på handdukstorken.

Funkar detta resonemang?

Svar:

Ja, om du kopplar bort elanslutningen kan man ju inte längre betrakta handdukstorken som en elprodukt , och då finns det inga hinder mot att ha torken där. Om den senare ska anslutas igen bör man dock kontrollera att den inte blivit fuktskadad. F.ö. gör ju torken tjänst även om den inte har uppvärmning. En handdukstork är bra som tork, men man bör vara medveten om att den drar ganska mycket ström.

Däremot ser jag inte något direkt hinder mot att ha kvar handdukstorken om den har IP 44, även om du installerar badkar. Så har står det i installationsstandarden SS 436 40 00, punkt 701.55:

” I område 1 ska endast fast monterade och fast anslutna elapparater installeras. De ska vara lämpliga att installera i område 1 enligt tillverkarens anvisningar för användning och montering. Med sådana elapparater avses: (bl.a.)—- handdukstorkar”.

Vi får hoppas barnen får sitt badkar. Lycka till!

Sök bland frågor och svar